Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Ugens fokusvare hornfisk

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Rema1000.dk

Hornfisk

Fokuspunkter

  • Er i sæson og fanget i de danske have og derfor en bæredygtig fødevare
  • Er månedens sæsonfisk hos Rema 1000
  • Hornfisk er velegnet til til både grill, pande og ovn
  • Benene i hornfisk bliver grønne, når de får varme
  • Et bæredygtigt og klimavenligt alternativ til kød
  • Hornfisk indeholder lige så meget protein pr. 100 g som kød
  • Hornfisk er fedtfattigt og indeholder sunde enkeltumættede samt omega-3-fedtsyrer
  • Hornfisken er særligt rig på jod og selen, og den har et højt indhold af D-vitamin 
  • Emballagen er lavet af genanvendelig plast 
  • Produktet har det danske Varefaktamærke
  • Fisken har “Spis dansk fisk”-mærket
  • Bæredygitigt fiskeri af danske kystfiskere med passive fangstredskaber som ikke skader havbunden
  • Har dog ikke MSC-mærket, da hornfiskfiskeriet umiddelbart ikke er certificeret endnu
  • Billig. Koster 25 kr. for 400 g

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Fisken er en del af Rema 1000´s produktserie, som hedder “Sæsonfisk”.

Hornfisk er i de danske farvande fra april til maj og igen fra august til oktober, hvilket betyder, at den er i sæson nu. Benene i hornfisk er grønne og er på den måde nemme at se, hvis de er der. Farven skyldes dog et helt ufarligt farvestof (vivianit) (kilde: 2gangeomugen.dk).

Hornfisken kan tilberedes på mange forskellige måder, fx kan den dampes, grilles eller steges (kilde 2gangeomugen.dk).

Hornfisk er en af de fødevarer, som naturligt indeholder stoffet histamin, som i små mængder er ufarligt. Men i store mængder kan det give histaminforgiftning. Det sker dog kun, hvis fisken opbevares forkert fx for varmt i lang tid, for så kan bakterier danne store mængder af histamin. I Danmark er der kun få tilfælde af histaminforgiftning om året. Læs mere om histamin i fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside. 

 

Hvad består produktet egentlig af?

Hornfisk (Belone belone)

 

Næringsstofindholdet

Hvad er forskellen på indholdet af fedt, protein, kulhydrat og salt, i hornfisk, hakket oksekød og kylling? Det kan du se her.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g

Pris 32 kr. for 400 g

Pris 42 kr. for 400 g
Energi458 kJ/109 kcal687 kJ/164 kcal444 kJ/115 kcal
Fedt3,2 g9,7 g1,9 g
-Heraf mættede fedtsyrer0,7 g3,6 g0,5 g
Kulhydrat0,0 g0,0 g0,0 g
Kostfibre0,0 g0,0 g0,0 g
Protein20 g19,7 g22 g
Salt0,16 g0,64 g0,18 g

Kilde: Informationer på pakken og coop.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Giver dig lidt fedt og få kalorier

Som du kan se i skemaet, er det ikke kun på klimafronten, at hornfisk er et godt alternativ til oksekød. Også når det kommer til din sundhed, er hornfisk et godt alternativ til noget af dit kød. Som du kan se, minder næringsstofindholdet i hornfisk nemlig meget om næringsstofindholdet i kylling med få kalorier, lidt fedt og lidt af det mættede fedt. Mættet fedt kaldes også “dårligt fedt”, da det viser sig at øge kolesteroltallet og forårsage hjerte-kar-sygdomme. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vi begrænser indtaget af mættet fedt.

 

Du får den samme mængde protein, som havde du spist kød 

Proteinindholdet er, som du kan se, 20 g pr. 100 g, hvilket er det samme som i hakket oksekød og næsten det samme som i kylling. Det betyder altså, at bytter du noget af dit kød ud med hornfisk, så vil det give dig den samme mængde protein og dermed også mæthed samtidig med, at du også får et højt indtag af D-vitamin og n-3-fedtsyre, som er meget vanskelig at få andre steder fra.

 

Varen er for dig, som ønsker…..

  • Et bæredygtigt og klimavenligt alternativ til kød
  • En fisk, som er nem at bruge både på pande, grill og i ovn
  • En billig fisk

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

  • En fisk, som er let at få fat på i mange supermarkeder
  • En fisk, som er let at få hele året

 

Fordelene ved produktet 

  • Sunde fedtstoffer. Indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3-fedtsyrer, som også kaldes omega-3-fedtsyrer.
  • Højt indhold af vigtige vitaminer og mineraler. Hornfisken er særligt rig på jod og selen, og den har et højt indhold af D-vitamin. (kilde: DTU fridafood)
  • Lyst kød. Hornfisk hører sammen med kylling, kalkun, skaldyr og andre fisk til det, som vi betegner for lyst kød. Læs mere
    Kød som okse-, svine–, kalve- og lammekød betegnes som rødt kød. Spiser man rødt kød mere end 3 x om ugen + lidt pålæg, så øger man sin risiko for forskellige typer af kræft. Læs mere anbefalingerne for kød.  Hornfisk er ernæringsmæssigt et godt alternativ.
  • Mindre risiko for indhold af tungmetaller. Generelt er risikoen for tungmetaller fx kviksølv i fisk størst i store rovfisk. Hornfisken er en rovfisk, men en lille en, hvilket betyder, at den kan ophobe mindre kviksølv sammenlignet med større rovfisk som fx gedde og tun.Læs mere
    Det har ikke været muligt at finde noget information om status på indhold af tungmetaller i hornfisk. Tungmetaller ser p.t. ud til at være mest skadelige for fostre og børn, men generelt så kan man sige, at man undgår tungmetaller og andre miljøgifte bedst ved at spise forskellige slags fisk. Dog gælder det for gravide og børn, at de skal undgå de store rovfisk.
  • Klimavenlig spise. Fisk er generelt et mere klimavenligt valg end kød, især oksekød. Men der er stor forskel på klimabelastningen af fisk og skaldyr. Jeg har ikke kunnet finde klimaaftrykket på hornfisk. Læs mere
    Men en fersk sildefilet har en klimabelastning på 1,3 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, torskefilet ligger på 2,8 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, og fladfiskfilet ligger på 7,4 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare, så jeg tænker, at hornfisken må ligge der imellem. Til sammenligning har oksekød et klimaaftryk på 13,9 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare (Kilde: Tabel over fødevarernes klimaaftryk)
  • Fisken er fersk, hvilket er mere klimavenligt, end hvis fisken havde været frossen (Kilde: Tabel over fødevarernes klimaaftryk)
  • Ingen tilsætningsstoffer. Fisken er ikke tilsat nogen former for tilsætningsstoffer
  • Serien af sæsonfisk. Det er let for os forbrugere at spise i sæson, fordi det står klart og tydeligt på pakken, så det skal man ikke tage stilling til
  • Varefaktamærket er på mad, hvor varedeklarationen er udvidet og har fået et ekstra tjek i forhold til normalt. Det betyder, at du som forbruger præcis får at vide, hvad der er i maden, og samtidig kan have tillid til, at den viden er korrekt. Læs mere om Varefaktamærket i guiden “8 fødevaremærker, som er gode for dig at kende”
  • Bæredygtigt fiskeri. Ifølge WWF Verdensnaturfonden kan fangsten af hornfisk betegnes som bæredygtigt fiskeri, fordi de fiskes af danske kystfiskere og fanges med passive fiskeredskaber (garn og net), som har en lav påvirkning af havbunden og er meget selektiv. Læs mere
    Ligeledes driver kystfiskere oftest dagsfiskeri, hvilket betyder mindre brændstofforbrug og friskere fisk (Kilde:WWF´s fiskeguide ). Men på trods af det så har fiskene ikke MSC-mærket, som ellers er forbrugernes garanti for bæredygtigt fiskeri. Men det, som jeg har kunnet finde frem til, er, at det skyldes, at hornfisken endnu ikke er en del af MSC-ordningen. Se længere nede
  • I sæson. Det er bæredygtigt at spise varieret fisk, hvilket man blandt andet gør ved at spise fisk i sæson, som hornfisken er lige nu. Se sæsonoversigt for fisk 
  • ”Spis dansk fisk”-mærket er forbrugernes garanti for, at fisken er fanget i dansk farvand. Læs mere om “Spis dansk fisk” 
  • Tip til tilberedning. Vi forbrugere får tip til, hvordan vi kan tilberede fisken i enten ovn eller på grill bag på pakken.
  • Emballagen er lavet af genanvendelig plast, og på pakken får vi også oplyst, hvordan folie og bakke skal affaldssorteres
  • Prisen. Koster 25 kr. for 400 g, hvilket er billigt for fersk fisk. Til sammenligning koster 225 g fersk laks eller torsk 35-45 kr. 

 

Ulemper ved produktet 

  • Har ikke MSC-mærket, selvom den er bæredygitig. Der er mange forbrugere i dag, som har taget den lille blå fisk til sig, som nemlig viser, at fisken stammer fra bærerdygtigt fiskeri. Læs mere
    Men at et produkt ikke har mærket, er, så vidt jeg har forstået, ikke altid et udtryk for, at fisken ikke stammer fra et bæredygtigt fiskeri. Ifølge Danmarks Fiskeriforening PO er målet, at alle danske erhvervsfiskerier skal certificeres. Men de skriver på deres hjemmeside, at det er en omfattende opgave, som de tager trin for trin. Derfor er der nogle fiskerier, der allerede er MSC-certificeret, nogle fiskerier, som er under certificering, og nogle fiskerier, der endnu kun er forundersøgte. Hornfisk er ikke nævnt nogen steder. Du kan dog her se, hvilke danske fiskerier som er certificerede
  • Tilgængelighed. Det er sjældent, at det sælges i almindelige supermarkeder. Kan primært købes hos fiskehandleren, når det er i sæson

 

Pris

25 kr. for en pakke à 400 g med 4-6 styk

 

Hvor kan varen købes

Fisken her forhandles kun hos Rema 1000 i maj måned, men du kan sagtens få hornfisk hos din lokale fiskehandler

 

Inspiration til madlavning

Mangler du inspiration, så kan du let finde den ved at google på nettet, og ellers så kan du finde nogle opskrifter her 2gangeomugen.dk