Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Pålækker Junior Mild Spegepølse

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Tulip.dk

Pålækker Junior Mild Spegepølse

 

Fokuspunkter

  • Spegepølse som markedsføres direkte til børn
  • Sammenlignet med andre spegepølser, så er produktet fremstillet på traditionel vis med brug af mælkesyrebakterier og uden brug af kunstige tilsætningsstoffer
  • Produktet indeholder ikke kræftfremkaldende nitrit, som spegepølse normalt gør
  • Produktet er et billigere alternativ til økologisk spegepølse, som også er uden nitrit
  • Produktets indeholder næsten tre gange så meget fedt som anbefalet
  • Indeholder næsten dobbelt så meget salt som anbefalet
  • Højt indhold af mættet fedt (dårligt fedt)
  • Indeholder ni gange så meget fedt og næsten dobbelt så meget salt som pålægstyper som skinke, hamburgerryg og kyllingepålæg
  • Produktet hører ind under forarbejdede fødevarer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser
  • Produktet bærer ingen fødevaremærker, som indikerer ekstra fokus på dyrevelfærd
  • Produktet er produceret af dansk svinekød
  • Kødpålæg har en høj miljø- og klimabelastning

Læs fyldestgørende gennemgang længere nede på siden

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at det henvender sig direkte til børn, og det indeholder ingen kunstige tilsætningsstoffer, herunder kræftfremkaldende nitrit, som spegepølse normalt gør.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Svinekød, salt, krydderier, druesukker, tørrede grøntsager, røget paprika, urte- og krydderiekstrakter, starterkultur.

Til 100 g færdigvare er anvendt 125 g grisekød.

Som tommelfingerregel består et produkt primært af de første 3-4 ingredienser, hvilket her er svinekød, salt, krydderier og druesukker. Og ingredienserne står i faldende vægt, så det, der er mest af, er svinekød og så fremdeles.

Læs mere om produktet her på Tulips hjemmeside 

 

Næringsstofindholdet

For at gøre informationerne om næringsstofferne i spegepølsen mere håndgribelige for dig, så har jeg valgt også at vise næringsstofindholdet i to skiver pålæg.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold i 2 skiver pølse
Energi1383 kJ/334 kcal277 kJ/67 kcal
Fedt28 g5,6 g
-Heraf mættet fedt10 g2,0 g
Kulhydrat0,5 g0,1 g
-Heraf sukkerarter0,5 g0,1 g
Protein21 g4,2 g
Salt4,5 g0,9 g

Kilde:Tulip.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Sundhedsstyrelsen har lavet anbefalinger for, hvordan næringsstofindholdet bør være, for at produktet ernæringsmæssigt er optimalt og derved kan få Nøglehulsmærket.

Anbefalingerne er kun lavet til voksne og ikke til børn. Der findes ikke nogle anbefalinger for, hvordan  indholdet af fedt, salt, sukker og fibre bør være, for at fødevaren er optimal for børn. Ideelt set ville det være hensigtsmæssigt at lave anbefalinger for næringsstofindholdet, hvis maden er til børn da børn er mere sårbare end raske voksne.

 

Du får tre gange så meget fedt, som anbefalet

Anbefalingerne for fedtindhold i kødpålæg er 10 g fedt pr. 100 g.

Med et fedtindhold på næsten tre gange så meget, nemlig 28 g, lever produktet her ikke op til anbefalingen for fedt for børn over to år eller voksne.

Men børn under to år har et højere energibehov, og derfor behøver man som forælder ikke at vælge det fedtfattige pålæg til sit barn under to år. Fedtholdigt pålæg kan nemlig være med til at sikre, at barnet får tilstrækkeligt med energi.

 

Du får næsten dobbelt så meget salt, som anbefalet

Det anbefales, at saltindholdet i kødpålæg er max 2,5 g salt pr. 100 g.

Med et saltindhold på 4,5 g salt pr. 100 g, så indeholder juniorpålæg næsten dobbelt så meget salt, som anbefales til voksne.

Er produktet til børn så skulle produktet optimalt set indeholde langt mindre end 2,5 g salt pr. 100 g. Se længere nede

 

Er Junior-spegepølse et bedre valg end andre spegepølser?

Om en fødevare er et bedre valg end en anden vare, handler et langt stykke hen af vejen om de værdier, vi har. Ser man bort fra de mere subjektive værdier såsom smag, tilgængelighed og pris, så kan man lidt firkantet sige, at man i bund og grund står over for tre overordnede valg, når man skal vælge spegepølse, nemlig om det skal være en “helt almindelig spegepølse”, en økospegepølse eller en ikkeøkospegepølse uden kunstige tilsætningsstoffer, ligesom Junior-spegepølsen.

For at belyse det så sætter jeg disse tre varianter under lup og holder dem op imod de værdier, som de fleste forbrugere vælger ud fra nemlig: Sundhed, ernæring, dyrevelfærd og klima.

= Positivt = Negativt

VærdierJunior-spegepølseAlmindelig spegepølseØkologisk spegepølse

Koster ca. 14 kr.

Koster ca. 18.95 kr.

Koster ca. 15.75 kr.
Ingen kunstige tilsætningsstoffer
Intet kræftfremkaldendende nitrit
Højt fedtindhold
Højt indhold af mættet fedt (dårligt fedt)
Højt saltindhold
Høj proteinkvalitet
Kilde til jern
Kilde til B12-vitamin
Høj fokus på dyrevelfærd
Høj klimabelastning

Kilde: Smileys: Fødevarestyrelsen, Fotos Tulip.dk og coop.dk

 

Varen er til dig som…

  • Ønsker en spegepølse, som ikke er tilsat kunstige tilsætningsstoffer
  • Ønsker en spegepølse, som ikke er tilsat kræftfremkaldende nitrit.
  • Ønsker et billigere alternativ til en økologisk spegepølse. 
  • Ønsker et danskproduceret produkt

 

Varen er ikke til dig som…

  • Ønsker at begrænse dit barns saltindtag. 
  • Ønsker at begrænse dit barns indtag af forarbejdede fødevarer. 
  • Ønsker et kødprodukt, hvor producenten har haft ekstra fokus på dyrevelfærd. Læs mere
    I og med at produktet ikke bærer en eller flere af de officielle/anerkendte fødevaremærker med fokus på dyrevelfærd, nemlig , så må man som forbruger antage, at producenten lever op til de minimumskrav, som stilles til alle producenter i forhold til dyrevelfærd. Du kan læse her på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvilke dyrevelfærdsregler som gælder for alle landmænd, der holder svin.

 

Fordele ved produktet

  • Ikke tilsat nitrit. Ifølge Tulip er produktet her tilsat paprika for at give den røde farve, som det kræftfremkaldende nitrit ellers normalt gør. Nitrit tilsættes generelt til kødpålæg
  • Generelt Ikke tilsat kunstige tilsætningsstoffer. De fleste ikkeøkologiske spegepølser tilsættes en del kunstige tilsætningsstoffer såsom konserveringsmidler, aroma m.m. Tulip har valgt at tilsætte en starterkultur. Læs mere
    Man kan sige, at det er den traditionelle, langsommelige og naturlige fremstilling af spegepølser. Den starterkultur, som tilsættes kød til fremstilling af spegepølser, er mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne starter dermed en fermenteringsproces, dvs., at det får kødet til at gære. Når fødevarer gærer, dannes der helt naturligt aroma og konsistens.
  • Prisen. Produktet ligger i den lave ende sammenlignet med andre spegepølser både økologiske og ikkeøkologiske. Læs mere
    Økologisk spegepølse er ofte langt dyrere end konventionelle spegepølser som denne Junior-spegepølse. Fx så koster en pakke skiveskåret spegepølse fra Hanegal ca. 20 kr. for 90 g, hvorimod junior spegepølsen koster ca. 14 kr. for 100 g. Junior-spegepølsen er derfor en billigere løsning for dig, hvis du primært vælger ud fra fravær af kunstige tilsætningsstoffer.
  • Flere valgmuligheder. Produktet giver os forbrugere flere valgmuligheder inden for kategorien spegepølse med og uden tilsætningsstoffer
  • Dansk svinekød. Spegepølsen er lavet af dansk svinekød, som generelt har en høj standard inden for både kvalitet, fødevaresikkerhed og dyrevelfærd
  • Produktet er fremstillet herhjemme, hvilket betyder mindre klimabelastning, end hvis produktet skulle importeres

 

Ulemper ved produktet

  • Saltindholdet er sundhedsmæssigt alt for højt til børnTo skiver Junior-pølse giver som sagt 0,9 g salt. Lægger man det sammen med ½ skive rugbrød og ½ bolle med smør samt en skive ost så får man tilsammen 2 g salt. Læs mere
    Spiser et barn på op til to år det, så kan det ikke undgå at overskride sit anbefalet maxindtag på 2,1 g dagligt. Det samme billede tegner sig for børn over to år. Konsekvenserne af for meget salt til børn kan være meget alvorlige og uoprettelige.
  • Højt indhold af fedt. Er produktet til børn under to år, så gør det høje fedtindhold i teorien ikke så meget. Men er pålægget til børn over to år eller voksne anbefales, så er fedtindholdet for højt. 
  • Højt indhold af mættet fedt. Mættet fedt betegnes som dårligt fedt, idet det får kolesteroltallet til at stige og dermed øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. 
  • Kan ikke få Nøglehulsmærket. Det høje fedt- og saltindhold er højst sandsynligt årsagen til, at produktet ikke har Nøglehulsmærket.
  • Markedsføres direkte til børn. Produktets smilende pølsebjørn og statementet “uden e-numre” kan let få os forbrugere til at konkludere, at produktet er sundt for børn. Og denne konklusion er for unuanceret. Læs mere
    Der er intet forkert eller ulovligt I denne form for markedsføring direkte til børn. Men som forbruger skal du blot være opmærksom på, at sådanne fremhævelser let kan forføre os, så vi glemmer at vende produktet og vurdere varens reelle oplysninger ud fra ingredienslisten og næringsdeklarationen.
  • Forarbejdet fødevarer. Kødpålæg hører til kategorien forarbejdede fødevarer. Der er set en tydelig sammenhæng mellem forarbejdet kød og visse kræftformer. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at vi begrænser indtaget af forarbejdet kød som fx pålæg til max 1-2 stk. om dagen. 

 

Pris

Ca. 14 kr.

 

Hvor kan varen købes

Forhandles primært i Brugsen, Coop.dk, Osuma.dk, Kvickly mfl.

 

Alternativer

Alternativer med mindre fedt og salt

Ud fra et sundhedsmæssigt syn, så er det et plus at Junior-spegepølsen ikke indeholder nitrit. Men skulle produktet rent sundhedsmæssigt være mere ideelt for både børn og voksne, så skulle andelen af total fedt, mættet fedt og salt sænkes til under det halve og gerne mere. Så ville produktet også kunne få Fødevarestyrelsens Nøglehulsmærke. Læs mere

Traditionen tro så indeholder spegepølser både meget fedt, mættet fedt og salt, så om det overhovedet kan lade sig gøre at lave en spegepølse med mindre fedt og salt, det må jeg melde pas til. Jeg kan dog blot konstatere, at jeg i ethvert tilfælde ikke har set en økologisk spegepølse med Nøglehulsmærket.

Er man villig til at lægge spegepølsen på hylden til fordel for kødpålæg med mindre fedt, mættet fedt og salt, så kunne man vælge at gå efter pålægstyper såsom skinke, hamburgerryg, kyllingepålæg o.l. Deres fedtindhold ligger på ca. 3 g fedt pr. 100 g og saltindholdet på ca 2,4 g salt pr. 100 g. Forskellen i fedt og saltindhold betyder, at du får ni gange så meget fedt og næsten dobbelt så meget salt, hvis du vælger Junior-spegepølse frem for fx skinke, hamburgerryg og kyllingepålæg.

 

Sundere alternativ

Hvis du primært vælger pålæg ud fra, at det skal være sundt for dig, ja så skal du generelt set tænke mere i uforarbejdede og ferske produkter frem for forarbejdede produkter som spegepølsen her. Alternativer kunne være

  • æggemad
  • kartoffelmad
  • tomat- og agurkemad
  • frugtmad
  • hjemmelavet hummus
  • hjemmelavet bønnepostej
  • restemad fx fiskedelle, kylling m.m.

Ovenstående eksempler er også et mere klimavenligt valg end kødpålæg.

Fylder klimaet meget for dig, så gå efter danske kartofler, agurker og tomater og frugter i sæson. Tomater og agurker uden for sæson stammer ofte fra opvarmet drivhuse, som er meget energikrævende. Vil du alligevel gerne have fx tomater uden for den danske sæson om sommeren, så vælg frilandstomater fra Sydeuropa. Trods transporten så belaster det mindre at kører tomater til Danmark end at dyrke dem i drivhus herhjemme (Kilde: Concito, Danmarks grønne tænketank)