Foto: Bilkatogo.dk
Sildefileter (frost)
Fokuspunkter
- Sild er en særdeles klimaansvarlig spise, som er i sæson fra marts-juni og igen fra september-december
- Sild har et højt indhold af især fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som det kan være svært at få nok af fra andre fødevarer
- Sild indeholder omega-3-fedtsyrer (fiskeolie), som er kendt for at have en hjertevenlig effekt ved at forebygge hjerte-kar-sygdomme
- Beregninger viser at gennemsnitsdanskeren vil opnå en sundhedsmæssig gevinst ved at erstatte en del af det røde og forarbejdede kød i kosten med fed fisk
- Produktet har MSC-mærket, som er din garanti for et miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri
- Produktet er nøglehulsmærket og lever derfor op til anbefalingerne for fedt, salt og sukker
- Sildene er fanget i Nordsøen, som generelt har et lavt indhold af problematiske giftstoffer
- Både danske børn og voksne spiser for lidt fisk i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger
- De frosne sild her har et klimaaftryk på 1,8 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, hvorimod oksekød har et klimaaftryk på 13,9
- Ferske sild har et klimaaftryk, som er halvt så stort som frosne silds klimaaftryk
- Sild og laks indeholder de samme gavnlige fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, men sild koster under halvt så meget som laks
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Det særlige ved sild er, at de hører til gruppen af fede fisk, som bl.a. indeholder omega-3-fedtsyrer, der giver særligt mange sundhedsmæssige effekter. Læs mere om det længere nede. Og så har sildefileterne her MSC-mærket, som betyder, at produktet adskiller sig fra andre sild ved at komme fra et miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri
Hvad består produktet egentlig af?
Filet af SILD (Clupea Harengus)
Clupea Harengus er det latinske navn for sild.
Næringsstofindholdet
Nedenfor kan du se, hvad du får af kalorier, fedt, kulhydrat, protein og salt, hvis du spiser sild. Hvilken betydning næringsstofferne så har, kan du se længere nede på siden.
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|
Energi | 840 kJ/200 kcal |
Fedt | 15 g |
-Heraf mættede fedtsyrer | 4,0 g |
Kulhydrat | 0,0 g |
-Heraf sukkerarter | 0,0 g |
Protein | 18 g |
Salt | 0,05 g |
Kilde: Bilkatogo.dk
Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?
Højt indhold af de gode fedtstoffer
Selvom fisken her indeholder 15 g fedt pr. 100 g, så er det afgørende for din sundhed, hvilken type fedt fisken indeholder.
På produktet får vi kun oplyst total fedtindhold og indholdet af det mættede fedt. Mængden af mættet fedt er en væsentlig oplysning for dig. Det mættede fedt er nemlig det, som vi kalder det dårlige fedt, da det øger risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme (Kilde:Altomkost.dk). Derfor er det godt at gå efter et lavt indhold. Indholdet i sildene her er 4 g pr. 100 g, hvilket betyder at størsteparten af fedtet i sildene er af den type, som har en positiv effekt på din sundhed fx omega-3-fedtsyre. Se effekten af dem længere nede på siden.
Fedtindholdet varierer alt efter fangstidspunkt
Som du kan se i skemaet, indeholder sildene her 15 g fedt pr. 100 g. Dog skal du vide, at fedtindholdet i fede fisk kan variere utrolig meget. Fangsttidspunktet kan nemlig have stor betydning for, hvor meget fedt fisken indeholder. Således kan høstsild indeholde 25 g fedt pr. 100 g, mens der kun er 5 g fedt pr. 100 g i forårssild (Kilde: 2gangeomugen.dk). Det betyder altså, at går du ud og køber en frisk sild nu, så vil den formentlig være betydelig mere mager, end hvis du køber den i sensommeren.
Højt indhold af protein
Proteinindholdet er som du kan se 18 g pr. 100 g, hvilket nogenlunde svarer til den samme mængde protein, som der er i kød, da det generelt indeholder 20 g protein pr. 100 g. Det betyder altså, at bytter du noget af dit kød ud med sild, så vil det ikke give dig mindre protein, men desuden et højt indhold af D-vitamin og n-3-fedtsyre som er meget vanskelig at få andre steder fra.
Lavt indhold af salt
Produktet her er fersk, hvilket betyder, at det som udgangspunkt har et lavt indhold af salt (0,05 g pr. 100g). Havde sildene været forarbejdede såsom røgede sild eller marinerede sild, ja så havde billedet set noget anderledes ud. Fx så er mængden af salt i marineret sild ca. 3 g salt pr. 100 g. Læs mere om anbefalinger for salt.
Ergo så er det sundhedsmæssigt bedste for dig, i så vid udstrækning som muligt, at gå efter så lidt forarbejdede fødevarer som muligt blandt andet pga. lavt saltindhold.
Varen er for dig som…..
- Ønsker et mere klimavenligt alternativ til kød. Generelt så er fisk langt mere klimavenligt end kød især sammenlignet med danskernes favoritkød oksekødet. Se længere nede.
- Ikke spiser fisk nok. Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi spiser 350 g fisk om ugen. Nyeste tal fra Danskernes Kostvaner 2011-2013 viser, at vi danskere over 18 år i gennemsnit spiser 259 g fisk om ugen. Indtaget har været stigende år for år. Det betyder at vi i 2008 i gennemsnit spiste 154 g fisk om ugen (2008) og i 2013 spiste 259 g fisk om ugen. Det betyder samtidig, at vi med fordel stadig kan øge vores indtag med næsten 100 g for at leve op til anbefalingerne. (Kilde: Rapport “ Danskernes kostvaner, 2011-2013″,DTU Fødevareinstituttet)
- Ønsker et sundere alternativ til kød og forarbejdede fødevarer. Gør du det, så byt noget af dit kød og dine forarbejdede fødevarer ud med fisk, så du kommer op de 350 g fisk om ugen, hvoraf de 200 g er fed fisk. Beregninger fra DTU Fødevareinstituttet viser nemlig, at gennemsnitsdanskeren vil opnå en sundhedsmæssig gevinst ved at erstatte en del af det røde og forarbejdede kød i kosten med fisk. Læs mere Den største sundhedsmæssige gevinst kommer af udelukkende at spise fede fisk (såsom sild og makrel) eller en blanding af fede og magre fisk (såsom rødspætte og sej), mens gevinsten er mindre ved kun at spise magre fisk. Årsagen er, at fede fisk indeholder større mængder gavnlige fedtsyrer. Kostomlægningen er især gavnlig for mænd over 50 og kvinder i den fødedygtige alder (Kilde: DTU Fødevareinstitut )
- Serverer mad til børn. Ligesom voksne så lever danske børn heller ikke op til fiskeanbefalingerne. Endda så står det værre til end hos os voksne. DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvor mange danske børn mellem 4-19-årige, som spiser fisk, og hvor mange som spiser nok til, at deres kost lever op til fiskeanbefalingen. Læs mere Kun knap én ud af ti i aldersgruppen som helhed spiser nok fisk til, at kosten lever op til anbefalingen. De børn, som spiser nok fisk, spiser i gennemsnit et-to varme fiskemåltider og tre måltider med fiskepålæg om ugen. (Kilde: Rapporten “Børns fiskeindtag”, 2019 DTU Fødevareinstitut). Så spiser dit barn ikke så meget, kan det være en fordel for dem at øge indtaget for at få tilstrækkeligt med blandt andet D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner. Disse næringsstoffer er svære at få fra andre madvarer.
- Lider af ledgigt eller psoriasis. Fiskens omega-3-fedtsyrer kan nemlig nedsætte betændelse i kroppen. Lider du af ledgigt eller psoriasis, kan store doser fiskeolie derfor have en lindrende effekt. Ikke alle vil opleve en lindrende effekt, men du kan snakke med din læge om, hvorvidt tilskud af fiskeolie kan være relevant i dit tilfælde (Kilde: Sundhed.dk).
- Er gravid. Omega-3-fedtsyrer har betydning for graviditet og fosterudvikling. Ved indtag af fiskeolie under graviditeten ses det, at risikoen for tidlig fødsel bliver reduceret. Fosterets hjerne er under stor udvikling det sidste trimester, samt den første tid efter fødsel. Er du gravid, så ses det, at dit indtag af fisk og fiskeolie i denne periode vil have en positiv effekt på udviklingen af dit barns hjerne og muligvis reducere udvikling af allergi (Kilde: Sundhed.dk)
- Har en hjerte-kar-sygdom. Omega-3-fedtsyrer kan nemlig reducere dødeligheden af din hjerte- og karsygdom, samt reducere din risiko for at dø som følge af slagtilfælde (Kilde: Sundhed.dk)
Varen er ikke for dig som…
- Ønsker den mest klimavenlige udgave af sild. Gør du det, så gå efter de ferske gerne hele sild. Se under “Alternativer”
Fordelen ved produktet
- Klimaansvarlig spise. Sild og muslinger er de mest klimavenlige typer af fisk og skaldyr og ligger derfor i bunden af klimapyramiden. Men generelt set så er fisk en særdeles klimaansvarlig spise, især hvis man sammenligner det med danskernes favoritkød, oksekød. De frosne sild her har et klimaaftryk på 1,8 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, hvorimod oksekød har et klimaaftryk på 13,9 dvs over 7 gange så meget også selvom silden er frossen. Vil du gerne se mere hvor meget de forskellige fødevarer belaster klimaet, så se klik på linket.
- Indeholder vigtige fiskeolier, vitaminer og mineraler. Sundhedsstyrelsen anbefaler, som sagt, at vi at vi spiser 350 g fisk om ugen, hvoraf de 200 g bør være fra fede fisk som sild, laks, makrel, ål og hellefisk. Grunden til at især de fede fisk er vigtige skyldes deres høje indhold af især fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som det kan være svært at få nok af fra andre fødevarer (Kilde: DTU fødevareinstitut). Læs mere Særligt D-vitamin får vi danskere for lidt af, nærmere præcist under halvdelen af det anbefalede (Kilde: Sundhedsstyrelsen). D-vitamin findes nemlig kun i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild, makrel, ål og hellefisk. Derudover forekommer D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk, ost og æg. (Kilde: Altomkost.dk). D-vitamin har mange vigtige funktioner i kroppen såsom at bidrage til at vedligeholde normale knogler samt immunsystemets normale funktion.
- Indeholder omega-3-fedtsyrer. Sild indeholder som sagt omega-3-fedtsyrer, som har en særlig gavnlig effekt på vores helbred. Disse fedtsyrer er kendt for at have en hjertevenlig effekt ved at forebygge hjerte-kar-sygdomme (Kilde: Sundhed.dk).
- Billigt. Sammenlignet med andre fede fisk som fx laks, så er sild over dobbelt så billig. Fx kan du få ½ kg friske ferske sild for ca. 46 kr., hvorimod du ville skulle give over det dobbelte ca. 110 kr. for ½ kg laks. Læs mere Dermed sagt så er sild nok den billigste måde at få de gavnlige fiskeolier på. Sammenligner man sild med kød fx hakket oksekød, så er den økonomiske gevinst også til at få øje på. De frosne sild her koster, som sagt, ca. 28 kr. for 500 g sild, hvorimod 500 g hakket oksekød (8-12 % fedt) koster ca. 31 kr., hakket oksekød (4-7 % fedt) koster ca. 40 kr., og økologisk oksekød, 400 g koster ca. 41 kr
- Fanget i Nordsøen. På pakken står der, at fiskene er fanget i Nordsøen. For dig betyder det, at indholdet af problematiske giftstoffer som fx dioxin og dioxinlignende PCB (polychlorerede biphenyler) formentlig er meget lavt. Fødevarestyrelsen tager jævnligt stikprøver af dioxin og PCB i blandt andet sild, og her er tendensen de sidste mange år, at indholdet af dioxin og PCB er meget lavt i Nordsøen/Norskehavet, lidt højere i de Indre danske farvande og klart højest i sild fra Østersøen (Kilde: Fødevarestyrelsenskontrolrapport, 2015 )
- MSC-mærket. Mærket kan sidde på vildtfanget fisk og skaldyr. Det er din garanti for, at fisken stammer fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri. Læs om mere om MSC-mærket.
- Nøglehulsmærket. Det er Danmarks officielle ernæringsmærke. Mærket gør det nemt for os forbrugere hurtigt at finde fisk med lidt fedt, salt og sukker. Læs mere om både MSC-mærket og Nøglehulsmærket her
- Frost er lige så sundt som frisk. Ofte er frostfisk langt billigere end frisk fisk, og selvom fisken er frossen, så er den lige så sund som den friske, da indholdet af de gavnlige fedtstoffer og vitaminer er de samme, om fisken er frisk eller frossen.
- Er fanget med net eller trawl. Der står på pakken, at fisken kan være fanget med net eller trawl. Begge metoder er tilladte indenfor MSC-mærket. Sild er fisk som lever midt i vandet, hvilket betyder, at der sandsynligvis er brugt flydetrawl, som dermed ikke påvirker havbundens plante- og dyreliv negativt. (Kilde: wwf.dk)
Ulemper ved produktet
- Produktet er på frost. At fisken er frossen, har, som du så oven over, sine fordele, men det har også sine ulemper. Især hvis man har sine klimabriller på, da nedfrysning kræver meget energi.
- Giftstoffer sætter sig i fedtet. En udfordring ved de fede fisk er, at de netop indeholder meget fedt, hvilket jo, som sagt, er godt, da det indeholder gavnlige fiskeolier. Men nogle have er forurenet med giftstoffer som fx dioxin og kviksølv. Læs mere Disse giftstoffer optages i fiskens fedt og derfor indeholder fede fiske ofte flere giftstoffer end magre fisk. Der er fangstforbud der, hvor forureningen er størst. Fødevarestyrelsen vurderer, at sundhedsgevinsten ved at spise flere og varierede fisk er mærkbart større end risikoen ved forurening (Kilde: Altomkost.dk). Men derfor så kan det være en god idé at tage sine forbehold med de fede fisk, hvilket man let kan gøre ved at variere mellem de fede og de magre fisk. Magre fisk indeholder generelt færre giftstoffer, men også færre gavnlige fiskeolier. Hvis du har glemt, hvilke fisk som er magre, og hvilke som er fede, så tryk på linket.
Pris
Ca. 28 kr. for 500 g
Hvor kan varen købes
Lige denne pakke kan primært købes i Bilka, fysisk og online (bilkatog.dk) og Føtex, da det er deres eget mærke Vores. Men frosne sild kan sagtens findes i andre supermarkeder også
Alternativer
Friske sild i sæson er det mest klimavenlige valg
Spiller klimaet en afgørende rolle, når du handler, så er det et langt bedre valg at købe sildene friske, og når de er i sæson. Frosne sild har nemlig, som sagt, en klimabelastning på 1,8 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, hvorimod fersk sild har et klimaaftryk, som er halvt så stort nemlig 0,7 kg CO2-ækv. per kg fødevare (Kilde: Tabel over fødevarernes klimaaftryk, DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, 2016) Og netop nu her i juni måned er sild stadig i sæson. Det er de nemlig fra marts-juni og igen fra september-december. Så udover at du glæder klimaet og din krop, hvis du spiser sild nu, så vil din pengepung også takke dig:-)
Har du fået mod på at kaste dig ud i at komme mere sild på menuen, så kan du finde masser af inspiration til klimavenlige retter med sild på nedenstående links