Organic Crisp bread

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Madame Butterfly

Organic Crisp bread

Fokuspunkter

 • Fuldkornsknækbrød, som er økologisk
 • Produktet har det europæiske økologimærke
 • Produktet er økologisk, samtidig med at det også har NøglehulsmærketDanmarks officielle ernæringsmærke og FuldkornsmærketVælg fuldkorn først
 • To stykker knækbrød bidrager med ⅓ af dit daglige behov for fuldkorn
 • Produktet kan ernæringsmæssigt måle sig med rugbrød
 • Knækbrød indeholder intet vand og har dermed en lang holdbarhed
 • Er billigt sammenlignet med andre økologiske knækbrød med Nøglehuls- og Fuldkornsmærket

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at det både er økologisk, har et højt indhold af fuldkorn og kostfibre, samt lavt indhold af sukker, fedt og salt. Udvalget af økologiske knækbrød, som også har Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket, er ikke stort.

Rent ernæringsmæssigt kan produktet både bruges som et hoved- eller mellemmåltid. 

Produktet er en del af producenten Madame Butterflys knækbrødserie, som alle er økologiske.  

 

Fødevaremærker

Nøglehulsmærket Danmarks officielle ernæringsmærke

Det er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Det er din garanti for, at produktet lever op til de fastsatte kriterier for fedt, salt, sukker og kostfibre.

FuldkornslogoetVælg fuldkorn først

indikerer, at produktet er en kilde til fuldkorn. Mærket er frivilligt, men det gør det nemmere for os forbrugere at finde frem til produkter med fuldkorn, da det ikke står i varedeklarationen, som fx fibre gør.

Europæiske Ø-mærke Eu´s økologimærke

Produktet har blot EU’s økologimærke og ikke det danske ø-mærke, hvilket betyder, at produktet ikke er pakket og kontrolleret i Danmark. Under det grønne mærke kan du se, hvilket land som har stået for at pakke og kontrollere produktet. Her står der NL, hvilket betyder, at det er Holland. Under NL står der “EU/Ikke-EU-jordbrug”, hvilket betyder, at ingredienserne både stammer fra jordbrug udenfor og indenfor EU.

Økologisk produktion er generelt mere skånsom for naturen herunder grundvandet. Og for dig betyder det, at du får et produkt, som indeholder få eller ingen tilsætningsstoffer og ingen eventuelle rester af sprøjtemidler.

 

Hvad består produktet egentlig af?

62 %** fuldkornsrugmel*, 21 %** hvedemel*, 21 %** fuldkornshvedemel*, gær, hvedegluten*, solsikkeolie*, salt, rørsukker*, hvedemaltmel*, ascorbinsyre (E300), rasp* (indeholder rug, hvede, sesam). 

*økologisk. 

** 104 g rug og hvede blev brugt til at bage 100 g knækbrød.

Under produktion anvendes rasp for at undgå, at dejen klæber til bagepladerne. 

Kan indeholde spor af byg, havre, spelt, æg, soja, mælk og lupin.

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Produktet indeholder et tilsætningsstof, som er ascorbinsyre, dvs. C-vitamin. Det tilsættes primært som antioxidant for at undgå harskning.

 

Næringsstofindholdet

Ernæringsmæssigt kan knækbrødet her sagtens bruges som et alternativ til rugbrød. For at du kan se, hvori forskellene på ingredienserne og næringsstofindholdet i knækbrødet og rugbrødet er, har vi valgt at sammenligne med to klassiske former for rugbrød, nemlig et kernerugbrød og et solsikkerugbrød. Begge produkter er som knækbrødet også økologiske og med Nøglehuls- og Fuldkornsmærket

Næringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
økologisk knækbrød fra madame butterfly
Ingredienser 62% fuldkornsrugmel, 21% hvedemel, 21% fuldkornshvedemel, gær, hvedegluten, solsikkeolie, salt, rørsukker, hvedemaltmel, askorbinsyre, rasp
Alle ingredienser er økologiske
Rugkerner 31%, vand, rugsurdej 17% , sigtet rugmel, rugbrødsrasp, bygmaltekstrakt, salt tilsat jod, eddike, tørret rugsurdej, rapsolie, gær, bygmaltmel.
Alle ingredienser er økologiske

Vand, rugsurdej , rugkerner 16,5%, fuldkornsrugmel 11,5%, solsikkekerner 7,5%, halvsigtet rugmel, rugbrødsrasp, hørfrø 4%, gær, salt tilsat jod, eddike, bygmaltsirup, rapsolie,tørret rugsurdej, og bygmaltmel
Alle ingredienser er økologiske
Energi1519 kJ/360 kcal836 kJ/228 kcal945 kJ/226 kcal
Fedt3,4 g1,7 g7,0 g
-Heraf mættet fedt0,5 g0,2 g0,8 g
Kulhydrat63 g36 g29 g
-Heraf sukkerarter3,2 g2,0 g2,0 g
Kostfibre13 g8,5 g9,0 g
Protein12 g5,5 g6,9 g
Salt0,92 g1,2 g1,2 g

Kilde og fotos: Madame-butterfly.dk og Schulstad.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Energiindholdet 

I og med at knækbrød ikke indeholder noget vand, så indeholder knækbrød generelt mere tørstof såsom mel og kerner og dermed også flere kalorier end fx rugbrød som indeholder en stor andel vand. 

 

Kostfiberindholdet er altid højere i knækbrød

Det manglede vandindhold i betyder også at indholdet af kulhydrat og dermed også indholdet af kostfibre generelt altid er højere i knækbrød end i rugbrød. Fiberindholdet er i det her knækbrød på 13 g pr. 100 g. I nogle knækbrød er det helt oppe omkring 20 g pr. 100 g. Læs længere nede, hvorfor det er godt at få mange fibre.

 

Du får mere protein end i rugbrød

Som du kan se, indeholder knækbrødet over dobbelt så meget protein som de to varianter af rugbrød. Men det højere indhold af protein gør ikke knækbrød sundere end rugbrød. Indholdet af protein i en fødevare siger nemlig intet om, hvorvidt der er tale om en sund fødevare. 

Behovet for protein bliver for den typiske dansker uden problemer dækket af en gennemsnitskost,(Kilde:Danskernes kostvaner 2011-2013) og der er derfor for de fleste danskere ikke nogen grund til at vælge fx knækbrød ud fra et højt proteinindhold

 

Varen er for dig, som …..

 • Gerne vil have et alternativ, der ernæringsmæssigt er på højde med rugbrød 
 • Ønsker et brødprodukt med lidt salt, sukker og fedt, men højt indhold af fibre og fuldkorn
 • Gerne vil have et brødprodukt med et højere proteinindhold, fordi du har et øget behov for protein, fx fordi du er over 65 år, eller fordi du er vegetar/veganer og derfor skal være opmærksom på at få protein nok
 • Gerne vil have et brødprodukt med lang holdbarhed
 • Ønsker et produkt, der kommer i små pakker, som er lette at have med på farten
 • Ønsker et billigt produkt sammenlignet med andre økologiske knækbrød med Nøglehuls- og Fuldkornsmærket 

 

Varen er ikke for dig, som…

 

Fordelene ved produktet 

 • Kilde til fuldkorn. Produktet indeholder 83 g fuldkorn pr. 100 g, hvilket betyder, at et stykke knækbrød (15 g) indeholder 12,5 g fuldkorn. Den daglige anbefalede mængde fuldkorn for voksne er 75 g, hvilket betyder, at 2 stykker knækbrød bidrager med ⅓ af dit daglige behov for fuldkorn. Til sammenligning indeholder 1 skive rugbrød på 50 g 16 g fuldkorn.
 • Højt fiberindhold. Kostfiberindholdet i fuldkornsknækbrød er generelt højere end i rugbrød og hvedebrød/boller. Nogle fuldkornsknækbrød indeholder dobbelt så mange kostfibre som rugbrød. Kostfibre bidrager til en god mæthed, et mere stabilt blodsukker, en velfungerende mavefunktion, samt forebyggelse af en række livsstilssygdomme. Derfor er det godt at få mange af dem (Kilde: Altomkost.dk). Dette gælder dog ikke børn under to år.
 • Lang holdbarhed. Sammenlignet med rugbrød og andre typer af brød og boller så har knækbrød en meget lang holdbarhed, fordi det ikke indeholder vand. Har en holdbarhed på knap et år.
 • Praktisk. Knækbrødene er pakket i poser med fem skiver i hver, som gør dem lette at have med, og samtidig holder resten af pakken sig frisk. 
 • Prisen. Koster knap 16 kr. for 225 g, hvilket generelt er billigere end andre økologiske knækbrød med Nøglehuls- og Fuldkornsmærket. Fx så koster en pakke økologisk Wasa med Nøglehuls- og Fuldkornsmærket ca. 23 kr. for 180 g. Udover denne har jeg faktisk kun set en lignende variant fra  Salling Groups eget mærke Vores, som har en til samme pris. Den forhandles dog kun i Salling, Bilka og Føtex. 

 

Ulemper ved produktet

 • Produktionsdato. Det fremgår ikke af produktet, hvornår det er produceret.

 

Pris

ca. 15,95 kr.

 

Hvor kan varen købes?

Varen kan købes i blandt andet Rema 1000, nemlig.com, Helsebixen.dk

 

Varianter

Ud over dette produkt så har producenten Madame Butterfly også en variant med sesam, som også er økologisk og med både Nøglehuls- og Fuldkornsmærket.(Foto: Madame butterfly). Prisen er den samme, og den fås som udgangspunkt også de samme steder.