Økologiske havrekiks

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Økologiske havrekiks

Fokuspunkter

 • Højt indhold af salt, hvis produktet er til børn
 • Højt indhold af tilsat sukker, både ift. børn og voksne
 • Højt kalorieindhold
 • Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at børn spiser kiks pga. det høje indhold af tilsat sukker
 • Anprisningen af det høje fiberindhold kan let få os til at overse det høje sukker- og saltindhold
 • Indeholder ikke palmeolie
 • Produktet er økologisk og har EU’s økologimærke
 • Lavt indhold af det dårlige mættede fedt
 • Forbrugerrådet Tænk testede i 2019 for højt indhold af det kræftfremkaldende stof akrylamid i produktet.
 • Grundet usikkerhed omkring et stadig højt akrylamidindhold kan kiksene ikke anbefales til børn

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Kiksen adskiller sig fra nogle typer kiks fx mariekiks og digestivekiks ved, at den ingrediens, der er mest af, er havregryn, og kiksen har et højt fiberindhold

 

Fødevaremærker

Europæiske Ø-mærke

Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i hele EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EU-land.

Varen her har blot EU’s økologimærke og ikke det danske ø-mærke, hvilket betyder, at produktet ikke er pakket og kontrolleret i danmark. Under det grønne mærke kan du se, hvilket land som har stået for at pakke og kontrollere produktet. Her står der IT, hvilket betyder, at det er Italien. Under IT står der “EU/ikke EU jordbrug”, hvilket betyder, at ingredienserne både stammer fra EU og ikke EU.

 

Hvad består produktet egentlig af?

32,7% havregryn*, hvedemel*, hvedeklid*, solsikkeolie*, rørsukker*, glukosesirup*, hævemidler (E503, E500), salt, naturlig aroma. *=økologisk

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Som tommelfingerregel indeholder et produkt mest af de 3-4 første ingredienser i ingredienslisten. Det betyder her, at produktet hovedsageligt består af havregryn, hvedemel, hvedeklid og solsikkeolie.

Havregryn:Da produktet hedder “havrekiks”, så er producenten forpligtet til at angive, hvor stor en procentdel af produktet, som indeholder havre. Det har de også gjort (32,7 %).

Hvedemel: Hvor stor en andel af produktet, som består af hvedemel, vides ikke, men i og med at hvedemel står nummer to på ingredienslisten, så er det den ingrediens, som der er næstmest af i.

Hvedeklid: Havregrynene er sammen med hvedeklid med til at øge fiberindholdet, da hvedeklid har et højt indhold af fibre, nemlig 40 g pr. 100 g (Kilde: Food.DTU.dk).

Solsikkeolie: Solsikkeolie består hovedsageligt af de sunde umættede fedtsyrer (Kilde: Food.DTU.dk).

E-numrene E503 og E500 er begge hævemidler og er ikke af animalsk oprindelse.

 

Næringsstofindholdet

Oplysninger om næringsindholdet dvs. fedt, salt, sukker, fibre og protein er altid oplyst pr. 100 g. Men i og med at mange nok vil spise et par stykker ad gangen, har vi valgt at udregne både næringsindholdet i hele rullen, men også næringsindholdet i tre kiks.

NæringsstofferNæringstofindhold pr. 100 gNæringstofindhold i hele pakken, 250 gNæringstofindhold i 3 kiks
en stak kikskiks, tre styks
Energi1961 kj/468 kcal4902 kj/1170 kcal735 kj/176 kcal
Fedt20 g50 g7,5 g
-Heraf mættede
fedtsyrer
2,6 g6,5 g0,9 g
Kulhydrat61 g152 g23 g
-Heraf sukkerarter19 g48 g7,0 g
Kostfibre7,0 g18 g2,6 g
Protein7,5 g19 g2,8 g
Salt0,7 g1,8 g0,3 g

Kilde: Madamebtuterfly.dk

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får meget sukker

Som du kan se, er sukkerindholdet meget højt, nemlig 19 g sukker pr. 100 g, hvilket svarer til 50 g sukker i hele pakken, dvs. 25 sukkerknalder. Dette betyder, at spiser du tre kiks, så får du 7 g sukker eller 3½ sukkerknalder.

 

Kiks er ikke egnet til børn under to år

Sundhedsstyrelsen anbefaler 0 g tilsat sukker til børn under to år, fordi tilsat sukker kun er tom energi. Det vil sige, at sukker ikke indeholder vitaminer og mineraler, men blot optager pladsen for næringsrig mad og drikke, som børn har brug for til at vokse og udvikle sig. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke kiks til børn under to år. 

 

Du får meget fedt

Også fedtindholdet er meget højt både i disse kiks og kiks generelt. Produktet indeholder nemlig 20 g fedt pr. 100 g, og hele pakken indeholder 50 g fedt, dvs. ¼ pakke smør.

 

Du får mange kalorier

Traditionelt bruges smør, når man laver kiks, men her er der valgt solsikkeolie. Olien er et “bedre” fedtstof for dit helbred end smør, idet den består af umættet fedt (gode fedtstoffer) frem for mættet fedt (dårlige fedtstoffer), som smør består af. Men godt eller dårligt fedt, så feder det jo lige meget. Derfor indeholder kiks stort set altid mange kalorier, som i første omgang stammer  fra fedtstoffet, men også fra det tilsatte sukker.

Derfor har denne pakke kiks et højt kalorieindhold, nemlig 1170 kcal. Det svarer til fem Yankie-barer.

Du får mange fibre

Fiberindholdet i kiksene er på 7 g fibre pr. 100 g, hvilket svarer til, hvad man anbefaler i knækbrød (min 6 g pr. 100 g), så det er sundhedsmæssigt positivt.

 

Saltindholdet er optimalt til voksne

Med et saltindhold på 0,7 g pr. 100 g så ligger det i den lave ende, hvis man ser på anbefalingerne i andre brødtyper fx knækbrød, hvor man anbefaler max 1,3 g salt pr. 100 g. 

Men anbefalingen er vel at mærke til voksne. Læs mere

Er kiksen til børn, skal man jo huske, at børn fra 3-10 år kun tåler halvt så meget salt som voksne, og derfor giver det god mening at gå efter den halve mængde til børn.

Og helt små børn under to år, ja de tåler endnu mindre, kun ⅓ af voksne.

Så alt i alt indeholder kiks, ligesom brød generelt, for meget salt til børn også set ud fra, at de ofte spiser store mængder brød, og derfor giver det sundhedsmæssigt god mening, at gå efter mindst muligt salt i brødprodukter til børn.

 

Varen er for dig, som…..

 • Er voksen og ikke har problemer med vægten eventuel undervægtig eller småtspisende
 • Blot ønsker et hurtigt og fiberrigt alternativ til dig selv eller dine børn på farten en sjælden gang imellem

 

Varen er ikke for dig, som…

 • Gerne vil tabe dig
 • Gerne vil begrænse dine børns indtag af salt
 • Gerne vil begrænse dit eller dine børns indtag af tilsat sukker
 • Et produkt til børn. En test foretaget af Forbrugerrådet Tænk i 2019 viste et for højt indhold af det kræftfremkaldende stof akrylamid. Se længere nede
 • Vil undgå gluten

 

Fordelen ved produktet

 • Indeholder ikke palmeolie/palmefedt. Langt de fleste kiks indeholder palmeolie, men ikke disse. Det er positivt, da palmeolieproduktionen bl.a. er en stor trussel for dyreliv i regnskoven, men også en trussel for både miljø og klima
 • Lavt indhold af mættet fedt, da der brugt solsikkeolie og ikke kokos- eller palmeolie, som ofte anvendes i kiks. Netop disse olier indeholder meget mættet fedt, som øger kolesteroltallet
 • Nemt at have med på farten
 • Ingredienserne er økologiske og indeholder formentlig ikke pesticidrester, hvilket konventionelle kiks risikerer, da der ofte er fundet pesticidrester i konventionelt mel, korn og gryn (Kilde: DTU Fødevareinstitut rapport “Pesticide Residues – Results from the period 2004-2011”)

 

Ulempe ved produktet

 • For højt indhold af akrylamid. I 2019 testede Forbrugerrådet Tænk et middelhøjt indhold af det kræftfremkaldende stof akrylamid i havrekiksene fra Madame Butterfly. Akrylamid dannes, når fødevarer med mange kulhydrater bliver varmebehandlet, dvs. produkter som chips og kiks. Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA giver akrylamid sundhedsmæssigt grund til bekymring i forhold til udvikling af kræft (kilde: Tænk)Læs mere
  . Derfor er det for os forbrugere bekymrende, at der ikke er fastsat nogle grænseværdier ved lov for, hvor meget akrylamid der må være i vores fødevarer. I stedet for er der kun fastsat nogle “benchmark-niveauer”. Benchmark-niveauerne skal forstås sådan, at industrien opfordres til at holde deres produkter under de gældende benchmark-niveauer. Testen viste at havrekiksene fra Madame Butterfly indeholdt:
  • Akrylamid: 760 mikrogram pr. kilo
  • EU-målsætning: 350 mikrogram pr. kilo

  Fødevareguiden har derfor taget kontakt til både Forbrugerrådet Tænk og Madame Butterfly for at høre, om producenten har forsøgt at bringe indholdet af akrylamid ned. Madame Butterfly har ikke vendt tilbage på vores henvendelser, men Gitte Sørensen fra Forbrugerrådet Tænk oplyste os følgende: “Når vi har testet et produkt, sender vi altid resultaterne til producenterne, så de har mulighed for at reagere på dem. Men vi er ikke en myndighed, så vi kan ikke håndhæve eller bede producenten om at gøre noget.

  I nogle tilfælde sender vi også resultaterne til Fødevarestyrelsen til information. De kan heller ikke håndhæve på baggrund af vores test, men de kan jo godt vælge at kigge nærmere på nogle produkter eller producenter efter at have set, hvad vi har fundet.  Jeg kan ikke sige noget om, hvordan akrylamidindholdet i havrekiksene er nu sammenlignet med i 2019.”

  For dig betyder det altså, at det ikke kan udelukkes at akrylamidindholdet i havrekiksene stadig er så stort, at det potentielt kan have en sundhedsskadelig effekt, og det gælder især for børn. Det skyldes nemlig, at EUmålsætningen for børnekiks kun lyder på 150 mikrogram pr. kilo, altså halvt så meget som “almindelige kiks”. Det betyder altså, at akrylamidindholdet i kiksene fra Madame Butterfly er over fire gange højere end EUmålsætningen, og de kan derfor ikke anbefales til børn.

 • Højt indhold af salt, hvis produktet er til børn
 • Højt indhold af sukker og fedt og derfor er det en madvare, som Fødevarestyrelsen  betegner som kage/dessert, der skal begrænses til minimalt indtag (Kilde: Altomkost.dk).
 • Anprisning af højt fiberindhold.Madame Butterflys hjemmeside bliver produktets fiberindhold anprist således “De knasende sprøde havrekiks er en himmerigsmundfuld med masser af naturlig sødme og fibre fra havre og fuldkorn. Hele 35% af hver!” Læs mere
  Anprisningen er ikke ukorrekt, men sådanne anprisninger kan let få os forbrugere til at overse egenskaber ved produktet, som ikke er hensigtsmæssige – i dette tilfælde det høje sukker- og fedtindhold.
 • Markedsføringen på coop.dk “En lækker sund og økologisk havrekiks. Fiberrig og sprød” er det første man møder, når man “trykker ind på produktet”. Sådan en markedsføring kan let forblænde os forbrugere, så vi “glemmer” at se på næringsindholdet. Så husk, hvis du ser sådan nogle “rosende ord”, at det kan være med til at skjule dårlige ernæringsegenskaber ved et produkt, som fx her hvor der både er et højt fedt- og sukkerindhold.

 

Pris

Ca. 10- 12 kr.

 

Hvor kan varen købes

Aldi, Irma, Netto, Fakta, Brugsen, Osuma, Coop.dk, Rema100 m.m.

 

Alternativer

Producenten Madame Butterfly har fire andre varianter, nemlig fuldkornskiks, æble,- mysli- og ingefær/chia–kiks, som heller ikke indeholder palmeolie, men solsikkeolie. Prisen er den samme.

 

Læs også “Guide: Disse kiks er uden palmeolie”