Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at

Økologiske havrekiks

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Økologiske havrekiks

Fokuspunkter

 • Højt indhold af salt, hvis produktet er til børn
 • Højt indhold af tilsat sukker, både ift. børn og voksne
 • Højt kalorieindhold
 • Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at børn spiser kiks pga. det høje indhold af tilsat sukker
 • Anprisningen af det høje fiberindhold kan let få os til at overse det høje sukker- og saltindhold
 • Indeholder ikke palmeolie
 • Lavt indhold af det dårlige mættede fedt

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Kiksen adskiller sig fra nogle typer kiks fx mariekiks og digestivekiks ved, at den ingrediens, der er mest af, er havregryn, og kiksen har et højt fiberindhold

 

Markedsføring af produktet

På Madame Butterflys hjemmeside markedsføres produktet sådan her – den sødeste bid af sommermarken. De knasende sprøde havrekiks er en himmerigsmundfuld, som smager af sol og sommer– måske picnickurvens søde, men fiberrige indslag? Nyd dem, som de er, eller med en god skive ost. Forkæl munden med masser af bid – og glæd maven med solidt arbejde: 33 % havre og 7 g kostfibre pr. 1oo gram.” (Kilde: Madame-Butterfly.dk). Og på Coops hjemmeside markedsføres den således “En lækker sund og økologisk havrekiks. Fiberrig og dejlig sprød” (Kilde: coop.dk).

 

Hvad består produktet egentlig af?

32,7% havregryn*, hvedemel*, hvedeklid*, solsikkeolie*, rørsukker*, glukosesirup*, hævemidler (E503, E500), salt, naturlig aroma. *=økologisk

Som tommelfingerregel indeholder et produkt mest af de 3-4 første ingredienser i ingredienslisten. Det betyder her, at produktet hovedsageligt består af havregryn, hvedemel, hvedeklid og solsikkeolie

Havregryn:Da produktet hedder “havrekiks”, så er producenten forpligtet til at angive, hvor stor en procentdel af produktet, som indeholder havre. Det har de også gjort (32,7 %)

Hvedemel: Hvor stor en andel af produktet, som består af hvedemel, vides ikke, men i og med at hvedemel står nummer to på ingredienslisten, så er det den ingrediens, som der er næstmest af i.

Hvedeklid: Havregrynene er sammen med hvedeklid med til at øge fiberindholdet, da hvedeklid har et højt indhold af fibre, nemlig 40 g pr. 100 g (Kilde: Food.DTU.dk).

Solsikkeolie: Solsikkeolie består hovedsageligt af de sunde umættede fedtsyrer (Kilde: Food.DTU.dk).

E-numrene E503 og E500 er begge hævemidler og er ikke af animalsk oprindelse.

 

Næringsstofindholdet

Oplysninger om næringsindholdet dvs. fedt, salt, sukker, fibre og protein er altid oplyst pr. 100 g. Men i og med at mange nok vil spise et par stykker ad gangen, har jeg valgt at udregne både næringsindholdet i hele rullen, men også næringsindholdet i tre kiks

Næringsstoffer Næringsværdi pr. 100 g Næringsværdi i hele pakken, 250 g Næringsværdi i 3 kiks
Energi 1961 kj/468 kcal 4902 kj/1170 kcal 735 kj/176 kcal
Fedt 20 g 50 g 7,5 g
– heraf mættede fedtsyrer 2,6 g 6,5 g 0,9 g
Kulhydrater 61 g 152 g 23 g
– heraf sukkerarter 19 g 47,5 g 7 g
Kostfibre 7,0 g 17,5 g 2,6 g
Protein 7,5 g 18,8 g 2,8 g
Salt 0,7 g 1,8 g 0,3 g

Kilde: Madame-butterfly.dk

Sundhedsstyrelsen har ikke lavet nogle anbefalinger for hvor meget fedt, sukker, salt og kostfibre, der bør være i kiks, da de fleste varianter indeholder så meget tilsat sukker, at Sundhedsstyrelsen betegner kiks som kage/dessert, der skal begrænses til minimalt indtag (Kilde: Altomkost.dk).

Ønsker man alligevel en referenceramme ift. indholdet af fedt, sukker, salt og kostfibre, så giver det ernæringsmæssigt mening at bruge retningslinjerne for knækbrød. Netop disse anbefalinger har jeg brugt her for at vurdere næringsværdien i kiksene.

Sukkerindholdet: Som du kan se, er sukkerindholdet meget højt, nemlig 19 g sukker pr. 100 g, hvilket svarer til 50 g sukker i hele pakken, dvs. 25 sukkerknalder. Dette betyder at spiser man tre kiks, så får man 7 g sukker eller 3½ sukkerknalder.

Anbefalingerne for sukker i knækbrød er 5 g sukker pr. 100 g, så overfører vi denne anbefaling til kiks, indeholder de knap fire gange så meget sukker, som anbefalet

Børn under 2 år:Sundhedsstyrelsen anbefaler 0 g tilsat sukker til børn under to år, fordi tilsat sukker kun er tom energi. Det vil sige, at sukker ikke indeholder vitaminer og mineraler, men blot optager pladsen for næringsrig mad og drikke, som børn har brug for til at vokse og udvikle sig. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke kiks til børn under to år. Læs mere om det her.

Fedtindholdet: Fedtindholdet i knækbrød anbefales at være max 7 g fedt pr. 100 g. Overføres denne anbefaling også til vores kiks, så ser vi hurtigt, at produktet indeholder knap tre gange så meget, nemlig 20 g fedt pr. 100 g. Og hele pakken indeholder 50 g fedt dvs. ⅕ pakke smør

Kalorieindholdet:Kiks indeholder pr. definition meget fedtstof. Traditionelt bruges smør, men her er der valgt solsikkeolie. Men selv om olien er et bedre fedtstof for dit helbred, idet det består af sunde fedtstoffer, så feder sunde fedtstoffer jo lige så meget som usunde fedtstoffer. Derfor indeholder kiks stort set altid mange kalorier, som i første omgang stammer  fra fedtstoffet, men også fra det tilsatte sukker.

Derfor har denne pakke kiks et højt kalorieindhold, nemlig 1170 kcal. Det svarer til 5 Yankie bar.

Fiberindholdet: Fiberindholdet i knækbrød anbefales at være min 6 g pr. 100 g. Sammenholder vi det med indholdet i vores kiks, ser vi at kiksene indeholder 7 g fibre pr. 100 g, hvilket betyder, at de overholder anbefalingen.

Salt: Anbefalingerne for salt i knækbrød er 1,3 g pr. 100 g. Ser man på indholdet i kiksen her, så holder den sig inden for anbefalingen, nemlig 0,7 g salt pr. 100 g. Men anbefalingen er vel og mærke til voksne. Er kiksen til børn, skal man jo huske, at børn fra 3-10 år tåler halvt så meget salt som voksne, og derfor giver det god mening, at gå efter den halve mængde til børn. Og helt små børn under to år, ja de tåler endnu mindre, ⅓ af voksne. Så alt i alt indeholder kiks, ligesom brød generelt, for meget salt til børn også set ud fra, at de ofte spiser store mængder brød, og derfor giver det sundhedsmæssigt god mening, at gå efter mindst muligt salt i brødprodukter til børn.

 

Varen er for dig som…..

 • Er voksen og ikke har problemer med vægten eventuel undervægtig eller småtspisende
 • Blot ønsker et hurtigt og fiberrigt alternativ til dig selv eller dine børn på farten en sjælden gang imellem

 

Varen er ikke for dig som…

 • Gerne vil tabe dig
 • Gerne vil begrænse dine børns indtag af salt
 • Gerne vil begrænse dit eller dine børns indtag af tilsat sukker
 • Ønsker et velegnet mellemmåltid til dig eller dine børn som bruges jævnligt
 • Vil undgå gluten

 

Fordelen ved produktet

 • Indeholder ikke palmeolie/palmefedt. Langt de fleste kiks indeholder palmeolie, men ikke disse. Det er positivt, da palmeolieproduktionen bl.a. er en stor trussel for dyreliv i regnskoven, men også en trussel for både miljø og klima
 • Lavt indhold af mættet fedt, da der brugt solsikkeolie og ikke kokos- eller palmeolie, som ofte anvendes i kiks. Netop disse olier indeholder meget mættet fedt, som øger kolesteroltallet
 • Nemt at have med på farten
 • Ingredienserne er økologiske og indeholder dermed ikke pesticidrester, hvilket konventionelle kiks risikerer, da der ofte er fundet pesticidrester i konventionelt mel, korn og gryn (Kilde: DTU Fødevareinstitut rapport “Pesticide Residues – Results from the period 2004-2011”)

 

Ulempe ved produktet

 • Højt indhold af salt, hvis produktet er til børn
 • Højt indhold af tilsat sukker, både ift. børn og voksne
 • Anprisningen af det høje fiberindhold kan tolkes som en måde at få os til at overse det høje sukker- og saltindhold
 • Ø-mærket kan let få os forbrugere til at glemme at se på næringsindholdet såsom sukker, fedt og salt, som ø-mærket ikke forholder sig til.
 • Markedsføringen på coop.dk “En lækker sund og økologisk havrekiks. Fiberrig og sprød” er det første man møder, når man “trykker ind på produktet”. Sådan en markedsføring kan let forblænde os forbrugere, så vi “glemmer” at se på næringsindholdet. Så husk, hvis du ser sådan nogle “rosende ord”, at det kan være med til at skjule dårlige ernæringsegenskaber ved et produkt, som fx her hvor der både er et højt fedt- og sukkerindhold.

 

Pris

Ca. 10- 12 kr.

 

Hvor kan varen købes

Aldi, Irma, Netto, Fakta, Brugsen, Osuma, Coop.dk, Rema100 m.m.