Rester af sprøjtegift i 86 % af konventionelle danske jordbær

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto:Shutterstock

 Rester af sprøjtegift i 86 % af konventionelle danske jordbær

Så er de her endelig, de danske jordbær:-) De er fyldt med smag og sommersøde minder.

Men vidste du, at de fleste af dem også indeholder rester af sprøjtemidler?

Bekymrer du dig om rester af sprøjtemidler i din mad, så skal du vælge de økologiske jordbær.

 

Stort set rester i alle prøver af danske og udenlandske konventionelle jordbær

DTU Fødevareinstituttet tager fire gange om året prøver af forskellige fødevarer (pesticidkontroller), både danske og udenlandske, for at kontrollere eventuelle rester af sprøjtemidler. Og deres seneste tal fra 2021 viser at 86 % af de konventionelt dyrkede danske jordbær indeholder rester af sprøjtemidler, hvor tallet er 97 % for de konventionelt dyrkede udenlandske jordbær.

 

Sprøjtemiddelresterne er under grænseværdien

Det er lidt forskelligt, hvor mange prøver DTU Fødevareinstituttet tager af de forskellige frugter og grøntsager, men i 2021 foretog de 14 prøver af konventionelle danske jordbær og 29 prøver af konventionelle udenlandske jordbær. 

Ud af de 14 danske prøver var kun 2 af prøverne uden rester af sprøjtemidler. For de udenlandske prøver var resultatet, at det kun var en af prøverne, som var uden rester af sprøjtemidler. 

 

Fælles for alle prøverne var, at mængden af sprøjtemiddelrester lå under de fastsatte grænseværdier, bortset fra en prøve fra Danmark, som indeholdt rester af sprøjtemidler, som lå over den fastsatte maksimalværdi. Hvor meget over maksimalværdien oplyser DTU fødevareinstituttet ikke, ligesom de heller ikke oplyser, hvor langt fra maksimalværdien de andre fund af sprøjtemiddelrester var.

 

DTU Fødevareinstituttet plejer i deres årlige årsrapport at oplyse, hvor mange forskellige slags sprøjtemidler der er fundet i prøverne af jordbær, og hvilke typer af sprøjtemidler der er fundet, men grundet corona har DTU Fødevareinstituttet ikke udsendt deres årsrapport fra 2021.

 

Jordbær er undtagelsen fra reglen 

I de fleste tilfælde har danske fødevarer et lavere niveau af sprøjtemiddelrester end udenlandske. Faktisk er en tommelfingerregel, at du kan nedsætte dit indtag af sprøjtemidler med cirka en tredjedel ved at vælge danskproduceret frugt og grønt i stedet for tilsvarende udenlandsk, hvor det er muligt (kilde: DTU Fødevareinstitut ).

Men jordbær er altså en undtagelse, da de ofte indeholder sprøjtemiddelrester, uanset om du vælger danske eller udenlandske. 

Og denne tendens har været ret stabil siden DTU Fødevareinstituttet startede deres pesticidkontroller i 2008. (kilde: DTU Fødevareinstituttet )

 

Sidder du nu og tænker, om du skal være bekymret for at spise konventionelle jordbær og andre konventionelt dyrkede frugter og grøntsager, så læs artiklen  Der er rester af sprøjtemidler i 16 ud af 17 konventionelle danske jordbær” , hvor jeg guide dig gennem netop det spørgsmål.

 

Økologiske jordbær indeholder ingen rester af sprøjtemidler 

Vil du gerne helt undgå rester af sprøjtemidler i dine jordbær, så er økologiske jordbær et sikkert valg. 

Fødevarestyrelsens kontroller har nemlig endnu ikke fundet rester af sprøjtemidler i økologiske jordbær, hverken de danske eller udenlandske. 

Fylder aspekter som bæredygtighed også noget for dig, så vælg de danske økologiske jordbær nu, hvor de er i sæson i juni og juli måned.

Men de danske økologiske jordbær er jo næsten ikke til at få fat i, sidder du måske og tænker.  Og det har du helt ret i. 

Danske økologiske jordbær er generelt en mangelvare på hylderne, også selvom de er i sæson lige nu. Man kan dog være heldig at finde danske økologiske jordbær her i juni måned. Fx har Rema 1000 og Irma tilbud på økologiske danske jordbær til ca. 27.95 kr. for en bakke her i uge 25 (2022). 

Vil du gerne være helt sikker på at få sprøde friske danske jordbær, så kan du få dem bragt lige til døren fra marken fx fra Freshland, hvor de lige nu koster 139 kr. for 1 kg (4 bakker) plus levering. 

Velbekomme 🙂

 

Vil du gerne læse DTU´s rapporter fra 2020, så finder du dem her:

Pesticider i kosten, 1. og 2 kvartal 2021

Pesticider i kosten, 3. kvartal 2021

Pesticider i kosten, 4. kvartal 2021

Vil du gerne læse alle DTU Fødevareinstituttets pesticidkontroller, så finder du dem alle her