Rapskimolie med smørsmag
Fokuspunkter
- Rapskimolie er en forfinet udgave af rapsolie. I rapskimolie er det kun selve frøkernen (kimen) uden skaller, som bliver presset
- Er tilsat smøraroma for at få produktet til at smage af smør
- Produktet er koldpresset, hvilket giver en aromatisk olie sammenlignet med en raffineret olie
- Rapsolie har den bedste sammensætning af fedtsyrer
- Rapsolie indeholder 100 g fedt pr. 100 g, hvilket betyder at man skal begrænse mængden af den
- Rapsolie indeholder mere fedt end smør, som indeholder 82 g fedt pr. 100 g
- Bytter man fx smør ud med raps- og olivenolie, ses et fald i total- og LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol)
- Produktet er 100 % vegetabilsk
- Produktet er nøglehulsmærket
- Olien er betydeligt dyrere end en almindelig rapsolie
- Produktet er produceret på Bornholm
- Rapsolie har et klimaaftryk, som er 9 gange lavere end smør
- Findes ikke i en økologisk variant
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Sammenlignet med andre rapsolier så skiller den sig ud ved, at producenten har afskallet rapsfrøene og dermed kun presset olie af kimen og ikke hele rapsfrøet. Ifølge producenten Lehnsgaard giver det en meget højere kvalitet med en fin afrundet, nøddeagtig, blød og mild smag.
Produktet er ligeledes koldpresset, hvilket ifølge producenten er en skånsom metode, hvor både det naturlige indhold af vitaminer og antioxidanter og den gule farve og karakteristiske smag bevares i olien. Metoden giver de mest aromatiske olier i modsætning til raffinerede olier, som er fremstillet ved at rapsen varmebehandles, herefter presses og raffineres dvs. renses. Når olien renses så fjernes smag, lugt og eventuel farve. Raffinerede olier har derfor ingen karakteristisk smag. Raffineret rapsolie betegnes ofte som vegetabilsk olie eller planteolie
Læs mere om rapskimolien her på producentens hjemmeside
Fødevaremærker
Nøglehulsmærket Det er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke.
Det lave indhold af det dårlige mættede fedt, det høje indhold af umættet fedt og indholdet af omega-3-fedtsyrer er grunden til, at produktet har Nøglehulsmærket (kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer)
Hvad består produktet egentlig af?
Koldpresset rapsolie af afskallet bornholmsk rapsfrø, smøraroma.
Næringsstofindholdet
Jeg har valgt, at sammenligne rapskimolien med en almindelig raffineret rapsolie og en pakke smør. Dermed bliver det tydeligere for dig, hvori forskellene ligger, når man ser på mængden af kalorier, fedt , salt, protein og typen af fedtsyrer.
Næringstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g | Næringsstofindhold pr. 100 g | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|---|---|
Energi | 3700 kJ/900 kcal | 3700 kJ/900 kcal | 3038 kJ/739 kcal |
Fedt | 100 g | 100 g | 82 g |
-Heraf mættet fedt | 7,0 g | 7,0 g | 52 g |
Kulhydrat | 0,0 g | 0,0 g | 0,7 g |
-Heraf sukkerarter | 0,0 g | 0,0 g | 0,7 g |
Protein | 0,0 g | 0,0 g | 0,6 g |
Salt | 0,0 g | 0,0 g | 1,2 g |
Kilde: De respektive produkters hjemmesider
Rapsolie og rapskimolie indeholder begge sunde umættede fedtsyrer
Som du kan se i skemaet, er der ikke forskel på antallet af kalorier eller mængden af de gode fedtstoffer, om du vælger den ene frem for den anden type rapsolie. Forskellen ligger i smagen (koldpresset kontra raffineret), i prisen samt i mængden af vitaminer og mineraler, som er bedst bevaret i de koldpressede olier.
Rapsolierne indeholder mere fedt end smør
Sammenligner man rapskimolie og rapsolie med smør, så er en af de markante forskelle, at rapsolierne primært består af de gode umættede fedtsyrer, hvorimod smør består af de dårlige mættede fedtsyrer, som øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og forhøjet kolesterol.
Men som du også kan se, så indeholder rapsolierne 20 % mere fedt end smør, nemlig 100 g fedt pr. 100 g, hvorimod smør indeholder 82 g fedt pr. 100 g. Derfor skal du være opmærksom på, at selvom rapsolie består af sunde fedtsyrer, så feder rapsolie teoretisk set mere end smør. Derfor anbefales vi også at begrænse olie. En god tommelfingerregel er 1-2 tsk olie pr. person, når der skal steges eller i dressinger.
Smør bidrager med salt, som rapsolie/rapskimolie ikke gør
Bytter man smør ud med rapsolie/rapskimolie, så opnår man en sundhedsmæssig effekt ved, at man derved både begrænser indtaget af det dårlige mættede fedt samt salt. Rapsolie/rapskimolie indeholder ikke salt.
Varen er til dig som ønsker…
- Et sundt alternativ til smør, som smager af smør. Rapsolie indeholder 20 % flere kalorier end smør, men rapsolie er alligevel sundere end smør, fordi rapsolie som sagt kun indeholder lidt af de dårlige fedtsyrer (7 % kontra 52 % i smør) og ingen salt.
- Et vegetabilsk produkt, som smager af smør
- At reducere dit kolesteroltal. Nuværende forsøg viser en positiv effekt på total- og LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol), når mættet fedt fx smør og hård margarine erstattes af umættet fedt (både enkelt- og flerumættet) fx raps- eller olivenolie (Kilde: Sundhed.dk)
- Et klimavenligt alternativ til smør.
- Et varmestabilt produkt, som dermed er godt at stege i
Varen er ikke til dig som ønsker…
- Naturlige ingredienser frem for aromaer. Produktet her indeholder jo reelt intet smør, men blot smøraroma, som dermed giver produktet smagen af smør
- En smagsneutral olie. Ønsker du dette, så skal du vælge en raffineret olie frem for en koldpresset olie.
Fordele ved produktet
- Sundere alternativ til smør. Det giver os forbrugere muligheden for at vælge et fedtstof, som er langt sundere end smør, men som smager af smør
- Bredere udvalg. Det giver os forbrugere et større udvalg indenfor vegetabilske olier
- Klimavenligt. Rapsolie har et klimaaftryk på 1,8 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, hvorimod smør har et aftryk på 10,6 (Kilde: Tabel over fødevarenes klimaaftryk). Herudover er produktet produceret herhjemme, hvilket betyder mindre klimabelastning ved transport, end hvis olien fx olivenolien er fra Italien. Men når det er sagt, så bør fedtstoffer dog spises i så små mængder, at fedtet i sig selv ikke har nogen stor betydning for madens samlede klimaaftryk.
- Rapsolie er sundt. Sundhedsmæssigt har rapsolie, ligesom olivenolie, en optimal sammensætning af fedtsyrer, da den primært består af det umættede fedt, populært kaldet det sunde fedt. Det indeholder især meget omega 3-fedtsyre, som ellers er vanskeligt at få. Og så har det ligesom olivenolie et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer. De gør at olierne er varmestabile. Vil du læse mere om de forskellige olier og deres sammensætning af fedtsyre, så se Hjerteforeningens oversigt over olier her
Ulemper ved produktet
- Aromastoffer. Der er brugt aromastoffer i stedet for naturlige ingredienser. Dog er det den eneste løsning, hvis man ønsker et vegetabilsk produkt.
- Prisen. Den koster det samme som andre rapskimolier med smørsmag på markedet, men den er betydeligt dyrere end en almindelig rapsolie, som fås helt ned til 12 kr. for en liter, dvs. dobbelt så meget olie for en ⅓ af prisen. Det skyldes primært, at en almindelig rapsolie ofte er raffineret, hvilket giver et større udbytte, end hvis olien er koldpresset, og dermed et billigere produkt (Kilde: Hjerteforeningen).
- Ingen økologisk variant. Teoretisk set kan der forekomme pesticidrester efter produktionen af ikkeøkologisk rapskimolie. Olie er ikke noget, som DTU systematisk tjekker for pesticidrester, så det vides ikke, om der er fundet rester af pesticid i ikkeøkologisk olie. Dog skal man også tænke at mængden af olie, man bruger dagligt, er forholdsvis lille, og derfor vil mængden af potentielle pesticidrester også være lille. Men hvis man gerne vil have muligheden for helt at udelukke risikoen for pesticidrester ved at vælge økologisk, så har man ikke muligheden med dette produkt.
Pris
Ca. 42 kr for 500 ml.
Hvor kan varen købes
Forhandles primært i Bilka, Bilkatogo, Føtex, Irma , Brugsen, coop.dk mfl.
Alternativer
Hvis du ønsker et alternativ, hvor der ikke er brugt aromastoffer, så kan du vælge dette produkt fra Lurpak, flydende smør og rapsolie.
(Foto: Coop.dk) Det består af 74 % rapsolie og 23 % smør. Fedtsyresammensætningen er ikke helt så optimal som rapskimolien, men næsten. Mængden af det mættede fedt i denne flydende smør og rapsolie er nemlig 17 g pr. 100 g, hvor den i rapskimolien er 7 g pr. 100 g. Men det er stadig sundhedsmæssigt betragteligt bedre end smør, der som sagt har 52 g mættet fedt pr. 100 g.
Denne flydende smør og rapsolie er med indholdet af smør ikke 100 % vegetabilsk. Med en pris på ca. 21 kr. for 500 ml., så er den 11 kr. billigere end rapskimolien.