Foto: Naturli-foods.dk
Sojadrik – usødet
Fokuspunkter
- 100 % plantebaseret
- Sojaproduktion er mere klima- og miljøvenlig end produktion af komælk
- Højere fedtindhold end anbefalet
- Størsteparten, dvs. over 90 % af produktet, består af vand
- Indeholder, pr. 100 g, samme mængde kalorier som minimælk
- Indeholder lige så lidt mættet fedt (dårligt fedt) som minimælk
- Indeholder, pr. 100 g, den samme mængde protein som minimælk
- Komælk og sojamælk er meget forskellige rent ernæringsmæssigt og kan derfor ikke sammenlignes én til én
- Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at sojadrik erstatter komælk til børn under to år
- Sojabønner indeholder stoffer med svagt østrogenlignede virkning. Om et stort indtag af sojaprodukter i den tidlige barndom kan have en effekt på børn, vides ikke.
- Dobbelt så dyrt som almindelig mælk
- Emballagen stammer fra bæredygtigt skovbrug
- Soja kan være problematisk, fordi det ikke har et særlig stort udbytte per hektar
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Plantedrik som kan bruges på lige fod med mælk
Markedsføringen af produktet
På produktet markedsføres produktet sådan her: 100 % plantebaseret betyder
- Mindre CO2–udledning
- Mindre vandforbrug
- Mindre forbrug af jordareal
Hvad består produktet egentlig af?
Vand, sojabønner (7,2 %)
Sagt på en anden måde, så består består produktet af over 90 % vand og 7,2 % sojabønner.
Næringsstofindholdet
Mange vil nok vælge at bruge sojadrik som erstatning for komælk, og derfor vælger jeg at sammenligne næringsindholdet i en almindelig komælk med næringsindholdet i sojadrik, så det bliver tydeligere for dig, hvori de næringsmæssige forskelle ligger.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi vælger fedtfattig mælk som skummet- eller minimælk, og derfor vælger jeg at sammenligne sojadrik med minimælk. Da sojadrikken her er økologisk, så vælger jeg at sammenligne med en økologisk minimælk
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|---|
![]() | ![]() |
|
Energi | 147 kJ/ 35 kcal | 154 kJ/36 kcal |
Fedt | 2,1 g | 0,4 g |
-Heraf mættet fedt | 0,4 g | 0,3 g |
Kulhydrat | 0,1 g | 4,7 g |
-Heraf sukkerarter | 0,1 g | 4,7 g |
Protein | 3,7 g | 3,5 g |
Salt | 0,04 g | 0,11 g |
Kilde: Naturli- foods.dk og Arla.dk
Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?
Sojadrik er ikke mælk
Rent ernæringsmæssigt er det væsentligt at understrege, at næringsindholdet i sojadrik er meget anderledes end næringsindholdet i mælk, da sojamælk fx ikke bidrager med fx kalk og B-12-vitamin. Derfor skal man blot være opmærksom på, at plantedrik ikke er det samme som mælk og derfor heller ikke helt kan sammenlignes én til én, som jeg gør her. Nederst i “alternativer” kan du læse om, hvordan du kan forholde dig til de ernæringsmæssige forskelle på sojadrik og mælk.
Du får mere fedt end anbefalet
Sundhedsstyrelsen har lavet retningslinjer for, hvordan næringsstofindholdet bør være, for at produktet ernæringsmæssigt er optimalt. Produktet her går under plantebaserede drikke og her lyder anbefalingen for fedt på max 1,5 g pr. 100 g.
Som du kan se, indeholder sojadrik fra Naturli’ 2,1 g fedt pr. 100 g, svarende til ca. 35 % mere end anbefalingerne.
Sammenligner man med almindelig komælk, så svarer fedtindholdet i sojadrikken til en blanding mellem en letmælk (1,5 g fedt) og en sødmælk (3,5 g fedt)
Du får lidt salt
Saltindholdet anbefales at være max 0,1 g pr. 100 g i plantedrikke. Med et saltindhold på 0,04 g pr.100 g, så lever sojadrikken op til anbefalingerne for salt, både for voksne og børn.
Sojadrik og minimælk giver dig den samme mængde kalorier
På trods af at sojadrik indeholder langt mere fedt pr. 100 g end minimælk, så er kalorieindholdet det samme i begge produkter nemlig 35 kcal i sojadrik og 36 kcal i minimælk. Det skyldes, at selvom minimælken har et lavt fedtindhold, så har den et højt indhold af naturligt mælksukker, 4,7 g, som sojadrik ikke har. På denne måde udlignes forskellene i kalorier.
Varen er for dig som…
- Ønsker et vegetabilsk alternativ til mælk
- Ønsker et produkt med samme høje proteinindhold som komælk
- Ønsker et laktosefrit produkt
- Ønsker et glutenfrit produkt
- Ønsker et mere klimavenligt alternativ til komælk
- Ønsker et mere miljøvenligt alternativ til komælk
Varen er ikke for dig som…
- Ønsker et fedtfattig alternativ til mælk
- Ønsker et mere proteinholdigt alternativ til mælk
- Ønsker et produkt til dit barn under to år. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at soja drik erstatter komælk til børn under to år grundet a) færre vitaminer end komælk b) indhold af fytinsyre. Se længere nede c) indeholder isoflavoner. Se længere nede
Fordele ved produktet
- Tilgængeligheden er stor
- Lille risiko for sprøjtemidler. Produktet er økologisk, og derfor er der lille risiko for rester af sprøjtemidler fra sojaproduktionen
- Mindre klimaaftryk. Sojadrik har cirka det halve klimaaftryk som mælk (kilde:Tænk.)
- Sojaproduktionen er også mindre miljøbelastende end mælkeproduktion. Sammenhængen skal især ses ud fra, at produktionen af køer betyder fældning af meget skov for at dyrke kvæg og foder til kvæg, og der bruges ligeledes meget vand til produktionen af kvæg
- Oprindelse. På produktet står, at produktionen af bønner stammer fra Europa, hvilket må antages at være mindre klimabelastende, end hvis bønnerne stammede fra Asien, hvilket de traditionelt gør.
- Bæredygtig emballage. Emballagen bærer FSC–logoet , hvilket betyder, at emballagen stammer fra et bæredygtigt skovbrug. Læs mere om mærket her
Ulemper ved produktet
- Prisen. Det koster over dobbelt så meget som en økologisk komælk
- Det indeholder primært vand, over 90 %, hvilket betyder at du betaler meget for vand.
- Sojadrik indeholder fytinsyre, der har negativ effekt på optagelsen af visse mineraler såsom kalk (Kilde:Altomkost.dk)
- Sojadrik er rig på isoflavoner, som er stoffer med svagt østrogenlignende virkninger. Der er usikkerhed om kort- og langtidsvirkningerne af et højt indtag af disse stoffer i den tidlige barndom – både hos drenge og piger (Kilde:Altomkost.dk).
- Lille udbytte pr. hektar. Soja kan være problematisk, fordi den ikke har et særligt stort udbytte per hektar. Det vil sige, at hvis efterspørgslen på soja stiger, kan det medføre, at produktionen rykkes til tropiske områder, hvor der vil blive fældet regnskov (kilde:Grønforskel.dk). Derfor må rådet være, at man vælger den mælk eller plantedrik man kan lide og så begrænser forbruget af den.
Alternativer
Sojadrik med kalk og B12–vitamin
Sojadrik er ikke en kalkkilde eller en kilde til B12–vitamin som mælk. Danskerne får generelt dækket en stor del af deres behov for kalk og B12–vitamin fra mælk og mælkeprodukter. Det betyder, at erstattes alt mælk med sojadrik samtidig med, at andre mælkeprodukter fx ost og yoghurt skiftes ud med vegetabilske alternativer, så kan man komme til at mangle kalk og B12–vitamin. B12–vitamin primært, hvis også kød og æg fravælges.
Kalkmangel kan især for børn og unge have alvorlige konsekvenser senere i livet. Udfordringen kan dog blandt andet løses ved, at sørge for at spise og drikke andre kalkholdige fødevarer. Læs mere her om, hvilke fødevarer, det kan være.
(foto: Alpro.com) Et andet alternativ kunne være at købe sojadrik tilsat kalk. Det kunne fx være denne fra Alpro Her er der blandt andet tilsat både kalk og B12. Mængden der er tilsat er stort set den samme, som du ellers ville have fået fra almindelig mælk. Produktet er tilsat både frugtsukker og almindeligt sukker, men mængden overskrider ikke anbefalingerne for max 5 g tilsat sukker.
Sojadrik fra Altpro indeholder 1 g fedt mindre pr. 100 g end varianten fra Naturli’, nemlig 1,2 g fedt. Du skal dog være opmærksom på, at det lave fedtindhold sandsynligvis skyldes, at mængden af soja kun er 4,1%, resten er stort set vand. Sojadrik fra Alpro findes ikke i en økologisk variant
(Foto:Naturli-foods.dk) En anden variant er denne fra Naturli’ . Det er egentlig blot naturel sojadrik fra Naturli’, som er tilsat hvedesirup, vaniljearoma og calcium. Calciumindholdet er stort set det samme som i en liter mælk.
Kalorieindholdet, i denne med vanilje og kalk, er dog noget højere nemlig 52kcal/217kj, hvilket skyldes, at der er tilsat sirup. Dog holder mængden af både sukker sig inden for anbefalingerne. Mængden af fedt ligger på det samme som sojadrik naturel og er derfor højere end anbefalet.
Pris
ca. 20 kr.
Hvor kan varen købes
Bilka (både fysisk butik og online), Føtex, nemlig.com, Netto, Rema1000, Fakta, Irma, Brugsen mfl.