Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Rødspætte med panering, glutenfri

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Rødspætte med panering, glutenfri

Fokuspunkter

  • Produktet er paneret i ris-, majs-, kikærte- og boghvedemel, som alle er naturligt glutenfri
  • Produktet indeholder ikke æg og mælk
  • Produktet består af 60 % fisk og 40 % panering
  • Produktet er ikke tilsat nogle former for tilsætningsstoffer
  • Fisken er stegt i rapsolie, som har en god sammensætning af fedtsyre
  • Produktet bærer MSC-mærket, som er forbrugernes garanti for et bæredygitigt og miljøvenligt fiskeri
  • Produktet er nøglehulsmærket og lever derfor op til anbefalingerne for fedt, salt og sukker
  • Koster 10 kr. mere end et tilsvarende MSC-mærket produkt fra Royal Greenland med en almindelig melpanering
  • Ernæringsmæssigt er frosne fisk fuldt på højde med frisk fisk
  • Frossen fladfisk har et klimaaftryk som er over dobbelt så højt som en hel fersk fladfisk

Læs fyldestgørende gennemgang længere nede på siden

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Sammenlignet med andre panerede rødspætter skiller denne sig ud ved at være paneret med ris-, majs-, kikærte- og boghvedemel, som alle er naturligt glutenfri. Ydermere så er fisken også paneret uden brug af mælk eller æg, som kan bruges til panering af fisk.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Fisk: Rødspættefileter uden mørkt skind (Pleuronectes platessa) 60 % fanget i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat,

Glutenfri panering: Mel (ris), vand, mel (majs), rapsolie, mel (kikærter), mel (boghvede), majs- og kartoffelstivelse, salt, peber, dextrose (majs), paprikaekstrakt. Forstegt i rapsolie

Dextrose er en sukkerart, som stammer fra stivelse, her stammer det fra majs

 

Næringsstofindholdet

Pakken indeholder to stykker fisk som tilsammen vejer 230 g. Derfor vejer hvert stykke fisk ca 115 g. Det betyder, at næringsstofindholdet i et stykke ca. svarer til de oplysninger, som er på pakken, idet oplysningerne er pr. 100 g.

 

 

Næringsstofindholdet pr. 100 g             

Rødspætte med glutenfri panering pr. 100 g
Energi 842 kJ/201 kcal
Fedt 9,7 g
  • Heraf mættet fedt
0,8 g
Kulhydrat 17 g
  • Heraf sukkerarter
0,3 g
Protein 11 g
Salt 0,91 g

 

Kilde: Næringsdeklarationen på en pakke. Produktets egen hjemmeside har ikke informationer om næringsstofindholdet.

 

Anbefalinger for næringsstofindholdet

Sundhedsstyrelsen har lavet anbefalinger for, hvordan næringsstofindholdet bør være, for at produktet ernæringsmæssigt er optimalt og derved kan få Nøglehulsmærket. Produktet her går under produkter af fiskevarer, og her ser anbefalingerne således ud:

 

Fedt: Anbefalingerne for fedtindhold i paneret fisk er max 10 g fedt pr. 100 g. Med et fedtindhold på 9,6 g fedt så lever produktet op til anbefalingerne.

Sukker: Sukkerindholdet bør max være 5 g pr. 100 g, hvilket produktet her også overholder med et indhold på 0,3 g sukker pr. 100 g.

Salt: Det anbefales, at saltindholdet i fiskeprodukter er max 1,5 g salt pr. 100 g. Med et saltindhold på 0,91 g salt pr. 100 g, så lever produktet op til anbefalingerne for salt

Protein: Der er ikke fastsat nogle krav til proteinindholdet.

Produktet her indeholder 11 g protein pr. 100 g og er derfor en kilde til protein. Proteinindholdet i rødspætter er ellers 18 g pr. 100 g (Kilde: Fridafood), men i og med at fisken kun udgør 60 % og paneringen 40 %, så bliver det samlede proteinindhold også det mindre.

 

Som du kan se, lever produktet op til anbefalingerne for salt, sukker og fedt samtidig med, at det også lever op til kravet om mindst 50 % fisk. Derfor har produktet Nøglehulsmærket. 

 

Varen er til dig som…

  • Ikke tåler gluten. Det kan skyldes cøliaki eller glutenintolerance (NCGS). (Kilde: Astma-Allergi Danmark).
  • Som ikke tåler mælk eller æg
  • Ønsker et fiskeprodukt som er hurtigt og nemt at tilberede
  • Ønsker fisk fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri

 

Varen er ikke til dig som…

  • Ønsker et sundere alternativ til almindelige panerede fiskefileter. Generelt så er produkter uden gluten, æg eller mælk ikke et sundere valg for os, som tåler disse fødevarer
  • Den mest klimavenlige form for fladfisk. Ønsker du det, så skal du vælge er en hel fersk fladfisk. Se længere nede.
  • Ønsker mest fisk for pengene. Produktet her udgøres jo kun af 60 % fisk, resten er panering. Det betyder egentlig, at du betaler 39 kr. for 138 g fisk.

 

Fordele ved produktet

  • Bredere udvalg. Det giver mennesker, som ikke tåler gluten, mælk eller æg en mulighed for at købe sig til panerede fiskefileter
  • MSC-mærket. Fisken stammer fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri. 
  • Nøglehulsmærket. Mærket gør det nemt for os forbrugere, hurtigt at finde fisk med lidt fedt, salt og sukker. Læs mere om både MSC-mærket og Nøglehulsmærket her
  • Uden E-numre. Produktet er fremstillet uden nogle former for tilsætningsstoffer
  • Fisk er sundt. Frossen fisk er en nem og ofte billigere måde at få fisk på. Fisk indeholder mange sunde fedtstoffer og vitaminer og mineraler. Fx har rødspætter et højt indhold af selen. Ernæringsmæssigt er frossen fisk fuldt på højde med frisk fisk. Vitaminer og mineraler forsvinder ikke, fordi fisk fryses ned (Kilde: 2gangeomugen.dk). 
  • Stegt i olivenolie. Fisken er stegt i olivenolie. Sundhedsmæssigt har rapsolie, ligesom olivenolie, en optimal sammensætning af fedtsyrer, da den primært består af det umættede fedt, populært kaldet det sunde fedt (Kilde: Altomkost.dk)

 

Ulemper ved produktet

  • Højt klimaaftryk. Generelt har fisk et lavere klimaaftryk end fx okse- og lammekød. Men fordi fisken er frosset og i fileter øges klimabelastningen. En frossen fladfisk som denne har et klimaaftryk på 7,8, hvorimod en hel fersk fladfisk har et klimaaftryk på 3,3, dvs. under det halve. En fersk fladfisk som filet har et klimaaftryk på 7,4. Til sammenligning så har oksekød et klimaaftryk på 13,9 og svinekød 4,6 (Kilde: Tabel over fødevarenes klimaaftryk )
  • Markedsføringen. Produktet bliver markedsført uden på pakken med, at det er glutenfrit og uden æg og mælk. Denne tydelige deklarering kan man både tolke som en meget forbrugervenlig information til de mennesker, som ikke tåler disse ingredienser. Grunden til, at jeg alligevel vælger at sætte den under ulemper, er, at det også kan tolkes som et led i at ramme lige ned i en af tidens store madtrends nemlig “fri for-trenden” for at øge salget. Der er intet forkert i denne markedsføring, men som forbruger skal du blot være opmærksom på, at fremhævelsen af disse “fri for-fødevarer” let kan få os forbrugere til at tro, at disse varer er bedre end de almindelige. Men “fri for-fødevarer” er sjældent hverken sundere eller af bedre kvalitet. De er altså i første omgang til gavn for de få forbrugere, som ikke tåler bestemte fødevarer.
  • Prisen. Koster 10 kr. mere end et tilsvarende MSC-mærket produkt fra Royal Greenland med en almindelig melpanering

 

Pris

Ca. 39 kr.

 

Hvor kan varen købes

Forhandles primært i Bilka, Bilkatogo, Føtex, Irma , Brugsen, coop.dk mfl.

 

Billedet er taget fra Royal Greenlands hjemmeside