Økologisk vingummibamser

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Coop.dk

 Første gang publiceret i april 2019 og redigeret i oktober 2022

Økologiske vingummibamser

Fokuspunkter 

 • De velkendte vingummibamser i en økologisk variant
 • Indeholder lige så meget sukker og kalorier som almindelige vingummier
 • Indeholder gelatine fra svin
 • Indeholder hvedestivelse
 • Indeholder ingen syntetiske tilsætningsstoffer herunder farvestoffer
 • Er farvet med farve fra frugt og grøntsager samt planteekstrakt fra algen spirulina og planten saflor
 • Posen indeholder 80 g sukker, hvilket er langt mere end den anbefalede daglige mængde til både mænd, kvinder og børn
 • Pris ca. 21,95 kr.
 • Er billigere sammenlignet med en pose almindelige vingummibamser fra Haribo
 • Økologisk eller ej, så anbefales søde sager som vingummi at begrænses både i forhold til vores sundhed samt klimabelastningen

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at det er den velkendte vingummibamse blot uden brug af forskellige tilsætningsstoffer.

 

Fødevaremærker

Europæiske Ø-mærke Eu´s økologimærke

Al økologisk mad i hele EU skal leve op til EU’s økologiregler og derfor også bære mærket, ligemeget om det enkelte lands eget økologimærke også er på pakken eller ej.

 

Debio-mærket

Debio-mærket er Norges svar på vores røde Ø-mærke. I Danmark vil mærket altid stå sammen med EUs økologimærke, da de 2 mærker skal leve op til samme regelsæt.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Glukosesirup*, rørsukker* (sukkerrør: Brasilien), gelatine* (fra gris), syre (E 330), frugt- og grøntsagskoncentrater (gulerod*, græskar*, æble*, solbær*), solsikkeolie*, naturlige aromaer (jordbær, citron), plantekoncentrater (spirulina, saflor), naturlig appelsinaroma, naturlig limearoma med andre naturlige aromaer, overfladebehandlingsmiddel (E 903 carnaubavoks*).

*Økologisk.

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Som du kan se, består produktet egentlig blot af to former for sukker, almindeligt sukker og glukosesirup, som tilsættes gelatine og hvedestivelse, der giver produktet struktur og konsistens.

Smag og farve får produktet fra frugt-, grøntsags– og plantekoncentrater.

Det er tilladt at anvende 350 forskellige tilsætningsstoffer i vores mad. De 49 af dem er også tilladt at bruge i økologiske produkter. 

Læs mere

E330: Det er citronsyre. Det bruges i små mængder til at fremhæve smagen i fødevarer.

E 903 carnaubavoks: Carnauba, også kaldet palmevoks, er en voksform, der udledes fra Carnaubavoks-Palmens blade. kilde: Wikipidia.dk

Spirulina: Der er tilsat plantekoncentrat fra blandt andet spirulina, som er en blågrøn alge, som vokser i ferskvand. Planten har et naturligt indhold af klorofyl, som giver en mørkegrøn farve (Kilde: Urtekram)

Saflor: Man har også tilsat plantekoncentrat fra saflor, som er en plante i kurvblomstfamilien med gule, orange eller rødlige kurve. Saflor var tidligere meget dyrket i Europa, idet blomsterne anvendtes til farvning. Nu bruges saflor mest som prydplante samt til udvinding af en fed olie, saflorolie, og til madlavning (Kilde: Gyldendal, Den store danske)

 

Næringsstofindholdet

For at det kan blive tydeligt for dig, hvad det rent ernæringsmæssigt betyder, om du eller dine børn spiser almindelige vingummibamser eller økobamser, så vælger jeg at sammenligne med en pose almindelige vingummibamser fra Haribo.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold i 1 pose, 150 g
Energi1392 kJ/328 kcal1424 kJ/340 kcal2088 kJ/492 kcal
Fedt0 g<0,5 g0 g
-Heraf mættede
fedtsyrer
0 g0,1 g0 g
Kulhydrat76 g77 g114 g
-Heraf sukkerarter54 g46 g81 g
Protein5,9 g6,9 g8,9 g
Salt0,4 g0,07 g0,6 g

Kilde: Coop.dk og Haribo.com

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?


Du får stort set den samme mængde kalorier

Som du kan se, er der ikke den store forskel på næringsstofindholdet. Du får stort set den samme mængde sukker og kalorier, om du vælger det ene eller det andet produkt.

 

Ingen af vingummibamserne indeholder syntetiske farvestoffer

Den markante forskel på økologisk slik og konventionel fremstillet slik er, at økologisk slik ikke må indeholde syntetiske farvestoffer. Det må almindeligt slik gerne. og det er derfor, det ofte har et mere farvestrålende udtryk med stærke farver.

Azofarvestofferne er en gruppe af syntetiske farvestoffer, som kan være problematiske. De er mistænkt for at have en negativ virkning på børns koncentrationsevne, samt at give allergiske reaktioner. Læs mere om azofarvestofferne.

Vingummibamserne fra Haribo indeholder ikke nogle af azofarvestofferne.

Læs mere

Ligesom de økologiske vingummi indeholder de fra Haribo også frugt- og plantekoncentrater. Men derudover er der også tilsat vegetabilsk kul (E153) til vingummibamserne fra Haribo. Det er et sort farvestof, som fremstilles ved forkulning af forskellige planteråstoffer (Kilde: Fødevarestyrelsen). Farvestoffet indeholder nanopartikler, som forskere véd er skadelige ved indånding. Hvordan kroppen reagerer, når man spiser det, vides ikke helt. Fødevareguiden har talt med Peter Møller, professor ved Institut ved Folkesundhedsvidenskab, som fortæller at der endnu ikke er lavet undersøgelser, som undersøger dette. 

Se hele ingredienslisten for vingummibamserne fra Haribo

 

Er det bedre at vælge økologiske vingummibamser frem for de almindelige vingummibamser?

Ser man udelukkende på næringsstofindholdet, som du kan se i skemaet, så er der ikke er en nævneværdigt stor forskel på indtaget af kalorier, om man vælger den ene frem for den anden pose vingummibamser.

Så om de økologiske vingummibamser er et bedre valg for dig afhænger af, om dine værdier primært knytter sig til de økologiske værdier. Se nedenfor.

 

Varen er for dig, som….

 • Ønsker et økologisk produkt
 • Bekymrer dig over de sundhedsmæssige konsekvenser af syntetiske tilsætningsstoffer herunder farvestofferne
 • Ønsker et produkt, som ikke er tilsat kunstigt sukker. Kunstigt sukker er ikke tilladt i økologiske produkter
 • Ønsker et produkt som er billigt sammenholdt med både “almindelige” vingummibamser fra Haribo og andre økologiske produkter. Se længere nede.

 

Varen er ikke for dig, som….

 • Ønsker et mindre kalorieholdigt produkt.
 • Ønsker er skærer ned på dit daglige sukkerforbrug
 • Ikke spiser fødevarer, hvor der er anvendt ingredienser fra svin. Er som sagt tilsat gelatine
 • Ikke tåler gluten. Produktet indeholder nemlig hvedestivelse, som indeholder gluten (Kilde: Astma-Allergi Danmark)

 

Fordele ved produktet

 • Økologisk. Økologisk fødevareproduktion arbejder blandt andet ud fra et forsigtigheds- og sundhedsprincip, hvilket er årsagen til, at der ikke må anvendes syntetiske sprøjtemidler og tilsætningsstoffer, som forurener naturen og grundvandet, og som kan skade vores og vores børns helbred (kilde: ’Human health implications of organic food and organic agriculture’)
 • Ingen carminer. Økologisk slik må derfor ikke indeholde farvestoffer, som  almindelig slik gerne må. Meget slik indeholder carminer (E120). Det er et farvestof, som er udvundet af skjoldlus. Stoffet kan give allergiske reaktioner, pga. de små rester af protein fra insektet, der findes som urenhed i farvestoffet. (Kilde: Fødevarestyrelsen ). De almindelige vingummibamser fra Haribo indeholder, som sagt, heller ikke carminer.
 • Ingen azofarvestoffer. De azofarvestoffer , som man mener kan være problematiske (E102, E104, E110, E122, E124 og E129), kan findes i slik, dog ikke i vingummibamserne fra haribo. Du finder dem primært i slik med meget stærke farver fx pink eller turkis slik. Det mest “almindelige” slik i supermarkederne fra bl.a. Haribo, Malaco, Toms og Katjes kan indeholde syntetiske farvestoffer, men ingen af dem, jeg er stødt på, indeholder de problematiske azofarvestoffer.
 • Intet vegetabilsk kul. Som sagt, tilsættes vegetabilsk kul (E153) ofte slik og andre fødevarer og giver den sorte farve. Udover almindelige vingummibamser så findes det primært i “sort slik” som peberbolsjer og lakrids. Så bekymrer du dig om dette, så tjek ingredienslisten. Som alternativ kan de økologiske varianter være en løsning for dig.
 • Prisen. Vingummibamserne fra Änglamark koster ca. 21 kr. for 150 g, hvilket er det samme som Haribos almindelige pose vingummibamser med kun 120 g. Sammenligner man med andre økologiske poser med vingummi, lakrids og lignende, så er disse vingummier markant billigere. 
 • Tilgængelighed. Produktet føres i alle coop butikker. Føres dog ikke i Fakta men her findes økologisk vingummi i Faktas eget mærke 365. De er fremstillet af stort set det samme og koster ca 2 kr mindre.

 

Ulemper ved produktet

 • Højt sukkerindhold. Spiser man en hel pose, så kan du se i skemaet, at det vil give dig 80 g sukker. Det er langt mere end både kvinder, mænd og  selvfølgelig også børn anbefales at spise dagligt. Læs anbefalinger for sukker til voksne og anbefalingerne for sukker til børn
 • Tomme kalorier. Økologi eller ej, så består produktet primært af tomme kalorier, idet det jo hovedsageligt består af sukker. Sukker bidrager kun med energi uden at bidrage med nogle former for vitaminer og mineraler og kaldes derfor de tomme kalorier
 • Importeret sukker. Der står på produktet, at sukkeret er fra Brasilien. Klimamæssigt havde det været at foretrække, at sukkeret kom fra danske sukkerroer.
 • Klimabelastende. Hvis man som forbruger gerne vil gøre en forskel for klimaet, så kan det give god mening at begrænse sit indtag af søde sager. Klimaaftrykket fra en voksens forbrug af søde sager, sodavand og alkohol er nemlig lige så stort som fra det røde kød (kilde: DTU Fødevareinstitut)

 

Pris

ca. 21 kr. for 150 g

 

Hvor kan varen købes

I Brugsen, Kvickly, Coop.dk og Osuma.dk