Økologiske fuldkornsstave

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Rema1000

 OBS: Denne vare er ifølge Rema 1000 udgået (august 2022)

Økologiske fuldkornsstave

Fokuspunkter

 • Indeholder fuldkorn og har derfor også Fuldkornslogoet
 • Har Nøglehulsmærket og lever derfor op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for sukker, fedt, salt og kostfibre
 • Har Varefaktamærket
 • Produktet er økologisk
 • Er pakket i praktisk pose og kan derfor bruges som sund snack på vejen eller som del af madpakken
 • Har lang holdbarhed
 • Stængerne er hårde og bør ifølge Sundhedsstyrelsen ikke gives til børn under tre år
 • Produktet er Rema 1000’s eget produkt og fås derfor kun der
 • Koster 3,95 kr. for en pakke med seks styk

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

At det er små stænger, som er pakket i en størrelse, så mange kan bruge det som en hurtigt snack. Produktet adskiller sig ved at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for salt, sukker, fedt, kostfibre og fuldkorn

 

Fødevaremærker 

Nøglehulsmærket Danmarks officielle ernæringsmærke

Det er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Det er din garanti for, at produktet lever op til de fastsatte kriterier for fedt, salt, sukker og kostfibre.

FuldkornslogoetVælg fuldkorn først

indikerer, at produktet er en kilde til fuldkorn. Mærket er frivilligt, men det gør det nemmere for os forbrugere at finde frem til produkter med fuldkorn, da det ikke står i varedeklarationen, som fx fibre gør.

Europæiske Ø-mærke Eu´s økologimærke

Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i hele EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EU-land.

Varefaktamærket.  

Mærket er på mad, hvor varedeklarationen er udvidet og har fået et ekstra tjek i forhold til normalt. Det betyder, at du som forbruger præcis får at vide, hvad der er i maden og samtidig kan have tillid til, at den viden er korrekt. 

 

Hvad består produktet egentlig af?

59% fuldkornshvedemel*, 24% hvedemel*, 6% hørfrø*, 5% vand, hvedegluten*, gær, olivenolie*, havsalt.

*= økologisk. 

Kan indeholde spor af rug, byg, havre, soja, mælk, mandler, hasselnødder, valnødder, cashewnødder og sesamfrø.

 

Næringsstofindholdet

Næringsstofindholdet er som altid oplyst pr. 100 g, men i og med at posens indhold kan betragtes som et mellemmåltid for børn eller voksne, så har jeg også oplyst dig næringsstofindholdet for en pose

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. pose à 20 g
Energi1.406 kJ/334 kcal281 kJ/67 kcal
Fedt6,0 g3,0 g
-Heraf mættet fedt0,8 g0,4 g
Kulhydrat55 g27,5 g
-Heraf sukkerarter1,1 g0,55 g
Kostfibre7,8 g3,9 g
Protein11 g5,5 g
Salt1,2 g0,6 g

Kilde og foto: Rema100.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Kalorieindholdet er ikke så højt

Posens indhold svarer til 67 kcal pr. pose. Er man voksen med et moderat aktivitetsniveau og gerne vil holde vægten eller tabe sig, så er et mellemmåltid mellem 100-150 kcal passende. Det betyder altså, at energiindholdet i posen ikke helt er tilstrækkeligt til at dække et helt mellemmåltid for en voksen. Men det kan sagtens indgå som en del af et nærende mellemmåltid sammen med dip, grønt eller frugt fx en mellemstor banan.

 

Energien svarer ikke til et mellemmåltid til et barn

Hvis stavene skal være et mellemmåltid for et barn, så er mængden af energi heller ikke tilstrækkelig for at dække et helt mellemmåltid. Det kan dog sagtens fungere selvstændigt af og til som et lille mellemmåltid eller oftere, hvor det spises sammen med et stykke frugt, grønt eller med dip, humus, peanutbutter m.m.

 

Saltindholdet er stadig højt for et barn trods Nøglehulsmærket

Selvom produktet har Nøglehulsmærket, skal man stadig huske to ting. Det ene er, at Nøglehulsmærket ikke er på produktet, fordi saltindholdet er lavt, men fordi det er lavere end i andre lignede produkter. Og så skal man også huske på, at Nøglehulsmærket ikke er lavet til børn, men til voksne, og i og med at børn kun tåler den halve mængde salt som voksne, så er 0,6 g salt pr. pakke meget, når et barn mellem 3-10 år maksimalt bør spise 3-4 g salt pr. dag. Læs mere om, hvor hurtigt børn opnår deres daglige maxgrænse for salt .

 

Varen er for dig som ønsker…..

 • En sund snack, som lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fedt, sukker, salt, kostfibre og fuldkorn
 • En billig snack 
 • Et sundt alternativ til søde og fede snacks, som ofte ligger ved kassen i supermarkedet
 • Et sundere alternativ til fx kiks, gifler, myslibarer og riskiks
 • En snack, som har en praktisk størrelse og lang holdbarhed
 • Et sundt mellemmåltid til både børn og voksne. Kan fx bruges med dip, humus, guacamole, pesto m.m.

 

Varen er ikke for dig som ønsker…

 

Fordele ved produktet 

 • Kilde til fuldkorn. Produktet indeholder 59 g fuldkorn pr. 100 g, hvilket betyder, at en pakke à 20 g indeholder 11,8 g fuldkorn.Den daglige anbefalede mængde for børn mellem 4-10 år er 40 g (kilde: fuldkorn.dk), hvilket betyder, at produktet udgør ca. ¼ af dit barns daglige behov for fuldkorn. Den daglige anbefalede mængde fuldkorn for voksne er 75 g dagligt. Læs mere i kostrådet “Vælg fuldkorn”
 • Placeringen i butikken. Produktet ligger oppe ved kassen, hvilket giver os forbrugere et sundt alternativ til chokolade, myslibarer og andre søde og fede produkter, som ofte ligger ved kassen.
 • Lang holdbarhed. Produktet kan holde sig i ca. 10 mdr., hvilket betyder, at man let kan have en pakke liggende i tasken, i handskerummet, i klapvognen, i ladcyklen, i kontorskuffen, eller lignende. 
 • Praktisk. Den praktiske lille størrelse betyder, at den er nem at have i tasken eller give ens barn med på madpakke
 • Prisen. koster knap 4 kr., hvilket er langt under halvdelen af de snacks, der ellers ligger ved kassen, som koster mellem 10-15 kr.
 • Økologisk. Økologisk produktion er generelt mere skånsom for naturen og grundvandet. Og for dig betyder det, at du får et produkt, som ikke indeholder problematiske tilsætningsstoffer eller rester af af sprøjtemidler, som især kan være skadelige for børn. DTU Fødevareinstituttet finder ofte rester af sprøjtemidler i mel og gryn (kilde: DTU Fødevareinstituttets årlige pesticidkontrol: “Pesticidrester i fødevarer 2018”)
 • Hørfrø indeholder omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyren er en essentiel fedtsyre, hvilket betyder, at den er livsnødvendig for kroppen, og kroppen kan ikke selv danne den (kilde: Altomkost.dk). Men Fødevarestyrelsen anbefaler at vi ikke spiser for mange hørfrø. Se nedenfor.

 

Ulemper ved produktet 

 • Tilgængeligheden. Det kan kun købes i Rema 1000
 • Produceret i Tyskland. Produktet havde været mere bæredygtigt, hvis det var produceret herhjemme med danske råvarer.
 • Hørfrø indeholder cadmium. Fødevarestyrelsen anbefaler at vi ikke spiser for meget brød med et højt indhold af hørfrø og solsikkekerner, da disse har et højt indhold af tungmetallet cadmium. Cadmium opkoncentreres i kroppen og kan på længere sigt skade nyrerne (kilde:altomkost.dk)

 

Pris

3,95 kr. for en pakke med 6 styk à 20 g. 

Hvor kan varen købes

Kan kun købes i fysiske Rema 1000-butikker samt Rema 1000 online. Kan dog købes i stor pakke i andre supermarkeder. Se nedenfor.

 

Hvor kan varen købes

Kan kun købes i fysiske Rema 1000butikker samt Rema 1000 online

 

Alternativer

Økonomikøb

(foto:føtex.dk). Du kan også vælge at købe en større pakke, som indeholder seks poser. Den koster ca. 22 kr. og forhandles primært i Føtex, Bilka og Rema 1000