Økologiske fuldkornsgrødris

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Urtekram.dk

Økologiske fuldkornsgrødris

Fokuspunkter

 • Fuldkornsgrødris fra Urtekram
 • Produktet er økologisk og har både EU’s økologimærkeEu´s økologimærke, det røde ø-mærkeDet røde, danske økologi mærke og det norske Debio økologimærkedebio
 • Produktet er en af få fuldkornsgrødris på markedet 
 • Fuldkornsgrødris er ikke polerede som hvide grødris, hvilket betyder at næringsstofferne er bevaret
 • Fuldkornsris indeholder kostfibre, hvilket hvide ris ikke gør
 • Fuldkornsris kan bruges på lige fod med almindelige grødris til fx risengrød
 • Risengrød lavet på fuldkornsris vil give dig mere mæthed end risengrød med almindelig ris
 • Risengrød på fuldkornsris skal have mellem 60-75 minutter  
 • Lav risiko for rester af sprøjtemidler, da risene er økologiske
 • Højere indhold af uorganisk arsen i fuldkornsris end i almindelig ris
 • Risengrød lavet på fuldkornsris bliver stadig hvid i farven, selvom risene er mere brune
 • Koster ca. 25,95 kr. for 500 g
 • Ligger prismæssigt i på linje med økologiske hvide grødris 
 • Forhandles primært hos nemlig.com samt helsekostforretninger fysisk og online

 

Produktets særlige egenskaber og anvendelse 

Det særlige ved fuldkornsgrødris er, at de ikke er polerede, som almindelige hvide grødris er, da det kun er avnerne, som fjernes. Avnen er den yderste, hårde skal om kornet, som er ufordøjelig for mennesker. Det betyder, at alle skaldele og kimen er bibeholdt i fuldkornsgrødris. Dermed er grødrisene også sundere end alm. hvide ris, da alle næringsstofferne i fuldkornsrisene er bevaret, hvilket de ikke er i hvide grødris.

Fuldkornsgrødris kan bruges på lige fod med almindelig hvide grødris til fx risengrød. Du skal dog være opmærksom på, at risengrød lavet på fuldkornsris skal koge lidt længere tid end risengrød på almindelige ris. Fuldkornsgrøden skal have mellem 60-75 minutter. 

Ifølge producenten Urtekram kan risene udover risengrød også også nydes f.eks. med lidt frisk eller tørret frugt eller med sødme fra ahornsirup, vaniljepulver, kanel eller kardemomme. Grøden kan også toppes med hakkede mandler eller nødder. (Kilde: Urtekram.dk )

 

Hvad består produktet egentlig af? 

Økologiske korte fuldkornsris

 

Oprindelse 

Produktet er pakket og kontrolleret i Danmark, men risene stammer fra EU-jordbrug

 

Næringsstofindholdet

Nedenfor kan du se næringsstofindholdet pr. 100 g i forskellige grødris.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. bolle
fuldkornsris urtekram Pris pr. kg 51,90 kr. Pris pr. kg 57,67 kr. Pris pr. kg 61,90 kr.
IngredienserKorte fuldkornsrisRundkornede og polerede risPolerede grødris

Energi1470/350 kcal1510 kJ/360 kcal
1471 kJ/347 kcal
Fedt 2,8 g0,6 g1,1 g
-Heraf mættede fedtsyrer0,6 g0,1 g0,2 g
Kulhydrat73 g 78 g77,3 g
-Heraf sukkerarter1,1 g0,3 g0,4 g
Kostfibre3,6 g0,0 g1,4 g
Protein6,2 g7,5 g6,2 g
Salt0,003 g0,0 g0, 02 g

Kilde: nemlig.com

 

Ernæringsmæssig værdi af produktet

 • Højt kostfiberindhold. En af de markante forskelle på fuldkornsgrødris og almindelige grødris er mængden af kostfibre. Fuldkornsgrødrisene indeholder næsten fire gange så mange kostfibre som Pamarisene og 3,5 gange så mange kostfibre som de økologiske grødris fra Urtekram. For dig betyder det langt mere mæthed, hvis du vælger at lave fx risengrød med fuldkornsris frem for almindelige hvide ris.

 

Sundhedsmæssig værdi af produktet

 • Vi anbefales at vælge fuldkornsvarianter. Et af kostrådene lyder: “Spis mad med fuldkorn” , hvilket bl.a. skyldes, at fuldkornsprodukter giver dig mange vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er med til at forebygge type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft samt giver dig en lang mæthedsfølelse.
 • Indeholder mere uorganisk arsen end almindelige grødris. Men selvom fuldkorn er sundt for dig, så er det sundeste altid at variere din mad, også typen af ris. Når man varierer så mindsker man nemlig risikoen for at få for meget af fx uønsket kemi. Ris indeholder uorganisk arsen, som er kræftfremkaldende, og fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris. Du kan dog fjerne meget af det uorganiske arsen ved at skylle dine ris rigtigt godt, inden du koger dem. (Kilde: Fødevarestyrelsen)
 • Lille risiko for rester af sprøjtemidler. Ris er en af de fødevarer, hvor der ofte findes rester af sprøjtemidler. Dog tages der ikke så tit stikprøver af netop grødris, men seneste pesticidrapport fra DTU viser, at 50 % af grødris indeholdt rester af sprøjtemidler. (Kilde:DTU Fødevareinstitut

 

Produktets værdier

 • Bæredygtighed, herunder klima. Begrebet er komplekst og rummer flere aspekter, både klima og sundhed. Generelt set er er det mere klimavenligt at vælge fx kartofler, brød eller pasta frem for ris. Men alt handler jo om, hvor ofte man spiser det.
 • Emballagen. Lavet af plast. På Urtekrams hjemmeisde skriver de dette om valg af plast:I tilfælde, hvor vi har brug for plast, som er et godt materiale til at bevare smag, kvalitet og holdbarhed, forsøger vi at vælge en så god plast som muligt for at gøre den så genanvendelig som muligt og for at begrænse brugen af materiale uden unødvendigt spild” (kilde: Urtekram.dk).
 • Pris. Der findes ikke mange fuldkornsgrødris på markedet, så der er ikke mange at sammenligne med, men Biogan har et tilsvarende produkt, som koster ca. 38 kr. for et kilo. Se under alternativer. Produktet her koster ca. 50 kr. for et kilo, så disse fuldkornsris fra Urtekram ligger prismæssigt ca. på linje med andre økologiske grødris.

 

Markedsføring af produktet

Fødevaremærker

Europæiske ø-mærkeEu´s økologimærke

Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i hele EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EU-land. 

Under det grønne mærke kan du se, hvilket land som har stået for at pakke og kontrollere produktet. Her står der DK, hvilket betyder, at det er her i Danmark. Under DK står der EU jordbrug”, hvilket betyder, at ingredienserne stammer fra jordbrug i EU.

Det danske Ø-mærkeDet røde, danske økologi mærke

Mærket fortæller dig, at produktet er økologisk produceret, hvilket betyder høj fokus på fx dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, fødevarer dyrket uden eller med meget få naturlige sprøjtemidler, ingen syntetiske sprøjtemidler er tilladt, intet kunstigt sukker og intet GMO (gensplejset foder).

Debiomærketdebio

Debiomærket er et norsk økologimærke. Debio har til opgave at garantere, at alle økologiske fødevarer, der produceres i Norge, lever op til diverse regler og love inden for området.

 

Varen er for dig, som ønsker…

 • Grødris, der kan bruges til risengrød
 • Grødris, der giver dig flere gavnlige næringsstoffer og mere mæthed end almindelige hvide grødris 
 • Et økologisk produkt

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

 • Grødris, der er lette at få fat i. Produktet findes nemlig ikke som fast sortiment i gængse supermarkeder
 • De billigste fuldkornsgrødris. Umiddelbart så skal du i stedet for købe dem fra Biogan. Se nedenfor

 

Pris

Risene koster ca. 25,95 kr. for en pose à 500 g.

 

Hvor kan varen købes?

Risene kan primært købes hos nemlig.com, nogle Coopbutikker som fx Irma og Superbrugsen samt i helsekostforretninger fysisk eller online fx helsam.dk.

 

Alternativer

Billigere variant

Der findes ikke mange fuldkornsgrødris på markedet, men der findes et produkt fra mærket Biogan, som umiddelbart også er billigere. Det koster ca. 38-40 kr. for et kilo, dvs. ca. 10-12 kr. billigere end risene fra Urtekram. Biogans fuldkornsris fås i fysiske og online helsebutikker som fx helsebixsen.dk samt fx okologisk-supermarked.dk, med24.dk mfl.