Risdrik fra Naturli´

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Naturli´.dk

Risdrik fra Naturli´Det røde, danske økologi mærke

Fokuspunkter 

 • 100 % plantebaseret
 • Laktose- og glutenfri
 • Størsteparten, dvs. ca. 90 % af produktet, består af vand
 • Indeholder mere fedt og sukker samt flere kalorier end minimælk
 • Indeholder lige så lidt mættet fedt (dårligt fedt) som minimælk
 • Indeholder stort set ingen proteiner
 • Risdrik er efter havredrik det næstbedste klimavalg inden for kategorien “mælk”
 • Produktionen af ris udleder dog en stor mængde drivhusgas
 • Ris indeholder kræftfremkaldende uorganisk arsen
 • Grundet uorganisk arsen fraråder Sundhedsstyrelsen risdrik til børn
 • Dobbelt så dyrt som almindelig mælk
 • Emballagen stammer fra bæredygtigt skovbrug

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at det er et plantebaseret alternativ til mælk, som kan bruges på lige fod med mælk.

 

Fødevaremærker

Det danske Ø-mærkeDet danske økologi mærke

 Økologisk produktion med højt fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, fødevarer dyrket uden eller med meget få naturlige sprøjtemidler, ingen syntetiske sprøjtemidler er tilladt,  intet kunstigt sukker og ingen GMO (gensplejset foder) 

 

Hvad består produktet egentlig af?

Vand, ris* (11%), solsikkeolie*, havsalt. = *økologisk

Som det ses ud fra ingredienslisten, så består produktet hovedsageligt af vand. Der står ikke, hvor stor en procentdel som består af vand, men i og med at vand står først i ingredienslisten, så er det den ingrediens, som der er mest af i produktet. Den ingrediens som der er næstmest af i produktet er ris, og det udgør 11 %. Derfor kan det antages, at vand udgør ca. 90 % af produktet.

 

Næringsstofindholdet

Mange vil nok vælge at bruge risdrik som erstatning for mælk, og derfor vælger jeg at sammenligne næringsindholdet i en almindelig komælk med næringsindholdet i risdrik, så det bliver tydeligere for dig, hvori de næringsmæssige forskelle ligger.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi vælger fedtfattig mælk som skummet- eller minimælk, og derfor vælger vi at sammenligne risdrik med minimælk. Da risdrikken her er økologisk, vælger vi at sammenligne med en økologisk minimælk, selvom det ikke gør en forskel for næringsstofindholdet

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
risdrik fra naturliMinimælk øko
Energi
227 kJ/ 54 kcal
154 kJ/36 kcal
Fedt1,1 g0,4 g
- heraf mættede
fedtsyrer
0,2 g0,3 g
Kulhydrater11 g4,7 g
- heraf sukkerarter6,5 g4,7 g
Protein0,1 g 3,5 g
Salt0,09 g0,11 g
Kilde: Naturli foods.dk og Arla.dk

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Risdrik må have et højere fedtindhold end komælk

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fedtindholdet i plantebaserede drikke lyder på max 1,5 g pr. 100 g. Som du kan se, indeholder risdrik fra Naturli’ 1,1 g fedt pr. 100 g og lever derfor op til anbefalingerne for fedt. 

Til sammenligning så er fedtindholdet i mælk fastsat til max 0,7 g fedt pr. 100 g.Det betyder altså, at risdrikke og andre plantedrikke gerne må have et fedtindhold på op til 1,5 g, men havde det været en komælk, så var den mængde fedt blevet opfattet som for højt (Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. )

 

Risdrik giver dig lidt flere kalorier end komælk

Som du kan se i skemaet, får du lidt flere kalorier, hvis du drikker risdrik i stedet for minimælk. Det skyldes primært det naturligt høje sukkerindhold i ris og det højere fedtindhold.

 

Risdrik er ikke en kilde til protein

Mange danskere får en stor del af deres proteinindtag fra mælk og mælkeprodukter. Begrænser man det helt eller delvist, skal man blandt andet være opmærksom på, at mange af de plantebaserede alternativer ofte indeholder et lavere indhold af protein end de animalske. Læs mere

Det gør sig også gældende for risdrik, som stort set ikke indeholder nogle proteiner, kun 0,1 g pr. 100 g, sammenlignet med minimælk, som indeholder 3,5 g protein pr. 100 g. Dog skal det understreges, at vi danskere i gennemsnit spiser dobbelt så meget protein, som vi har brug for, så en nedskæring i animalske produkter vil for de fleste stadig betyde, at de får proteiner nok.

 

Varen er for dig som….

 • Ønsker et vegetabilsk alternativ til mælk
 • Ønsker en fedtfattig plantebaseret drik
 • Ønsker et laktosefrit produkt
 • Ønsker et glutenfrit produkt
 • Ønsker et mere klimavenligt alternativ til komælk
 • Ønsker et mere miljøvenligt alternativ til komælk

 

Varen er ikke for dig som….

 • Ønsker et fedtfattig alternativ til mælk
 • Ønsker en proteinholdig plantebaseret drik
 • Ønsker et produkt til dit barn under tre år. Sundhedsstyrelsen fraråder risdrik til børn under 3 år grundet det høje indhold af det kræftfremkaldende uorganisk arsen. Læs mere her

 

Fordele ved produktet

 • Tilgængeligheden er stor
 • Produktet er økologisk, og derfor er der kun lille risiko for rester af sprøjtemidler fra risproduktionen
 • Mere klimavenlig end mælk. Risproduktion er mindre klimabelastende end mælkeproduktion. Risen har et stort udbytte per hektar og dyrkes allerede i store mængder. Derfor er rismælk et bedre klimavalg end komælk (Kilde: Grønforskel.dk)
 • Mindre miljøbelastning. Risproduktionen er også mindre miljøbelastende end mælkeproduktion. Sammenhængen skal især ses ud fra, at produktionen af køer betyder fældning af meget skov for at dyrke kvæg og foder til kvæg, og der bruges ligeledes meget vand til produktionen af kvæg
 • Ris fra Europa. På produktet står, at produktionen af risen stammer fra Europa, hvilket må antages at være mindre klimabelastende, end hvis risen stammede fra Asien, hvilket den traditionelt gør.
 • Emballagen bærer FSC-logoet , hvilket betyder, at emballagen stammer fra et bæredygtigt skovbrug. Læs mere om mærket her

 

Ulemper ved produktet

 • Ris udleder metan. Og metan er en meget kraftig drivhusgas, meget værre end CO2. Så er en af dine grunde til at vælge rismælk, at du gerne vil træffe et valg, som er mere klimavenligt end komælk, så gå efter havremælk. Det ligger øverst på listen over de den mest klimavenlige “mælketype”. Rismælk ligger nummer to og sojamælk nummer tre. Se den komplette liste her  
 • Dyrt. Risdrik koster over dobbelt så meget som en økologisk komælk
 • Lavt indhold af vitaminer og mineraler. Det indeholder primært vand, ca 90 %. Det betyder, at indholdet af vitaminer og mineraler naturligvis heller ikke er så højt, som hvis produktet indeholdt mere ris
 • Indeholder uorganisk arsen. Risdrik indeholder kræftfremkaldende uorganisk arsen. Læs mere om uorganisk arsen i ris og risprodukter i Fødevarestyrelsens rapport her.  Børn frarådes som sagt risdrik men som voksen skal du også være opmærksom på dit samlede indtag af ris grundet uorganisk arsen. Læs mere
  Især hvis du ofte spiser brune ris, som har et højt indhold af uorganisk arsen. Eller hvis du er begyndt at udskifte mange af dine animalske produkter ud med vegetabilske. Mange af dem indeholder nemlig ris eller rismel. Går du også efter glutenfri produkter, så stiger dit indtag af ris også. Det skyldes, at ris er glutenfrit, og derfor benyttes det ofte i glutenfri produkter. Så tænk over din samlede sum af produkter med ris, da den kan have en negativ effekt på din sundhed. Se indholdet af ris i ingredienslisten
 • Lidt misvisende markedsføring. På forsiden står der, at produktet er “Lokalt produceret i Jylland”. Som udgangspunkt er dette også korrekt, idet rismælken er lavet i Jylland. Det betyder dog ikke, at ingredienserne til produktet er produceret i Danmark. Risene her er, som sagt, fra Italien. Denne info er vigtig for dig, hvis du primært gerne vil have produkter, som også er lavet af lokale ingredienser.

Pris

ca. 21 kr.

Hvor kan varen købes

Bilka (både fysisk butik og online), Føtex, nemlig.com, Netto, Fakta, Rema1000 mfl.

 

Alternativer

Risdrik med kalk og B12-vitamin

Risdrik er ikke en kalkkilde eller en kilde til B12-vitamin som mælk. Danskerne får generelt dækket en stor del af deres behov for kalk og B12-vitamin fra mælk og mælkeprodukter. Det betyder, at erstattes al mælk med risdrik eller andre plantebaserede drikke samtidig med, at andre mælkeprodukter fx ost og yoghurt skiftes ud med vegetabilske alternativer, så kan man komme til at mangle kalk og B12-vitamin – B12-vitamin primært, hvis også kød fravælges.

Kalkmangel kan især for børn og unge have alvorlige konsekvenser senere i livet. Udfordringen kan dog blandt andet løses ved, at sørge for at spise og drikke andre kalkholdige fødevarer. Læs mere her om, hvilke fødevarer, det kan være.

Et andet alternativ kunne være at købe risdrik tilsat kalk. Det kunne fx være denne Rice Dream . Her er der blandt andet tilsat både kalk og B12- og D-vitamin. Mængden af kalk, der er tilsat betyder, at 2 dl dækker 30 % af det anbefalede daglige kalciumindtag.

Fedt og sukkerindholdet er stort set det samme som i risdrik fra Naturli´. Det er vandmængden også. Dog er saltindholdet i Rice Dream lidt højere end i risdrik fra Naturli´ og højere end anbefalingerne, da det ligger på 0,12, og anbefalingen lyder på max 0,1 g salt pr. 100 g.

Prisen er den samme som risdrik fra Naturli´. Findes dog ikke i mange butikker. Men fås flere steder online fx nemlig.com, matas.dk, med24.dk mfl.

Den findes kun økologisk, hvor den ikke er tilsat kalk og vitaminer.

 

 

Billederne på siden er taget fra produkternes respektive hjemmesider