Sojadrik – usødet

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Naturli-foods.dk

Artiklen er første gang publiceret i 2018 og siden opdateret i januar 2023

Sojadrik usødetDet røde, danske økologi mærke

Fokuspunkter

  • 100 % plantebaseret
  • Økologisk
  • Sojaproduktion er mere klima- og miljøvenlig end produktion af komælk
  • Størsteparten, dvs. over 90 % af produktet, består af vand
  • Indeholder, pr. 100 g, den samme mængde kalorier og protein som minimælk
  • Højere fedtindhold end anbefalet
  • Komælk og sojamælk er meget forskellige rent ernæringsmæssigt og kan derfor ikke sammenlignes én til én
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at sojadrik erstatter komælk til børn under to år
  • Sojabønner indeholder stoffer med svagt østrogenlignede virkning
  • Dobbelt så dyrt som almindelig mælk
  • Emballagen stammer fra bæredygtigt skovbrug
  • Pris ca. 25 kr.

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Plantedrik som kan bruges på lige fod med mælk

 

Fødevaremærker

Europæiske Ø-mærkeEu´s økologimærke

Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i hele EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EU-land. 

Dansk Vegetarisk Forenings veganske mærkeDansk vegetarisk forenings veganske mærke

Det er en frivillig ordning, som koster producenterne at bruge. Et af kravene til produktet er, at det ikke må indeholde nogle former for animalske produkter eller biprodukter, herunder også mælkeprodukter, æg og honning. Du kan læse mere om her om det veganske mærke

 

Hvad består produktet egentlig af?

Vand, sojabønner (10 %)

Sagt på en anden måde, så består består produktet af over 90 % vand og 10 % sojabønner.

 

Næringsstofindholdet

Mange vil nok vælge at bruge sojadrik som erstatning for komælk, og derfor vælger jeg at sammenligne næringsindholdet i en almindelig komælk med næringsindholdet i sojadrik, så det bliver tydeligere for dig, hvori de næringsmæssige forskelle ligger.

Vær dog opmærksom på, at du her kun ser forskellene i makronæringsstoffer (fedt, protein og kulhydrat) og ikke mikronæringsstofferne (vitaminer og mineraler), som adskiller sig markant. Se længere nede.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi vælger fedtfattig mælk som skummet- eller minimælk, og derfor vælger vi at sammenligne sojadrik med minimælk. Da sojadrikken her er økologisk, så vælger vi at sammenligne med en økologisk minimælk.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
Energi147 kJ/ 35 kcal154 kJ/36 kcal
Fedt2,1 g0,4 g
-Heraf mættet fedt0,4 g0,3 g
Kulhydrat0,1 g4,7 g
-Heraf sukkerarter0,1 g4,7 g
Protein3,7 g3,5 g
Salt0,04 g0,11 g

Kilde: Naturli- foods.dk og Arla.dk

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får mere fedt end anbefalet

Sundhedsstyrelsen har lavet retningslinjer for, hvordan næringsstofindholdet bør være, for at produktet ernæringsmæssigt er optimalt. Produktet her går under plantebaserede drikke og her lyder anbefalingen for fedt på max 1,5 g pr. 100 g.

Som du kan se, indeholder sojadrik fra Naturli 2,1 g fedt pr. 100 g, svarende til ca. 35 % mere end anbefalingerne.

Sammenligner man med almindelig komælk, så svarer fedtindholdet i sojadrikken til en blanding mellem en letmælk (1,5 g fedt) og en sødmælk (3,5 g fedt)

 

Du får den samme mængde protein

Som du kan se, indeholder sojadrik og minimælk stort set den samme mængde protein. Det er ikke alle plantedrikke, som bidrager med så meget protein som sojadrikken.

Fx indeholder risdrik næsten intet protein nemlig 0,1 g protein pr. 100 g , havredrik 0,3 g protein og ærtedrik 0,5 g protein pr. 100 g.

 

Sojadrik og minimælk giver dig den samme mængde kalorier

På trods af at sojadrik indeholder langt mere fedt pr. 100 g end minimælk, så er kalorieindholdet det samme i begge produkter nemlig 35 kcal i sojadrik og 36 kcal i minimælk. Det skyldes, at selvom minimælken har et lavt fedtindhold, så har den et højt indhold af naturligt mælksukker, 4,7 g, som sojadrik ikke har. På denne måde udlignes forskellene i kalorier.

 

Sojadrik er ikke mælk

Rent ernæringsmæssigt er det væsentligt at understrege, at næringsindholdet i sojadrik er meget anderledes end næringsindholdet i mælk, da sojamælk fx ikke bidrager med fx kalk og B-12-vitamin. Derfor skal man blot være opmærksom på, at plantedrik ikke er det samme som mælk og derfor heller ikke helt kan sammenlignes én til én, som vi gør her. Nederst i “alternativer” kan du læse om, hvordan du kan forholde dig til de ernæringsmæssige forskelle på sojadrik og mælk.

 

Varen er for dig som…

  • Ønsker et vegetabilsk alternativ til mælk
  • Ønsker en plantedrik med samme høje proteinindhold som komælk
  • Ønsker et laktosefrit produkt
  • Ønsker et glutenfrit produkt
  • Ønsker et mere klimavenligt alternativ til komælk
  • Ønsker et mere miljøvenligt alternativ til komælk

 

Varen er ikke for dig som…

  • Ønsker et fedtfattig alternativ til mælk
  • Ønsker et mere proteinholdigt alternativ til mælk
  • Ønsker et produkt til dit barn under to år. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at sojadrik erstatter komælk til børn under to år grundet a) færre vitaminer end komælk b) indhold af fytinsyre. Se længere nede c) indeholder isoflavoner. Se længere nede

 

Fordele ved produktet

  • Tilgængeligheden er stor
  • Lille risiko for sprøjtemidler. Produktet er økologisk, og derfor er der lille risiko for rester af sprøjtemidler fra sojaproduktionen
  • Mindre klimaaftryk. Sojadrik har cirka det halve klimaaftryk som mælk (kilde:Tænk.)
  • Sojaproduktionen er også mindre miljøbelastende end mælkeproduktion. Sammenhængen skal især ses ud fra, at produktionen af køer betyder fældning af meget skov for at dyrke kvæg og foder til kvæg, og der bruges ligeledes meget vand til produktionen af kvæg. Derfor er sojamælk er et rigtig godt valg fra en miljømæssig synsvinkel i forhold til vandforbrug og arealanvendelse. Herudover binder alle bælgfrugter er nitrogen (kvælstof), hvilket betyder, at bakterierne i plantevævet producerer kvælstof, hvilket forbedrer jordens frugtbarhed og reducerer behovet for gødning. (Kilde: Videnskab.dk)
  • Oprindelse. På produktet står, at produktionen af bønner stammer fra Europa, hvilket må antages at være mindre klimabelastende, end hvis bønnerne stammede fra Asien, hvilket de traditionelt gør.
  • Bæredygtig emballage. Emballagen bærer FSClogoet , hvilket betyder, at emballagen stammer fra et bæredygtigt skovbrug. Læs mere om mærket her

 

Ulemper ved produktet

  • Prisen. Det koster over dobbelt så meget som en økologisk komælk
  • Det indeholder primært vand, over 90 %, hvilket betyder at du betaler meget for vand.
  • Sojadrik indeholder fytinsyre, der har negativ effekt på optagelsen af visse mineraler såsom kalk (Kilde:Altomkost.dk)
  • Sojadrik er rig på isoflavoner, som er stoffer med svagt østrogenlignende virkninger. Der er usikkerhed om kort- og langtidsvirkningerne af et højt indtag af disse stoffer i den tidlige barndom – både hos drenge og piger. Anbefalingen for småbørn er derfor, at de tidligst drikker sojadrik fra glas fra 2 års alderen, dog kan det bruges i små mængder i madlavning fra barnet er 1 år.  (Kilde:Fødevarestyrelsen.dk).
  • Lille udbytte pr. hektar. Soja kan være problematisk, fordi den ikke har et særligt stort udbytte per hektar. Det vil sige, at hvis efterspørgslen på soja stiger, kan det medføre, at produktionen rykkes til tropiske områder, hvor der vil blive fældet regnskov (kilde:Grønforskel.dk). Derfor må rådet være, at man vælger den mælk eller plantedrik man kan lide og så begrænser forbruget af den.

 

Alternativer

Sojadrik med kalk og B12vitamin

Sojadrik er ikke en kalkkilde eller en kilde til B12vitamin som mælk. Danskerne får generelt dækket en stor del af deres behov for kalk og B12vitamin fra mælk og mælkeprodukter. Det betyder, at erstattes alt mælk med sojadrik samtidig med, at andre mælkeprodukter fx ost og yoghurt skiftes ud med vegetabilske alternativer, så kan man komme til at mangle kalk og B12vitamin. B12vitamin primært, hvis også kød og æg fravælges.

Kalkmangel kan især for børn og unge have alvorlige konsekvenser senere i livet. Udfordringen kan dog blandt andet løses ved, at sørge for at spise og drikke andre kalkholdige fødevarer. Læs mere her om, hvilke fødevarer, det kan være.

(foto: Alpro.com) Et andet alternativ kunne være at købe sojadrik tilsat kalk. Det kunne fx være denne fra Alpro.   Her er der blandt andet tilsat både kalk og B12. Mængden der er tilsat er stort set den samme, som du ellers ville have fået fra almindelig mælk. Produktet er tilsat både frugtsukker og almindeligt sukker, men mængden overskrider ikke anbefalingerne for max 5 g tilsat sukker.

Sojadrik fra Altpro indeholder 1 g fedt mindre pr. 100 g end varianten fra Naturli, nemlig 1,2 g fedt. Du skal dog være opmærksom på, at det lave fedtindhold sandsynligvis skyldes, at mængden af soja kun er 4,1%, resten er stort set vand. Sojadrik fra Alpro findes ikke i en økologisk variant

(Foto:Naturli-foods.dk) En anden variant er denne fra Naturli’ . Det er egentlig blot naturel sojadrik fra Naturli, som er tilsat hvedesirup, vaniljearoma og calcium. Calciumindholdet er stort set det samme som i en liter mælk.

Kalorieindholdet, i denne med vanilje og kalk, er dog noget højere nemlig 52kcal/217kj, hvilket skyldes, at der er tilsat sirup. Dog holder mængden af både sukker sig inden for anbefalingerne. Mængden af fedt ligger på det samme som sojadrik naturel og er derfor højere end anbefalet.

 

Pris

ca. 25 kr.

 

Hvor kan varen købes

Bilka (både fysisk butik og online), Føtex, nemlig.com, Netto, Rema1000, Fakta, Irma, Brugsen mfl.