Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Rødspætte med panering, glutenfri

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Rødspætte med panering, glutenfri

Fokuspunkter

  • Produktet er paneret i ris-, majs-, kikærte- og boghvedemel, som alle er naturligt glutenfri
  • Produktet indeholder ikke æg og mælk
  • Produktet består af 60 % fisk og 40 % panering
  • Produktet er ikke tilsat nogle former for tilsætningsstoffer
  • Fisken er stegt i rapsolie, som har en god sammensætning af fedtsyre
  • Har NøglehulsmærketDanmarks officielle ernæringsmærke primært grundet et lavt fedt- og saltindhold
  • Produktet har MSC-mærketMSC-mærket, bæredygtigt fiskeri, som er din garanti for et miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri
  • Koster 10 kr. mere end et tilsvarende MSC-mærket produkt fra Royal Greenland med en almindelig melpanering
  • Ernæringsmæssigt er frosne fisk fuldt på højde med frisk fisk
  • Frossen fladfisk har et klimaaftryk som er over dobbelt så højt som en hel fersk fladfisk

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Sammenlignet med andre panerede rødspætter skiller denne sig ud ved at være paneret med ris-, majs-, kikærte- og boghvedemel, som alle er naturligt glutenfri. Ydermere så er fisken også paneret uden brug af mælk eller æg, som kan bruges til panering af fisk.

 

Fødevaremærker

Nøglehulsmærket Danmarks officielle ernæringsmærke Det er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Har en vare dette mærke, betyder det, at varen har et optimalt indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre.

MSC-mærket MSC-mærket, bæredygtigt fiskeriMærket kan sidde på vildtfanget fisk og skaldyr. Det er din garanti for, at rejerne stammer fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri. Læs om mere om MSC-mærket.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Fisk: Rødspættefileter uden mørkt skind (Pleuronectes platessa) 60 % fanget i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat,

Glutenfri panering: Mel (ris), vand, mel (majs), rapsolie, mel (kikærter), mel (boghvede), majs- og kartoffelstivelse, salt, peber, dextrose (majs), paprikaekstrakt. Forstegt i rapsolie

Dextrose er en sukkerart, som stammer fra stivelse, her stammer det fra majs

 

Næringsstofindholdet

Pakken indeholder to stykker fisk som tilsammen vejer 230 g. Derfor vejer hvert stykke fisk ca 115 g. Det betyder, at næringsstofindholdet i et stykke ca. svarer til de oplysninger, som er på pakken, idet oplysningerne er pr. 100 g.

Du kan her se forskellene på indholdet af de glutenfri fiskefileter og de “almindelige” panerede fiskefileter fra Royal Greenland

 

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. portion 435 g
Glutenfri paneret fiskefileter
IngredienserRødspættefileter uden mørkt skind (Pleuronectes platessa) 60 % fanget i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat,
Glutenfri panering: Mel (ris), vand, mel (majs), rapsolie, mel (kikærter), mel (boghvede), majs- og kartoffelstivelse, salt, peber, dextrose (majs), paprikaekstrakt. Forstegt i rapsolie
Rødspættefileter uden mørkt skind (pleuronectes platessa), fanget i den centrale del af nordsøen, Skagerrak og Kattegat) 60%, panering 40%: HVEDEmel, vand, rapsolie, kartoffelstivelse, salt, gær, SENNEPspulver, hvid peber, naturlige smagsstoffer. forstegt i rapsolie.
Energi
842 kJ/201 kcal
854 kJ/204 kcal
Fedt9,7 g11 g
- heraf mættede
fedtsyrer
0,8 g0,9 g
Kulhydrater17 g14 g
- heraf sukkerarter0,3 g2,4 g
Protein11 g 11 g
Salt0,91 g0,53 g

Kilde: Næringsdeklarationen på pakkerne. Produktets egen hjemmeside har ikke informationer om næringsstofindholdet.

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får ikke mere fedt end anbefalet

Anbefalingen for fedtindholdet i paneret fisk er fastsat til max 10 g fedt pr. 100 g. Med et fedtindhold på 9,6 g fedt så lever produktet op til anbefalingerne.

 

Du får ikke mere salt end anbefalet

Salt: Det anbefales, at saltindholdet i fiskeprodukter er max 1,5 g salt pr. 100 g. Med et saltindhold på 0,91 g salt pr. 100 g, så lever produktet op til anbefalingerne for salt

 

Du får protein

Produktet her indeholder 11 g protein pr. 100 g og er derfor en kilde til protein. Proteinindholdet i rødspætter er ellers 18 g pr. 100 g (Kilde: Fridafood), men i og med at fisken kun udgør 60 % og paneringen 40 %, så bliver det samlede proteinindhold også det mindre.

 

Varen er til dig som…

  • Ikke tåler gluten. Det kan skyldes cøliaki eller glutenintolerance (NCGS). (Kilde: Astma-Allergi Danmark).
  • Som ikke tåler mælk eller æg
  • Ønsker et fiskeprodukt som er hurtigt og nemt at tilberede
  • Ønsker fisk fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri

 

Varen er ikke til dig som…

  • Ønsker et sundere alternativ til almindelige panerede fiskefileter. Generelt så er produkter uden gluten, æg eller mælk ikke et sundere valg for os, som tåler disse fødevarer
  • Den mest klimavenlige form for fladfisk. Ønsker du det, så skal du vælge er en hel fersk fladfisk. Se længere nede.
  • Ønsker mest fisk for pengene. Produktet her udgøres jo kun af 60 % fisk, resten er panering. Det betyder egentlig, at du betaler 39 kr. for 138 g fisk.

 

Fordele ved produktet

  • Bredere udvalg. Det giver mennesker, som ikke tåler gluten, mælk eller æg en mulighed for at købe sig til panerede fiskefileter
  • Uden E-numre. Produktet er fremstillet uden nogle former for tilsætningsstoffer
  • Fisk er sundt. Frossen fisk er en nem og ofte billigere måde at få fisk på. Fisk indeholder mange sunde fedtstoffer og vitaminer og mineraler. Fx har rødspætter et højt indhold af selen. Ernæringsmæssigt er frossen fisk fuldt på højde med frisk fisk. Vitaminer og mineraler forsvinder ikke, fordi fisk fryses ned (Kilde: 2gangeomugen.dk). 
  • Stegt i olivenolie. Fisken er stegt i olivenolie. Sundhedsmæssigt har rapsolie, ligesom olivenolie, en optimal sammensætning af fedtsyrer, da den primært består af det umættede fedt, populært kaldet det sunde fedt (Kilde: Altomkost.dk)

 

Ulemper ved produktet

  • Højt klimaaftryk. Generelt har fisk et lavere klimaaftryk end fx okse- og lammekød. Men fordi fisken er frosset og i fileter øges klimabelastningen. En frossen fladfisk som denne har et klimaaftryk på 7,8, hvorimod en hel fersk fladfisk har et klimaaftryk på 3,3, dvs. under det halve. En fersk fladfisk som filet har et klimaaftryk på 7,4. Til sammenligning så har oksekød et klimaaftryk på 13,9 og svinekød 4,6 (Kilde: Tabel over fødevarenes klimaaftryk )
  • Markedsføringen. Produktet bliver markedsført uden på pakken med, at det er glutenfrit og uden æg og mælk. Denne tydelige deklarering kan man både tolke som en meget forbrugervenlig information til de mennesker, som ikke tåler disse ingredienser. Læs mere
    Grunden til, at jeg alligevel vælger at sætte den under ulemper, er, at det også kan tolkes som et led i at ramme lige ned i en af tidens store madtrends nemlig “fri for-trenden” for at øge salget. Der er intet forkert i denne markedsføring, men som forbruger skal du blot være opmærksom på, at fremhævelsen af disse “fri for-fødevarer” let kan få os forbrugere til at tro, at disse varer er bedre end de almindelige. Men “fri for-fødevarer” er sjældent hverken sundere eller af bedre kvalitet. De er altså i første omgang til gavn for de få forbrugere, som ikke tåler bestemte fødevarer.
  • Prisen. Koster 10 kr. mere end et tilsvarende MSC-mærket produkt fra Royal Greenland med en almindelig melpanering

 

Pris

Ca. 39 kr.

 

Hvor kan varen købes

Forhandles primært i Bilka, Føtex, Irma, Brugsen, nemlig.com, Osuma.dk

 

Billedet er taget fra Royal Greenlands hjemmeside