Tunfilet i letsaltet vand

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Grøndals

Artiklen er første gang publiceret i 2020 og revideret i februar 2023

Tunfilet i letsaltet vand

Fokuspunkter

  • Produktet indeholder tunarten skipjack 
  • Produktet udgøres af hele stykker tun fra filet
  • Skipjack er den tunart som er mindst truet 
  • Skipjack er en mindre tunart, som naturligt indeholder mindre kviksølv sammenlignet med andre arter
  • Tunen er fanget på den mest skånsomme måde nemlig med stang og line
  • Produktet har ikke MSC-mærket
  • Tunen kommer fra Portugal, nærmere bestemt ved Azorerne
  • Produktet lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for salt og fedt
  • Tunen har et højt proteinindhold
  • Dåsen er uden BPA eller andre BPAlignende skadelige stoffer 
  • Produktet kan ikke købes i almindelige supermarkeder
  • Koster 38 kr. for en dåse

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Er fanget med stang, som er den mest skånsomme og bæredygtige fangstmetode. Tunarten, som er brugt, er skipjack, der både er den tunart, som er mindst truet, og som indeholder mindst skadeligt kviksølv

 

Hvad består produktet egentlig af?

Skipjacktun  (Katsowonus pelamis), vand og salt.

 

Næringsstofindholdet

Et af de valg, som du står overfor, når du skal vælge tun, er, om den skal være i vand eller olie. Derfor har jeg valgt at sammenligne næringsstofindholdet af de to typer af tun, så det bliver tydeligt for dig, hvor de næringsmæssige forskelle er. Jeg har valgt at sammenligne med Grøndals egen tunfilet i olie. Herudover har jeg også valgt at sammenligne med to klassikere til brødet nemlig spegepølse og kyllingepålæg 

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
IngredienserSkipjacktun (Katsowonus pelamis), vand og saltSkipjacktun (Katsowonus pelamis), jomfruolivenolie og salt.
Kyllingebryst (91 %), modificeret majsstivelse, salt, konserveringsmiddel (natriumnitrit). Kogt og stegt i solsikkeolie.Grisekød, salt, druesukker, rødvin, krydderier, antioxidanter (E 301, E 300), tørrede grøntsager, hydrolyseret majs- og rapsprotein, krydderiekstrakter, gærekstrakt, hvidløgspulver, starterkultur, konserveringsmiddel (E 250).
Energi425 kJ/102 kcal
1008 kJ/241 kcal447 kJ/106 kcal402 kJ/1664 kcal
Fedt1,5 g13 g1,5 g36 g
-Heraf mættet fedt0,5 g1,0 g0.5 g14 g
Kulhydrat0,0 g0,0 g2,0 g0,5 g
-Heraf sukkerarter0,0 g0,0 g0,0 g0,5 g
Kostfibre0,0 g0,0 g0,0 g0,0 g
Protein22 g31 g21 g19 g
Salt1,2 g1,5 g2,1 g4,9 g

Kilde og foto: Grøndals.dk og Tulip.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får lidt fedt, også selvom du selv tilsætter olie eller mayo

Som du kan se i skemaet, er den markante forskel på tun i vand og i olie indholdet af fedt, som er over otte gange højere, hvis du vælger tun i olie frem for i vand. Sundhedsstyrelsens anbefaling for fedt i fiskeprodukter lyder på max 10 g pr. 100 g, så produktet her ligger jo markant under. Det betyder, at tilsætter du selv lidt olie eller mayonnaise, så vil produktet stadig være fedtfattigt og sundt, idet olivenolie og mayonnaise indeholder de gode umættede fedtstoffer Læs mere

Tilsætter du fx 1 spsk. olie (10 g ) til produktet, så vil du få 10 g fedt fra olien, og med tunen giver det tilsammen 11,5 g fedt, hvilket stadig må betegnes som okay. Hvis du gerne vil holde dig helt inden for de max 10 g fedt som anbefalet, så tag en lille spiseske;-)

Tilsætter du i stedet for 1 spsk. mayonnaise (10 g ) til hele produktet, så vil du få 8 g fedt fra mayoen, 1,5 g fedt fra tunen og dermed 9,5 g i alt.

 

Du får meget lidt fedt især sammenlignet med kødpålæg

Som du kan se i skemaet, så får du lige lidt fedt, om du vælger tun i vand eller kyllingepålæg. Og vælger du at spise tun i vand på et stykke brød i stedet for en klassisk spegepølse som fx ovenstående med hele 24 gange så meget fedt, har du selvfølgelig sparet din krop for en masse.

 

Det er de gode fedtstoffer, du får

Udover at du får mindre fedt ved at vælge tun i vand fremfor fx spegepølse, så sparer du også dig selv for det dårlige fedt, som det mættede fedt også kaldes. Som du kan se i skemaet, har spegepølse et meget højt indhold af mættet fedt nemlig 14 g pr. 100 g, hvorimod tun i vand indeholder 0,5 g pr. 100 g. Typen af fedt i tun udgøres primært af det sunde umættede fedt

 

Minder i næringsstoffer om kyllingepålæg

Som du kan se i skemaet, indeholder tun i vand og kyllingepålæg næsten den samme mængde fedt, kalorier og protein. Den mest markante forskel i næringsstofferne er salt, hvor du får dobbelt så meget salt, hvis du vælger kyllingepålæg fremfor tun i vand

 

Tunen giver dig halvt så meget salt som nøglehulsmærket kyllingepålæg 

Du undrer dig måske lidt over faktummet, at du får dobbelt så meget salt, hvis du vælger ovenstående nøglehulsmærkede kyllingepælåg fremfor tun i vand.

Det skyldes, at Nøglehulsmærket ikke viser dig vej til de varer med bl.a. lidt salt, men viser dig vej til varer med bl.a. lidt salt inden for en specifikt fødevarerguppe. Helt konkret betyder det, at kravet til saltindholdet ikke er det samme for tun og kyllingebryst. Det betyder, at denne tun max må indeholde 1,25 g salt pr. 100 g, men en pakke kødpålæg må gerne indeholde 2,5 g salt pr. 100 g og stadig have Nøglehulsmærket. 

 

Du får meget protein 

Tun har netop været en populær spise i mange år pga. et lavt fedtindhold, mange vitaminer og mineraler samt et højt indhold af protein. Som du kan se i skemaet, får du 1-3 g protein mere pr. 100 g, hvis du vælger tun i vand frem for kyllingepålæg eller spegepølse Læs mere

Som det fremgår af skemaet, får du mere protein, hvis du vælger tun i olie. Jeg kan dog ikke gennemskue årsagen, da typen af tun er den samme som den i vand. Forskellen er blot olien, som ikke indeholder protein. Jeg har derfor spurgt Grøndals til forskellen af proteinindhold, hvilket de desværre ikke kunne svare på. Derfor tænker jeg, at det blot er en systemfejl, idet proteinindholdet i dåsetun som regel ligger mellem 20- 27 g protein pr. 100 g

 

Varen er for dig, som ønsker…..

  • Dåsetun, der stammer fra den tunart, som er mindst truet 
  • Dåsetun med mindst muligt skadelig kviksølv 
  • Dåsetun til en gravid eller børn. Her anbefales nemlig tun med mindst muligt indhold af kviksølv. Se længere nede
  • Dåsetun, hvor tunen er fanget på den mest skånsomme måde med stang 
  • Dåsetun, som udgøres af hele stykker tun fra filet
  • Et produkt, der både indeholder lidt fedt og salt
  • Et produkt med et højt proteinindhold
  • Et produkt med meget lang holdbarhed

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

  • En billig dåsetun
  • Dåsetun, der er nem at få i de fleste fysiske supermarkeder

 

Fordele ved produktet 

  • Skånsom fangstmetode. Fisken er fanget på den mest skånsomme måde nemlig med stang og line. Metoden gør, at man fanger en fisk ad gangen og derfor helt undgår bifangst eller overfiskeri. Metoden modvirker også, at havbunden beskadiges, som det fx ses, når der fiskes med bundtrawl.
  • Dåsen er uden problematisk kemi. Grøndals produkter kommer alle i emballage, som ikke indeholder BPA eller BPAlignende stoffer, som bl.a. er mistænkt for at være hormonforstyrrende 
  • Skipjack mindst truet. Grøndals anvender kun tunarten skipjack i deres tunprodukter. Det er en mindre tunfisk, der ikke er truet af overfiskeri (kilde: Forbrugerrådet Tænk )
  • Skipjack indeholder mindst kviksølv. Tun er en rovfisk, som generelt har et højt indhold af tungmetal, da den er sidst i fødekæden. Men tunarten skipjack er mindre end de andre tunfisk, og den bliver ikke så gammel, derfor indeholder den typisk mindre mængder tungmetal som fx kviksølv. Det er især gravide og små børn, som skal begrænse indtaget af kviksølv, da det kan skade udviklingen af fostrets og børns hjerner. Selv et lille indtag af dåsetun vil kunne give et for stort indtag af kviksølv i en lille barnekrop.
  • Skipjack anbefales af Forbrugerrådet Tænk. Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at vi vælger skipjack, også som alternativ til et produkt med MSC- mærket (kilde:Forbrugerrådet Tænk )
  • Klimavenligt ift. kød. Fisk og skaldyr er generelt mere klimavenligt end kød, især okse- og lammekød. Det har dog ikke være muligt for mig at finde opgørelser over klimaaftrykket på tun. Men du kan her se klimaaftrykket på fisk generelt (kilde: tabel over fødevarernes klimaaftryk )
  • Tun indeholder mange næringsstoffer: Tun indeholder blandt andet vitaminerne A, D og E og mineralerne jod og selen, som er vanskelige at få fra andre fødevarer (kilde: DTU fødevareinstituttet fødevaredatabase, Fridafood)
  • Lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Produktets lave indhold af fedt, mættet fedt og salt gør, at det lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for næringsstoffer i fiskeprodukter og kan derfor godt få Nøglehulsmærket (kilde: Miljø-og Fødevareministeriet, 2018″Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v.”)

 

Ulemper ved produktet

  • Pris. Produktet koster 30 kr. for en dåse, hvilket er ca. tre gange så meget som en tilsvarende dåse skipjacktun fra supermarkedet. Det, du betaler for, er den skånsomme fangstmetode og efterfølgende håndtering af produktet. 
  • Tilgængelighed. Produktet er ikke at finde i de almindelige supermarkeder endnu, så det skal købes online eller i specialbutikker
  • Intet MSC-mærke trods naturskånsomt fangstmetode. MSCmærket er forbrugernes garanti for, at produktet stammer fra et bæredygtigt og miljøvenligt fiskeri. Læs om mere om MSC-mærket. Produktet her er dog fanget med stang og line, hvilket er den mest skånsomme og miljøvenlige form for fiskeri. Derfor har Fødevareguiden taget kontakt til Grøndals for at høre, hvorfor produktet ikke har MSC-mærket. Læs mere
    Martin Grøndal forklarer, at den del af Atlanterhavet ved Azonerne, hvor deres tun stammer fra, slet ikke er certificeret endnu. Det betyder altså, at selvom produktet kunne leve op til MSCkrav, så kan det ikke få mærket, før området er MSC-certificeret.
  • Delfinmærket. Mærket signalerer, at der er taget hensyn til bifangst af delfiner. Forbrugerrådet Tænk oplyser på deres hjemmeside, at man ifølge Verdensnaturfonden og Greenpeace ikke skal stole på delfinmærket og derfor anbefaler de ikke, at vi vælger dåsetun ud fra, om tunen har delfinmærke eller ej. Læs mere
    Grundlaget for Delfinmærket er nemlig ikke altid videnskabeligt underbygget. Desuden er der ikke taget hensyn til andre havdyr som for eksempel skildpadder og hajer, når fisken er mærket med Delfinmærket (kilde: Forbrugerrådet Tænk )

 

Pris

38 kr. for en dåse

 

Hvor kan varen købes

Grøndals hjemmeside og i mange delikatessebutikker, rundt om i hele landet. Du finder forhandlerliste på Grøndals hjemmeside