Skyr med blåbær

økologisk blåbær skyr fra Løgismose

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Løgismose.dk

Løgismose økologisk skyr med blåbær

Fokuspunkter

 • Indeholder over dobbelt så meget sukker, som anbefalet
 • Grundet det høje sukkerindhold klassificeres den primært som en dessert og ikke som et regelmæssigt hovedmåltid
 • Anbefales ikke til børn under to år grundet det høje proteinindhold
 • Anbefales ikke til børn generelt som hovedmåltid grundet det høje sukkerindhold
 • Har et højt proteinindhold og giver derfor lang mæthedsfølelse

 

Produktets særlige egenskab

Skyr er et fedtfattigt surmælksprodukt med et højt proteinindhold sammenlignet med andre surmælksprodukter. Produktet er tilsat blåbær.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Pasteuriseret skummetmælk*, blåbær*(7,0%),rørsukker, vand, tapiokastivelse*, citronkoncentrat, skyr mælkesyrekultur. * = økologisk

Den eneste ingrediens, som er deklareret med procent er blåbær, som udgør 7 % af produktet. Har du behov for at danne dig et hurtigt overblik over, hvad varen primært består af, så kan du benytte dig af tommelfingerreglen, som siger, at ingredienserne står i faldende vægt. Det betyder, at der er mest af det, der står først og så fremdeles. Så her kan vi hurtigt afkode, at produktet primært består af skummetmælk, herefter blåbær, rørsukker og vand. De 3-4 første ingredienser i en vare er som hovedregel det, der er mest af.

 

Næringsstofindholdet

Alternativet til en skyr med frugt, ville formentlig være skyr naturel eller en yoghurt med frugt. For at gøre det tydeligt for dig, hvori forskellene i næringsindholdet ligger, har jeg her sammenlignet næringsindholdet i skyr blåbær med næringsindholdet i skyr naturel, også fra Løgismose, og Arla økologisk yoghurt med jordbær, 0,4 %. Alle tre produkter lever op til anbefalingerne for fedt i yoghurt som er 1,5 g fedt pr. 100 g.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
Energi314 kj / 75 kcal237 kj / 56 kcal259 kj / 61 kcal
Fedt< 0,5 g< 0,5 g0,4 g
-Heraf mættet fedt0,1 g0,1 g0,3 g
Kulhydrat9,4 g3,5 g8,8 g
-Heraf sukkerarter9,0 g3,0 g8,6 g
Protein8,6 g10 g4,7 g
Salt0,1 g0,09 g0,09 g

Kilder: Løgismose.dk og Arla.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

En portion giver dig næsten lige så mange kcal som en spandauer

Kalorieindholdet i både skyr blåbær og yoghurt med jordbær er højere end i skyr naturel. Det skyldes at sukkerindholdet i skyr med blåbær og yoghurt med jordbær er knap 3 gange så højt som i skyr naturel.

Spiser du en portion (2,5 dl ) skyr med blåbær, så får du 22,5 g sukker dvs 11 sukkerknalder. Kalorieindholdet i portionen bliver 187,7 kcal. Til sammenligning så indeholder en spandauer på 50 g 203 kcal (Kilde: DTU Fødevareinstitut).

 

Du får dobbelt så meget sukker som anbefalet 

Sukkerindholdet i skyr blåbær og i alle skyr og yoghurt med frugt er langt højere end anbefalet. Anbefalingen lyder på max 4 g sukker pr. 100 g i yoghurt. Så sukkerindholdet i skyr blåbær er over dobbelt så højt som anbefalet.

Det høje sukkerindhold er derfor også årsagen til, at hverken skyr blåbær eller yoghurt med jordbær kan få Nøglehulsmærket. De skyr og yoghurter med frugt, som du ser i butikkerne, som har Nøglehullet er ikke økologiske. Det skyldes at ikkeøkologiske produkter gerne må indeholde kunstige sødestoffer såsom aspartam eller stevia, men det må økologiske produkter ikke.

Generelt indeholder alle slags skyr og yoghurt med frugt meget skjult sukker, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vi betragter disse produkter som dessert og ikke som mad.

At der her er anvendt rørsukker gør sundhedsmæssigt ingen forskel, da sukker er sukker, og kalorieindholdet derfor er det samme, uanset om det er rørsukker eller almindeligt sukker.

 

Du får mange proteiner

Som det fremgår af oversigten, indeholder skyr blåbær 1,4 g protein mindre end skyr naturel, men 3,9 g protein mere end almindelig yoghurt med frugt. Den øgede mængde protein i skyr kontra almindelig yoghurt gør, at du vil føle dig mæt i længere tid.

Alle tre produkter betegnes som højproteinprodukter i forhold til børn under to år og anbefales derfor ikke. Læs mere her

 

Varen er for dig som…..

 • Ikke har vægtproblemer og derfor ikke behøver at kigge på kalorieindholdet
 • Ikke går op i, om et produkt har et højt sukkerindhold
 • Ønsker en “sund” dessert
 • Ønsker et sødt og mættende mellemmåltid

 

Varen er ikke for dig som…

 • Som ønsker et produkt, der er velegnet til hovedmåltid
 • Passer på vægten og har svært ved, at begrænse mængderne
 • Køber til børn under to år, da de ikke anbefales højproteinprodukter
 • Køber mad til børn, da de ikke anbefales at spise mad med så meget tilsat sukker

 

Fordele ved produktet

 • Varen er økologisk og indeholder derfor ingen tilsætningsstoffer
 • Højt proteinindhold, som øger mætheden
 • Alle ingredienserne til varen og produktionen af varen foregår her i DK, hvilket betyder minimal transport og mindre klimabelastning
 • Løgismose skriver på produktet, at “Skyr kan anvendes som et mellemmåltid med mysli eller bruges sammen med frisk frugt, kage eller dessert”. På en elegant måde kommer de udenom, at produktets sukkerindhold er så højt, at det ikke kan anbefales til et hovedmåltid

 

Ulemper ved produktet

 • Tilgængeligheden er ikke stor, da varen primært kun kan købes i Netto
 • Anprisningen “højt proteinindhold” er helt lovlig, men generelt så kan anprisninger være med til at fjerne vores fokus fra det øvrige indhold såsom det høje sukkerindhold. Men det skal vi forbrugere blot være opmærksomme på. Læs mere om anprisninger her
 • Højt sukkerindhold

 

Anvendelse

Ønsker du at spise skyr blåbær som mellemmåltid, men samtidig holde vægten, så hold dig til 1 ½ dl, som giver dig 115 kcal. Et mellemmåltid anbefales at ligge på ca. 120 kcal ved vægtvedligeholdelse og ca. 100 kcal ved vægttab.

 

Pris

18,95 kr

 

Hvor kan varen købes

Netto