Proteinboller fra Kohberg

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Proteinboller fra Kohberg

OBS: Denne vares indhold er blevet ændret. Se den nye variant af proteinboller fra Kohberg

Fokuspunkter

  • Har Nøglehulsmærket og lever derfor op til kravet for sukker, salt, fedt og kostfibre i boller
  • Indeholder dobbelt så mange kostfibre som minimum anbefalet
  • Højt protein- og kostfiberindhold sammenholdt med andre boller
  • En bolle indeholder 13 g protein
  • Det højere proteinindhold stammer primært fra vegetabilske kilder
  • Indeholder mindre sukker sammenlignet med andre grovboller
  • Findes ikke i en økologisk variant
  • Er udviklet i samarbejde med Team Danmark
  • Generelt får danskerne mere protein, end de har behov for, og derfor behøver en gennemsnitsdansker ikke gå efter særligt proteinholdige fødevarer
  • Produktet indeholder en del soja. Sojabønner indeholder stoffer med svagt østrogenlignede virkning. Om et stort indtag af sojaprodukter i den tidlige barndom kan have en effekt på børn, vides ikke.

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet adskiller sig fra andre boller ved, at de har et højere protein- og kostfiberindhold end almindelige boller og grovboller.

Proteinbollerne her hører ind under Kohbergs brødserie som hedder “Aktiv”. Aktiv er en serie af boller og brød udviklet i samarbejde med Team Danmarks diætister.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Vand, Fuldkornshvedemel*, chiafrø 9 %, hvedeglutenruggryn* 8 %, byggryn* 6 %, hørfrø 5 %, brun farin, fermenteret hvedemelbygmalt, tørret surdej (spelthvedehvedemelrugmel*, surdejskultur), ærteprotein koncentreret 1 %, salt tilsat jod, tørgær, vegetabilske emulgatorer (E471, E472e), stabilisatorer (E415), melbehandlingsmidler (E300). Drys: hørfrø, ruggryn*, byggryn*.

Kan indeholde spor af sesamfrø.

*=Fuldkorn.

 

 

Hvad fortæller ingredienslisten dig?

Som tommelfingerregel består et produkt primært af de første 3-4 ingredienser, hvilket her er vand, fuldkornshvedemel, chiafrø og hvedegluten. 

Både fuldkornshvedemel, hvedegluten mf. står fremhævet med tydelig skrift. Det gør de, fordi de er allergener, og derfor er det lovpligtigt, at producenten tydeliggør det, så mennesker med en fødevareallergi kan fravælge produktet. 

For at højne proteinindholdet i bollerne har man valgt at tilsætte chiafrø, hvedegluten (hvedeprotein), hvedekerner, soja- og valleprotein – alle ingredienser med et højt proteinindhold.

Fuldkornshvedemel, hvedefibre, hvedekerner, melonkerner, æblefibre, hør- og chiafrø er primært de ingredienser, som tilsættes for at sikre det høje kostfiberindhold.

Bygmaltekstrakt og bygmaltmel er primært tilsat for at give produktet en mørkere brun farve. Det er ofte et led i markedsføringen, idet vi forbrugere forbinder den mørke farve med noget groft og sundt

Alle E-numrene er af vegetabilsk oprindelse, og ingen af dem er på listen over E-numre, som kan være problematiske 

 

Næringsstofindholdet

Proteinholdige fødevarer har været en af de store madtrends igennem de sidste mange år, og derfor er der nok mange, som har stillet sig selv spørgsmålet, om proteinholdige varianter er bedre valg end de almindelige varer. For at belyse dette spørgsmål, har jeg sammenlignet næringsindholdet i proteinbollerne med næringsindholdet i almindelige grovboller. Da proteinbollerne har Nøglehulsmærket, har jeg valgt at sammenligne med boller, som også har Nøglehulsmærket. Jeg har valgt Rugmild fra Kohberg.

Da mange nok mest er interesseret i at vide, hvor meget kcal, fedt, sukker og protein, de får, hvis de spiser en bolle eller to, så har jeg også valgt at skrive næringsindholdet pr. bolle. Posen vejer 450 g, og der er seks boller i pakken.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. bolle
Energi876 kJ/209 kcal989 kJ/234 kcal
657 kJ/ 156kcal
Fedt 4,4 g1,7 g3,3 g
-Heraf mættede fedtsyrer0,7 g0,7 g0,5 g
Kulhydrat20 g 41 g15 g
-Heraf sukkerarter2,7 g4,1 g2,0 g
Kostfibre10 g6,7 g7,6 g
Protein17 g10 g13 g
Salt0,95 g0,95 g0, 71 g

Kilde: Kohberg.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig

Du får ikke mere fedt end anbefalet

Anbefalingen for fedtindholdet i brød er fastsat til max 7 g fedt pr. 100 g. Med et fedtindhold på 4,4 g fedt, så lever bollerne op til denne anbefaling. 

Sammenligner man med fedtindholdet i Rugmild, ser man, at proteinbollerne indeholder over 2,5 gange så meget fedt pr. 100 g som Rugmild.

(Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. )

 

Du får mindre sukker, sammenlignet med andre boller

Mængden af sukker er fastsat til at må være højst 5 g pr. 100 g, hvilket bollerne også lever op til, da de kun indeholder det halve, nemlig 2,7 g sukker. Det er generelt et lavere sukkerindhold sammenlignet med andre varianter af boller, også Rugmild, som indeholder 4,1 g sukker pr. 100 g

 

Du får dobbelt op på fibre

Med en anbefaling på mindst 5 g kostfibre pr. 100 g, så indeholder bollerne her det dobbelte, da de indeholder 10 g kostfibre pr. 100 g. Rugmild har et lidt mindre kostfiberindhold, nemlig 6,7 g fibre pr. 100 g, men det lever stadig op til anbefalingen.

 

Du får ikke mere salt end anbefalet

Både proteinbollerne og Rugmild har et saltindhold på 0,95 g salt pr. 100 g, hvilket gør, at begge lever op til anbefalingen på max 1 g salt pr. 100 g.

 

Er proteinboller et bedre valg end andre boller?

På spørgsmålet om disse proteinboller er bedre eller sundere valg end andre boller fx Rugmild, kan man svare, at de måske ikke decideret er sundere end fx Rugmild, som jeg har sammenlignet med. Begge lever som sagt op til anbefalingerne for næringsstoffer og har derfor begge Nøglehulsmærket og fuldkornslogoet. Men i og med, at proteinbollerne indeholder flere kostfibre, kan man tale om en sundhedsmæssig fordel grundet fibrenes gunstige effekt. Læs mere kostfibre her

Men er proteinbollerne et bedre valg pga. af det høje proteinindhold? Generelt set får vi danskere mere protein, end vi har behov for, så til en gennemsnitsdansker vil det korte svar være nej. Men der er visse grupper af mennesker, som kan have gavn af at gå efter mere proteinholdige madvarer. Se længere nede.

Man kan heller ikke udelukke, at det høje proteinindhold sammen med det høje kostfiberindhold vil give dig en større mæthed, end hvis du valgte almindelige grovboller.

Skulle man sætte bollerne i et kritisk sundheds- og miljømæssigt lys, så skulle det være ud fra det faktum, at bollerne ikke er økologiske.

Økologiske fødevarer er som udgangspunkt produceret uden brug af sprøjtemidler, og kun ganske få tilsætningsstoffer er tilladt i økologiske fødevarer. Ud fra et sundhedsmæssigt syn så kan dette betyde rester af sprøjtemidler fra produktionen af mel, soja m.m., som især børn og fostre er særligt påvirkelige overfor. Og ud fra et miljømæssigt syn så ville det gavne naturen herunder grundvandet, hvis produktet var produceret økologisk.

 

Varen er for dig som…

  • Ønsker et brødprodukt med et højere proteinindhold, end boller/brød generelt indeholder
  • Ønsker brød, som øjensynligt vil give dig mere mæthed end brød generelt grundet det høje fiber- og proteinindhold
  • Træner på eliteniveau og derfor har brug for ekstra protein i genopbygningsfasen. Sundhedsmæssigt kan det være en fordel, at man ikke blot øger indtaget af rødt kød (okse-, kalve-, lamme- og svinekød), når man har et højt proteinbehov. Læs mere
    Det skyldes, at der ses en sammenhæng mellem rødt kød og visse kræftformer. Læs mere her. Derfor er det en fordel at øge proteinindtaget fra fx æg og lyst kød (fjerkræ, fisk og skaldyr), men også vegetabilske proteiner såsom bønner, linser m.m. Derfor kunne brødet her være et supplement til at øge de vegetabilske proteiner
    .
  • Er vegetar, veganer eller blot spiser lidt eller ingen animalske fødevarer. Hører man til disse grupper, skal man nemlig være særlig opmærksom på at få protein nok Læs mere
    . Derfor kan brødet her, sammen med tørrede ærter, linser, bønner og nødder m.m., være med til at sikre det daglige proteinbehov
    .
  • Er over 65 år og dermed har et højere proteinbehov. Læs mere
    Fødevarestyrelsen anbefaler, at personer over 65 år indtager 1,1-1,3 g protein/kg/dag. Især hvis man er småtspisende, kan det være vanskeligt at nå ens daglige proteinbehov. Brødet her kan derfor være et godt supplement til din almindelige mad
    .

 

Varen er ikke for dig som…

  • Vægter økologien højere end næringsstofindholdet. Produktet findes ikke i en økologisk variant. 
  • Ønsker et brød uden tilsætningsstoffer. Gør du det så vælg et økologisk brød
  • Ikke bryder dig om smagen af dem, men som spiser dem, fordi du tænker det er et bedre valg end boller med færre proteiner. Gå da hellere efter et produkt med Nøglehulsmærket og evt Ø-mærket
  • Ønsker et produkt til dine børn, men bekymrer dig om sojas eventuelle negative indvirkning på børns udvikling. Læs mere
    Soja er nemlig rig på isoflavoner, som er stoffer med svagt østrogenlignende virkninger. Der er usikkerhed om kort- og langtidsvirkningerne af et højt indtag af disse stoffer i den tidlige barndom – både hos drenge og piger (Kilde: Altomkost.dk). Det er blandt andet årsagen til, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler sojamælk frem for komælk til børn, da man ikke ved, om det kan skabe negative hormonelle forandringer

 

Fordele ved produktet

  • Højt fiberindhold. Kostfibre bidrager til en god mæthed, et mere stabilt blodsukker, en velfungerende mavefunktion, samt forebyggelse af en række livsstilssygdomme. (Kilde: Altomkost.dk)
  • Produceret i Danmark

 

Ulemper ved produktet

  • Fremhævelsen af et højt proteinindhold. “17% protein” står der fremhævet tydeligt foran på pakken, hvilket let kan få en til at tænke, at vores kost mangler proteiner, og at vi derfor bør fokusere på at kompensere for dette underskud. Dette er dog umiddelbart ikke nødvendigt for den almene dansker. Læs mere
    Vi danskere har i gennemsnit et højere indtag af protein end vores behov. Vi indtager nemlig dagligt i gennemsnit 1,1 g protein pr. kg kropsvægt, mens vores behov kun er 0,8 g pr. kg kropsvægt (Kilde:Danskernes kostvaner). Ifølge Team Danmark har man et dagligt proteinbehov på 1 g protein pr. kg kropsvægt, hvis man træner 4-5 gange om ugen i min. 45 min. ved høj intensitet (kilde: teamdanmark). Det betyder altså, at normalbefolkningen generelt set er dækket ind med protein, også selv om de træner 4-5 gange om ugen. Derfor er der som udgangspunkt for de fleste danskere ikke behov for ekstra fokus på protein, hvis man blot spiser en almindelig dansk varieret kost
  • Fremhævelsen af Teamdanmark. Samarbejdet med Team Danmark står skrevet tydeligt på forsiden i øverste højre hjørne, og det understøttes af et billede af svømmeren Jeanette Ottesen.Læs mere
    Det er der i for sig ikke noget forkert i, men sådanne billeder og informationer kan let forføre os, så vi glemmer at forholde os til de reelle informationer om produktet såsom næringsstofindholdet eller ingredienslisten. Og så skal vi også huske på, at de fleste af os blot er almene motionister, hvilket betyder, at hvad Jeanette Ottesen spiser, eller hvad Team Danmark anbefaler, ja det passer nok ikke ernæringsmæssigt til de fleste af os alligevel, når det kommer til stykket.
  • Udvidelse af næringsdeklaration. Kohberg har valgt at udvide deres næringsdeklaration, så den udover at vise næringsstofindholdet pr. 100 g også viser næringsindholdet pr. bolle. Læs mere
    Generelt så er det et salgstrick, som producenter ofte benytter sig af, hvis de har et produkt, som har en dårlig egenskab fx et højt sukkerindhold. Sukkerindholdet kommer på denne måde automatisk til at tage sig bedre ud i en lille portion fx 30 g mysli frem for i 100 g mysli. På produktet her har metoden den effekt, at den fremhæver de særlige egenskaber ved produktet, så det bliver meget tydeligt for forbrugeren, hvor meget protein og fiber en bolle giver. Det kan være med til at øge et salg, at en information bliver så håndgribelig. Jeg har sat den under ulemper, da den fjerner fokus fra de reelle oplysninger, som du får når du forholder næringsstoffer pr 100 g.

 

Pris

ca. 20 kr.

 

Hvor kan varen købes

Bilka (både fysisk butik og online), Føtex, nemlig.com, Meny

 

Alternativer

Der findes forskellige typer af proteinbrød og boller på markedet, især i mange butikkers bakeoffafdelinger, fx Rema1000, Lidl og Aldi. Ernæringsmæssigt er disse varianter ikke bedre end Kohbergs, så det handler nok mest om hvilke, man synes smager bedst.

Økologisk variant

Det er ikke lykkedes mig at finde en økologisk variant af proteinboller/brød. Der findes selvfølgelig økologisk brød og boller med et højt protein- og kostfiberindhold, men ikke lige så højt som i proteinbollerne her. Så ønsker du en økologisk variant, er der ikke andet for selv at få fingerne i bolledejen:)

Her kan du se eksempler på, hvilke ingredienser du kan tilsætte for at højne protein- og kostfiberindholdet:

Produkt Protein pr. 100 g Kostfibre pr. 100 g
Sojamel 41 g 10 g
Hampemel 33 g 25 g
Hampefrø 33 g 10 g
Hvedekim 28 g 12 g
Sesamfrø 26 g 12 g
Hørfrø 25 g 12 g
Chiafrø 22 g 28 g
Mandler 21 g 13 g
Hvedeklid 16 g 40 g
Havregryn 13 g 10 g

Kilde: DTU Food

 

Billederne er fra kohberg.dk