Tre danske perler

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Tre danske perler

De er danske, de er klimavenlige, og så egner de sig virkelig godt både som fyld i salater, “kornotto” eller som tilbehør til boller i karry. Der er selvfølgelig tale om de tre danske perler: Perlebyg, perlespelt og perlerug. 

 

Hvad betyder “perle”?

Begrebet ”perle” henviser til måden, de forskellige kornarter er behandlet på. Med en specialmaskine fjerner man kornets yderste grove skal, og herefter poleres kernen. 

Det betyder, at perlespelt, perlerug og perlebyg ikke er fuldkornsprodukter, fordi “fuldkorn” betyder, at man bruger hele kornet – også kimen og skaldelene. 

 

Et næringsrigtigt alternativ til ris 

På trods af at de tre perler ikke er fuldkornsprodukter, så er deres fiberindhold stadig højt, nemlig mellem 6,7-11,5 g pr. 100 g (ukogt), og det skyldes, at de fleste af skaldelene er bevaret. 

Til sammenligning har almindelige hvide ris et kostfiberindhold på 0,7 g pr. 100 g, og brune ris har et kostfiberindhold på 2,4 g pr. 100 g (kilde: Altomkost.dk). 

Også proteinindholdet er højt i de tre perler. Det ligger på 12 g protein pr. 100 g. 

Til sammenligning ligger proteinindholdet i hvide ris på ca. 8 g protein pr. 100 g, og i brune ris ligger det på ca. 9,5 g protein pr. 100 g (kilde: DTU Fødevareinstituttets fødevaredatabase Fridafood).

En kombination af et højt indhold af kostfibre og protein kan for dig betyde, at du vil opleve mere mæthed ved at spise perlebyg, perlespelt og perlerug frem for ris.

 

Perlebyg, perlespelt og perlerug er som sagt karakteriseret ved, at de fleste af skaldelene er bevaret, hvilket betyder, at mange af kornets vitaminer og mineraler også er bevaret så som B-vitamin, kalium, fosfor, jern, zink, mangan, kobber og selen m.m. (kilde: DTU Fødevareinstituttets fødevaredatabase Fridafood).

For dig betyder det, at du får et produkt med langt flere gavnlige næringsstoffer, end havde du fx spist almindelige hvide ris.

 

Perlebyg, perlespelt og perlerug kunne derfor være et godt alternativ til ris, især hvide ris, men også brune ris. Noget af det sundeste, man kan gøre både for sig selv og sine børn, er nemlig at variere den mad, man spiser. På den måde sikrer man sig, at man får mange forskellige vigtige næringsstoffer, men man undgår også, at man får for meget af fx uønsket kemi, som kan være i maden. Det kunne fx være uorganisk arsen, som findes i ris, mest i fuldkornsris. Uorganisk arsen har vist sig at være kræftfremkaldende, og især børn får hurtigt for meget uorgansik arsen.

 

Kogetiden er kortere end hele korn

Det faktum, at kornets yderste grove skal er fjernet, betyder, at kogetiden er forkortet. Det betyder fx, at helt upoleret speltkorn skal koge i langt længere tid, ca. dobbelt så længe som perlespelt. Perlespelt, perlerug og perlebyg har en kogetid på ca. 20 minutter.

Den kogte perlespelt, perlerug og perlebyg kan holde sig ca. fire dage i køleskabet, og derfor er det smart at koge lidt ekstra og så bruge det til fx en frokostsalat dagen efter.

 

Hvad kan de bruges til?

Alverdens ting! 

Du kan koge dem og blot bruge dem på linje med ris som tilbehør til fx boller i karry eller andre gryderetter, hvor du ellers ville bruge ris. De egner sig også fremragende til risotto, hvor det så bliver en mere nordisk udgave med mere gods i og mæthed end almindelig risottoris. Herudover fungerer de også rigtig godt, hvis du har brug for mere fylde og mæthed i salater eller i supper. 

 

Hvor kan de købes?

Perlespelt, perlerug og perlebyg kan købes i de fleste supermarkeder både fysisk og online.

De koster mellem 11-20 kr. for en pose. 

Er det vigtigt for dig, at produktet stammer fra Danmark, så husk at tjekke oprindelsen, som ofte står bag på pakken, hvis den er oplyst. 

Fx laver Skærtoft Mølle alle tre produkter med råvarer fra lokale landmænd i Danmark. De sælges bl.a. i Coop-butikker som Superbrugsen, Kvickly og Irma og koster ca. 20 kr. Her ses deres perlespelt (Foto: Skærtoftmølle.dk)

Men mange butikker har både perlespelt, perlerug og perlebyg i eget mærke, som ofte er det billigste. Det gælder både kæder som Aldi og Coop.

Fx så har Coop i det egne mærke “økologi 365” både perlespelt, perlerug og perlebyg, som koster ca. 11,95 kr. for 300 g. Her ses deres perlebyg (Foto: Coop.dk)