Foto:Fødevareguiden

Velkommen til Fødevareguiden!

Jeg hedder Birgitte, og jeg er kvinden bag skærmen. Jeg er 46 år gammel og uddannet klinisk diætist.

Siden jeg blev uddannet i 2005, har jeg primært hjulpet mennesker, der har type 2 diabetes, hjerte-karsygdomme, KOL, overvægt og undervægt med at finde ud af hvilke fødevarer, der er bedst for dem at spise.  Indtil maj 2020 var dette mit primære arbejde. Men nu er jeg gået all in på Fødevareguiden, og kampen om at øge gennemsigtigheden af vores fødevarer.

Privat er jeg en helt almindelig forbruger, der ofte hiver mig selv i håret, når jeg står i supermarkedet og ikke kan gennemskue, hvad i alverden det er, der gemmer sig i mine varer. Og som mor til en lille dreng, står jeg ofte i situationen med et produkt, hvor jeg tænker: “Hmm, er dette mon godt for en lille barnekrop?”

Kvinden bag skærmen er altså en kloning mellem en klinisk diætist og en almindelig forbruger, der bare brænder for at gøre det let for dig at gennemskue, alle aspekterne af dine madvarer, så du trygt kan træffe det bedste valg for dig eller din familie.

 

Min Mission

For de fleste af os er det ikke muligt at lave alt vores mad fra bunden. Det betyder derfor, at størsteparten af den mad, vi spiser, er helt eller delvist færdigpakkede fødevarer – mad lavet af en producent.

Når vores fødevarer ikke er produceret af os selv, synes jeg, at det er vores krav som forbrugere, at vi let og hurtigt kan gennemskue hele “livscyklussen” af vores fødevarer. Først dér vil vi være i stand til at vurdere, om en given vare matcher vores krav og behov.

Det er desværre langt fra virkeligheden!

Jeg oplever ofte at stå med en vare, hvor jeg har meget svært ved at gennemskue, hvad i alverden den indeholder, hvordan den er produceret, hvor den stammer fra m.v. Eller situationer hvor jeg er blevet vildledt og forført af billeder, ord og reklamer, at det ender med, at jeg får puttet en vare i kurven, som jeg egentlig slet ikke ønsker at spise eller servere for min familie.

Det synes jeg er utrygt og ufint – og ikke okay!

Som diætist ved jeg, at jeg ikke er den eneste, der ofte føler, at supermarkedet er en stor uigennemskuelig jungle. Du kan måske også nikke genkendende til det?

Derfor er min primære mission med Fødevareguiden:

 

At give dig klar besked om dine fødevarer, så det er let for dig at træffe et valg ud fra dine værdier og behov.

 

Min vision

Både fagligt og privat er en af mine kæpheste, at vi forbrugere har ret til klar besked om vores mad. Så kan vi suverænt selv vælge, hvad der er bedst for os, vores familie og for den verden vi og vores efterkommere lever i.

Det skal ikke være raketvidenskab at vælge ens mad!

Kodeordet her er gennemsigtighed.

Gennemsigtighed forudsætter, at vores fødevarer er forsynet med informationer, som er lette og hurtige for alle forbrugere at afkode.

Sådan ser verden desværre ikke ud i dag.

Fødevarepolitik er et komplekst spil, og ofte er de danske politikere låst af internationale bestemmelser. Derfor mener jeg, at politikerne ikke kan løse problemet med gennemsigtighed af vores fødevarer alene. Som forbrugere må vi også tage sagen i egen hånd og give klart udtryk for, hvad vi vil have og, hvad vi ikke have.

Derfor er fødevareguidens vision:

Ret til at vide hvad du spiser – og magt til at ændre det”

 

 

 

Online kursus om mad til børn

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Hvad må børn egentlig spise og ikke spise?
• Får mit barn grøntsager nok?Så er dette online kursus måske lige noget for dig! 

Og lige nu sparer du 60 %!