Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Ugens fokusvare

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Naturli´Hakket

Fokuspunkter

  • 100 % vegetarisk produkt, som ligner oksekød
  • Produktet er forarbejdet og indeholder derfor tilsætningsstoffer
  • Produktet er ikke økologisk, og derfor kan der forekomme sprøjtemiddelrester fra sojaproduktion
  • Produktet er tilsat sukker, salt, kulhydrat samt gluten
  • Produktet indeholder 50 % mere mættet fedt end hakket oksekød
  • Bakken er lavet af min 50 % genbrugsplast
  • Produktet er et mere klimavenligt alternativ til oksekød

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at det er 100 % vegetarisk, men det ligner og føles som almindeligt hakket oksekød, og derfor kan det erstatte det kød, som du ellers ville bruge til hakkebøffer, kødsovs, lasagne eller andet. Se mere om produktet her

 

Hvad består produktet egentlig af?

Ingrediensliste

Rehydreret SOJAprotein/-isolat (58 %), vand, kokosolie, SOJAmel, HVEDEgluten, MANDEL, Karl Johan svampe, tomat, fermenteret dekstrose, tapiocastivelse, salt, maltekstrakt (BYG), farve (rødbede), naturlig aroma, maltodekstrin, stabilisator (methylcellulose).

Hovedbestanddelen (58 %) er rehydreret sojaprotein/-isolat dvs. koncentreret sojaprotein, hvor resten af sojaproduktet ikke er medtaget.

Herefter følger vand, men hvor stor en andel vand, du betaler for, vides ikke.

Der er også tilsat en del ingredienser for at give fylde såsom sojamel og hvedegluten. Tapiokastivelse er lavet af roden fra cassavaplanten og bruges primært som fortykningsmiddel, og så er det tilsat noget farve, rødebede og maltekstrakt, for at få det til at ligne kød.

 

Næringsstofindholdet

Hakket Naturli’ indeholder 10 g fedt pr. 100 g svarende til hakket oksekød 10 %. Derfor vælger jeg at sammenligne næringsindholdet i de to produkter, så det bliver tydeligt for dig, hvori forskellene i næringsstofindholdet ligger.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
Energi202 kcal/848 KJ172 kcal/722 KJ
Fedt10 g10 g
-Heraf mættede fedtsyrer8,0 g4,1 g
Kulhydrat6,2 g0,0 g
-Heraf sukkerarter1,5 g0,0 g
Protein18 g20 g
Salt1,2 g0,17 g

Foto: Naturli´.dk og coop.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får tilsat sukker 

Naturli’ er tilsat maltodextrin og fermenteret dekstrose, som er sukkerarter, hvilket betyder at Naturli’ indeholder 1,5 g sukker pr. 100 g. Det tilsatte sukker er en af grundene til, at Naturli’ indeholder flere kalorier pr. 100 g end almindelig hakket oksekød.

 

Du får flere kalorier end ved hakket oksekød

Almindeligt hakket kød indeholder ikke kulhydrat, hvilket hakket Naturli’ gør, primært i form af sojamel. Det er også en af årsagerne til, at Naturli’ indeholder flere kalorier pr. 100 g.

 

Du får et højt saltindtag

I modsætning til hakket oksekød, så er hakket Naturli’ en forarbejdet fødevare, hvilket betyder, at saltindholdet er højere end i hakket oksekød. 1,2 g salt pr. 100 g defineres som et højt indhold til voksne og dermed meget højt i forhold til børn, da generelt tåler det halve.

Saltindholdet er årsagen til, at produktet ikke kan få Nøglehulsmærket. 

 

Du får et højt indtag af mættet fedt

Det totale fedtindhold i begge produkter er 10 g fedt pr. 100 g, hvilket er hvad Sundhedsstyrelsen maximalt anbefaler. Men fedtsyresammensætningen er væsentlig forskellig. Indholdet af mættet fedt er dobbelt så højt i hakket Naturli’ end i almindeligt hakket kød, hvilket skyldes Naturli’s indhold af kokosolie. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser indtaget af mættet fedt, da det får blodets indhold af kolesterol til at stige, og dermed øges risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Læs mere om anbefalingerne for fedt.

 

Varen er til dig som…..

  • Gerne vil have et nemt og billigt vegetarisk alternativ til hakket kød
  • Ønsker et produkt, som indeholder den samme mængde protein som hakket oksekød, men som er vegetabilsk protein
  • Gerne vil have et klimavenligt alternativ til oksekød

 

Varen er ikke til dig som…..

  • Vil undgå tilsætningsstoffer
  • Bekymrer dig om eventuelle rester af sprøjtemidler
  • Gerne vil begrænse forarbejdede produkter
  • Gerne vil begrænse kulhydrat og sukker
  • Gerne vil undgå gluten
  • Gerne vil begrænse salt

 

Fordele ved produktet

  • Prisen. Det er billigere end en tilsvarende pakke hakket oksekød
  • Tilgængeligheden er stor. Fås stort set i alle supermarkeder
  • Valgmuligheder. Giver os forbrugere flere valgmuligheder
  • Let at gå til. Det er et nemt alternativ til retter, hvor man ellers bruger hakket oksekød
  • Genbrugsplast. Bakken er lavet af min 50 % genbrugsplast
  • Mere klimavenligt. Oksekød belaster klimaet 4 x så meget som vegetarisk køderstatning såsom Naturli’ Hakket (Kilde: Rapporten “Klimavenlige madvaner”, 2019, Concito)

 

Ulemper ved produktet

  • Kan være rester af sprøjtemidler. Denne variant er ikke økologisk, så der kan være sprøjtemiddelrester fra sojaproduktionen. Men hakket vegekød fås også økologisk. 
  • Indeholder mange tilsætningsstoffer. Producenten har valgt, at produktets udseende, smag og konsistens skal minde så meget om oksekød som muligt, og derfor tilsættes en del tilsætningsstoffer for at opnå dette resultat
  • Forarbejdet produkt. Selvom produktet er vegetabilsk, så er det stadig et forarbejdet produkt og dermed en produkttype, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi spiser mindre af, på lige fod med fx pølse, bacon og kødpålæg
  • Højt indhold af kokosolie. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser indtaget af kokosolie. Det skyldes, at kokosolie indeholder meget af det dårlige mættede fedt, som øger vores kolesteroltal og øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme
  • Usikkerhed om soja til børn. Soja er rigt på isoflavoner, som er stoffer med svage østrogenlignende virkninger. Der er usikkerhed omkring kort- og langtidsvirkningerne af et højt indtag af disse stoffer i den tidlige barndom – både hos drenge og piger (Kilde: Altomkost.dk)
  • Udseende kan tolkes som værende på grænsen af vildledning. Produktets udseende, navn (hakket), emballage samt placering i butikken på køl ved siden af almindeligt hakket kød let kan få os forbrugere til at putte det i kurven ved en fejl
  • Navnet kan være misvisende. Firmanavnet Naturli’ kan let få os forbrugere til at tænke, at produktet er rent, frisk og uden tilsætningsstoffer og brug af sprøjtemidler, men sådan hænger det ikke sammen

 

Pris

25 kr. for 400 g

 

Hvor kan varen købes

Forhandles primært i Bilka, Føtex og Netto