Stryhns Grovhakket leverpostej

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Stryhns Grovhakket leverpostej

Fokuspunkter

  • Traditionel grovhakket leverpostej fra Stryhns, som findes i en almindelig og let variant
  • Indeholder dobbelt så meget fedt, som anbefalet
  • Højt indhold af kalorier. Vælger man i stedet for Stryhns lette udgave, så får man 40 % færre kalorier
  • Har et højt indhold af mættet fedt, som også kaldes det dårlige fedt
  • Har et højt indhold af salt, men holder sig inden for anbefalingen
  • Leverpostej er en forarbejdet fødevare, som vi anbefales at begrænse, da der ses en tydelig sammenhæng mellem forarbejdede fødevarer og visse kræftformer. 
  • Leverpostej er meget næringsrigt. Er blandt andet rig på jern, selen, zink, A-vitamin og B2
  • Jernindholdet i leverpostej er over fem gange så højt som i fx skinke og hamburgerryg og over dobbelt så højt som i oksekød

 

Produktets særlige egenskab 

Traditionel grovhakket leverpostej, som findes i to størrelser og i denne almindelige variant samt en let udgave. Du kan se mere om deres udvalg af forskellige leverpostejer på deres Stryhns hjemmeside.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Ingredienser: Svinelever 35%, spæk, vand, HVEDEmel, skummetMÆLKspulver, løg, salt, ANSJOSER, krydderier, konserveringsmiddel: sorbinsyre, antioxidant: natriumascorbat, stabilisator: E451.

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Der er tilsat disse tre tilsætningsstoffer:

Sorbinsyre (E200) er et kemisk fremstillet konserveringsmiddel. Nogle mennesker er overfølsomme over for det. 

Natriumascorbat (E301) er tilsat som en antioxidant, som forhindrer iltning af maden. Det er nemlig sådan, at når  mad kommer i kontakt med ilt, bliver det olie og fedt, maden indeholder, harskt og dermed uspiseligt. Antioxidanter forhindrer olie og fedt i at blive harskt, og derved holder maden sig længere.

Pentanatriumtriphosphat (E451). Det er en emulgator, som primært tilsættes kødprodukter for at binde mere vand og give en blødere konsistens

Ingen af tilsætningsstofferne er af animalsk oprindelse

 

Næringsstofindholdet 

Der findes jo mange forskellige typer af leverpostej på markedet. Men groft sagt så kan man sige, at man står med valget, om det skal være den “almindelige”, den lette eller den økologiske variant.

Vi har derfor valgt at sammenligne Stryhns Grovhakket leverpostej med de to øvrige varianter, således det bliver tydeligere for dig, hvori forskellen ligger i produkternes indhold af kcal, fedt, sukker, salt, protein og salt

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g

Pris ca. 18 kr.

Pris ca. 18 kr.

Pris ca. 17 kr.
Energi1017 Kj / 245 Kcal612 Kj / 146 Kcal1169 Kj /279 Kcal
Fedt20 g9,0 g22 g
-Heraf mættet fedt7,9 g2,8 g8,9 g
Kulhydrat5,3 g7,2 g5,8 g
-Heraf sukkerarter2,0 g1,2 g1,8 g
Protein11 g11 g12 g
Salt1, 5 g1,6 g1,2 g

Foto: Stryhns.dk, info på pakkerne

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får dobbelt så meget fedt, som anbefalet

Som du kan se, er den markante forskel på en almindelig grovhakket leverpostej og den lette variant fedtindholdet. Den traditionelle grovhakkede indeholder dobbelt så meget fedt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, samt for meget af det dårlige mættede fedt. 

Ergo er det langt bedre for din eller dit barns sundhed at vælge en fedtfattig variant af leverpostej. På den måde vil du få leverpostejens gavnlige vitaminer og mineraler uden at få for meget fedt generelt, men også for meget skadeligt mættet fedt.

 

Du får et højt indhold af kalorier

Som du kan se i skemaet, er kalorieindholdet i den lette udgave markant lavere end i den almindelige og økologiske variant. Sagt på en anden måde, så sparer man 40 % kalorier, hvis man vælger den lette udgave, frem for den almindelige variant.

 

Saltindholdet er højt til børn

Den grovhakkede leverpostej holder sig under den anbefalede maxgrænse på 1,7 g salt pr. 100 g.

Men er leverpostejen til børn så er dette stadig et alt for stort indhold af salt, da grænseværdierne er sat til voksne. Børn tåler groft sagt kun den halve mængde salt end voksne. 

Børn overskrider let det anbefalede daglige maxindtag af salt, hvilket traditionelle madpakker med brød, pølse, leverpostej og ost er medvirkende til.

Læs mere om anbefalingerne for salt til børn og om konsekvenserne af for meget salt

 

Varen er for dig som ønsker…..

  • En velkendt og klassisk leverpostej
  • Et produkt som er tilgængeligt i de fleste supermarkeder
  • Et næringsrigt pålæg

 

Varen er ikke for dig som ønsker…

  • At begrænse dit eller dit barns indtag af fedt og dårligt mættet fedt. Gør du det, så gå efter en nøglehulsmærket variant fx grovhakket let.
  • At begrænse dit barns saltindtag
  • Et produkt med fokus på høj dyrevelfærd. Gør du det, så gå efter en økologisk variant eller en variant med mærket “anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”
  • Et produkt uden mel og/eller gluten
  • Et produkt uden tilsætningsstoffer. Gør du det, så gå efter en økologisk leverpostej.

 

Fordelen ved produktet 

  • Tilgængeligheden er stor. Produktet fås i de fleste supermarkeder.  
  • Højt indhold af vitaminer. Leverpostej er en næringsrig fødevare og er blandt andet en rigtig god kilde til A-vitamin, B2, folat og K-vitamin (Kilde: fridafood.dk). 
  • Højt indhold af mineraler. Leverpostej er blandt andet en god kilde til jern, selen og zink. Jernindholdet er fx over fem gange så højt som i fx skinke og hamburgerryg og over dobbelt så højt som i oksekød (Kilde:fridafood.dk). Zinkindholdet i leverpostej var for et par år tilbage meget oppe i medierne, fordi en overlæge havde udtalt, at man ikke skulle spise leverpostej, da zinkindholdet kunne være højt og sundhedsskadeligt. Det har Fødevarestyrelsen dog afvist.

 

Ulemper ved produktet 

  • Højt fedtindhold. Indeholder dobbelt så meget, som anbefalet. Både børn og voksne anbefales at vælge pålæg med max 10 g fedt pr. 100 g. 
  • Højt indhold af mættet fedt. Mættet fedt betegnes som dårligt fedt, idet det får kolesteroltallet til at stige og dermed øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Læs mere om mættet fedt.
  • Højt saltindhold. Selvom produktet ikke overskrider den fastsatte grænseværdi, så er et saltindhold på 1,5 g pr. 100 g sundhedsmæssigt stadig for meget til både børn og voksne. Konsekvenserne af for meget salt kan være meget alvorlige og uoprettelige.
  • Forarbejdet fødevare. Leverpostej hører til kategorien forarbejdede fødevarer. Der er set en tydelig sammenhæng mellem forarbejdet kød og visse kræftformer. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at vi begrænser indtaget af forarbejdet kød så meget som muligt (Kilde: Altomkost.dk og cancer.dk) 
  • Markedsføring af ingen smagsforstærkere. Foran på produktet står der, at der ikke er tilsat smagsforstærkere. Ser man på andre leverpostejer, så er smagsforstærkere ikke noget, som ofte tilsættes. Fremhævelsen kan derfor tolkes som et salgstrick, men også en måde at få forbrugeren til at overse, at der så er tilsat tre andre tilsætningsstoffer.

 

Pris

Ca. 18 kr. for 200 g

 

Hvor kan varen købes

Fakta, Brugsen, Bilka, Føtex, coop.dk, nemlig.com, Bilkatogo

 

Alternativer

En sundere variant

Leverpostej har som sagt en masse gode ernæringsmæssige gevinster, men også nogle ulemper i form af højt indhold af fedt, mættet fedt og salt. Derfor vil det mest optimale for dig eller dit barn være, at du vælger en nøglehulsmærket leverpostej. Udvalget er ikke så stort, men her ser du dem, som findes i mange supermarkeder. 

  • Stryhns grove let. Koster også ca. 18 kr. for 200 g. Fås i Bilka, Føtex, Bilkatogo, nemlig.com (Foto: Stryhns.dk)
  • Baconleverpostej fra Den Grønne Slagter, koster ca. 20 kr. for 250 g. Fås i Brugsen, Føtex, Bilka, bilka.dk, coop.dk, nemlig.com (Foto: dengroenneslagter.dk)
  • Stryns franske let. Koster også ca. 18 kr. for 200 g. Fås i Bilka, Føtex, Bilkatogo, nemlig.com (Foto: Stryhns.dk)

 

Økologisk og nøglehulsmærket

Som du kan se oppe i sammenligningsskemaet, så er det ikke sundere for dit barn, at du vælger en økologisk leverpostej frem for en almindelig leverpostej. Så argumentet for at vælge en økologisk leverpostej er, hvis du har høj fokus på dyrevelfærd, mindre brug af tilsætningsstoffer, ingen brug af GMO og minimal brug af sprøjtemidler. Men ønsker du samtidig også, at du får den sundeste form for leverpostej, ja så begynder detektivarbejdet virkelig. For det kræver, at du finder en leverpostej, som er nøglehulsmærket men også har ø-mærket eller “anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Og her er udvalget meget småt. Dog har Hanegal tre forskellige varianter, som er disse . De fås i mange butikker fx Brugsen, Irma, Bilka, Føtex, nemlig.com Prisen er ca. 19 kr. for 200 g.

 

En billigere variant

Hvis du blot ønsker en billigere variant af den grovhakkede leverpostej, så kunne denne fra Brugsen være et alternativ (Foto:coop.dk). Den koster ca. 10 kr. for 500 g, hvorimod grovhakket fra Stryhns koster ca. 30 kr. for 500 g-pakken. Denne her leverpostej er også næringsmæssigt lidt bedre, idet indholdet af fedt og mættet fedt er mindre nemlig 16 g fedt og 6,5 g mættet fedt kontra 20 g fedt og 7,9 g mættet fedt. Ingredienserne er også stort set de samme. Dog indeholder denne leverpostej ikke nær så mange tilsætningsstoffer som den fra Stryhns. Fås i Coops butikker.