Foto: Den Grønne Slagter
Veggie pålæg med peberfrugt
Fokuspunkter
- 100 % vegetarisk produkt
- Størsteparten af produktet består af vand og herudover rapsolie, æggehvider og peberfrugt
- Rapsolie har sundhedsmæssigt den bedste fedtsyresammensætning
- Indeholder mange tilsætningsstoffer for at få produktet til at ligne almindeligt kødpålæg
- Produktet indeholder umiddelbart ikke nogle problematiske tilsætningsstoffer, hvorimod fx hamburgerryg indeholder nitrit.
- Produktet hører ind under forarbejdede fødevarer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser
- Indeholder over dobbelt så meget salt og for meget fedt, hvilket er årsagen til at produktet ikke kan få Nøglehulsmærket
- Produktet indeholder 7,8 g protein, hvorimod hamburgerryg indeholder 23 g protein pr. 100 g
- Produktet er et mere klimavenligt valg end kødpålæg
- Findes ikke i en økologis variant
Læs fyldestgørende gennemgang længere nede på siden
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Det særlige ved produktet er, at det er 100 % vegetarisk, men det ligner og føles som almindeligt kødpålæg, og derfor kan det erstatte det pålæg, som du ellers ville bruge til brødet.
Hvad består produktet egentlig af?
Vand, rapsolie, æggehvide, peberfrugt (7%), fortykningsmidler (xanthangummi, carrageenan, johannesbrødkernemel), salt, naturlig aroma, krydderier, druesukker, surhedsregulerende middel (natriumacetat, mælkesyre), krydderiekstrakt, farve (sødkartoffelkoncentrat, caroten).
Som tommelfingerregel består et produkt primært af de første 3-4 ingredienser, hvilket her er vand, rapsolie, æggehvider og peberfrugt. Og ingredienserne står i faldende vægt, så det, der er mest af, er vand og så fremdeles. Hvor stor en andel vand, du betaler for, vides ikke.
Rapsolien: Rapsolie er den ingrediens, som der er næstmest af i varen. Hvor stor en andel, olien udgør, vides ikke.
Æggehvider: Er sandsynligvis tilsat for at skabe struktur på produktet og for at tilføje proteiner uden at tilføje fedt. I modsætning til æggeblommen så indeholder æggehviden nemlig protein, men intet fedt eller kulhydrat (kilde: Altomkost.dk)
Næringsstofindholdet
Vegetariske fødevarer er en af tidens store madtrends, og derfor er der nok mange, som har stillet sig selv spørgsmålet, om vegetariske varianter er sundere end de almindelige varer. For at belyse dette spørgsmål har jeg sammenlignet næringsindholdet i veggie pålæg med næringsindholdet i almindelig hamburgerryg. Da veggie pålæg er fra Den Grønne Slagter, har jeg valgt at sammenligne med hamburgerryg fra Den Grønne Slagter.
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|---|
Energi | 687 kJ/164 kcal | 519 kJ/123 kcal |
Fedt | 14 g | 3,0 g |
-Heraf mættet fedt | 1,5 g | 1,1 g |
Kulhydrat | 1,3 g | 1,0 g |
-Heraf sukkerarter | 0,8 g | 1,0 g |
Protein | 7,8 g | 23 g |
Salt | 2,5 g | 2,0 g |
Kilde: dengrønneslagter.dk
Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?
Du får over fire gange så meget fedt end havde du valgt kødpålæg
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fedtindhold er det samme, om det er vegetabilsk eller animalsk pålæg, nemlig 10 g fedt pr. 100 g. (Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. )
Veggie pålæg lever dermed ikke op til denne anbefaling, da det indeholder 14 g fedt pr. 100 g.Sammenligner man fedtindholdet i de to produkter, så ser man, at fedtindholdet er over fire gange så stort i veggie pålæg som i almindeligt pålæg.
Du får over dobbelt så meget salt som anbefalet
Det anbefales at saltindholdet i vegetarisk pålæg max må være 1 g salt pr. 100 g. Med et saltindhold på 2,5 g salt pr. 100 g, så indeholder veggie pålæg over dobbelt så meget salt som anbefalet.
Veggie pålæg indeholder også lidt mere salt end almindelig hamburgerryg, som indeholder 2 g salt pr. 100 g. Kravet til saltindhold i almindeligt kødpålæg er anderledes end kravet til saltindholdet i vegetariske produkter. Almindeligt kødpålæg må nemlig gerne indeholde op til 2,5 g salt pr. 100 g.
Du får mindre protein end havde du valgt kødpålæg
Ser man på proteinindholdet i de to produkter, kan man se, at man får tre gange så meget protein, hvis man vælger hamburgerryg frem for veggie pålæg. Forskellen er blot, at proteinet i veggie stammer fra æggehvider, og proteinet i hamburgerryg stammer fra svinekød.
Ernæringsmæssigt gør det ingen forskel, om proteinet stammer fra kød eller æg.
Er veggie pålæg sundere end kødpålæg?
Om en fødevare er sundere end en anden, kan man sjældent svare ja eller nej til, da der er mange nuancer af en fødevare. Og man kan næppe tale om, at en fødevare er sund eller usund, da det handler om det store billede og ikke blot en lille brik. Læs mere Men, skulle man komme med nogle sundhedsmæssige betragtninger ud fra ovenstående sammenligninger, så kan man sige, at man får mere fedt, hvis man vælger veggie frem for hamburgerryg. Kaloriemæssigt får man nogenlunde den samme mængde, forskellen her ligger dog i, at kalorierne i veggie primært stammer fra et højt fedtindhold, hvorimod kalorierne fra hamburgerryg stammer fra et højt proteinindhold. For dig vil det muligvis betyde, at du opnår en større mæthed i længere tid, hvis du spiser hamburgerryg frem for veggie, idet protein mætter mere end fedt. I forhold til kalorieforbrænding vil du teoretisk set også opnå mere forbrænding ved at spise mad med et højt proteinindhold frem for mad med et højt fedtindhold. Begge produkter indeholder en masse tilsætningsstoffer. Ud fra et sundhedsmæssigt syn indeholder veggie ikke nogle problematiske tilsætningsstoffer, hvorimod at hamburgerryg indeholder nitrit. Nitrit er kræftfremkaldende og en af årsagerne til, at både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi begrænser indtaget af forarbejdet kød som fx pålæg til max 1-2 stk. om dagen. Læs mere om det her.
Varen er til dig som…
- Ønsker et vegetarisk alternativ til kødpålæg
- Ønsker et mere klimavenligt alternativ til kødpålæg
- Ønsker et produkt, som er nemt at erstatte kødpålæg med
- Ønsker et pålægsprodukt uden nitrit. Kødpålæg som fx ovenstående hamburgerryg er nemlig oftest tilsat det kræftfremkaldende nitrit, hvilket veggie ikke er.
Varen er ikke til dig som…
- Ønsker et vegansk produkt uden animalske ingredienser
- Gerne vil undgå eller begrænse tilsætningsstoffer
- Gerne vil begrænse forarbejdede produkter
- Gerne vil spise naturlige produkter
- Ønsker et produkt som stammer fra økologisk produktion
- Gerne vil begrænse indtaget af salt
- Ønsker et fedtfattigt alternativ til kødpålæg
- Ønsker et produkt med det samme høje proteinindhold som kødpålæg
Fordele ved produktet
- Prisen. Det koster det samme som almindeligt kødpålæg fra Den Grønne Slagter
- Tilgængeligheden er stor. Fås i mange supermarkeder
- Nemt vegetabilsk alternativ til kødpålæg
- Mindre klimabelastning end kød. Umiddelbart bedre klimavalg end kødpålæg, da æg- og raspolieproduktionen er mindre klimabelastende end kødproduktionen. (Kilde: Indlæg fra Concito, Danmarks grønne tænketank)
- Dansk produkt, hvilket betyder mindre klimabelastning ved transport
- En stor del af produktet består af rapsolie. Sundhedsmæssigt har rapsolie, ligesom olivenolie, en optimal sammensætning af fedtsyrer, da de primært består af det umættede fedt, populært kaldet det sunde fedt. Over halvdelen (63 %) af fedtsyrerne i rapsolien udgøres af enkeltumættede fedtsyrer, som har en særlig positiv effekt på det gode HDL-kolesterol (Kilde: Hjerteforeningen).
Ulemper ved produktet
- Tilsætningsstoffer. Producenten har valgt, at produktet skal minde om kødpålæg. Og for at få “tryllet” vand, olie, æggehvider og peberfrugt om til noget, som ligner kødpålæg, så er der tilsat otte forskellige tilsætningsstoffer.
- Forarbejdet produkt. Selvom det er vegetabilsk fremstillet, så er det stadig et forarbejdet produkt og dermed en produkttype, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi spiser mindre af, på lige fod med fx pølse, bacon og kødpålæg
- For højt salt og fedtindhold, hvilket er årsagen til at produktet ikke kan få Nøglehulsmærket
- Findes ikke i en økologisk variant. Den økologiske produktion tager størst muligt hensyn til naturen, miljøet og dyrevelfærden. Og for dig betyder det, at du får produkter, som ikke indeholder eventuelle problematiske tilsætningsstoffer eller rester af sprøjtemidler.
- Markedsførringen. Produktet markedsføres med “uden kød”, “protein fra æg” og “høj på smag”. Disse fremhævelser tager afsæt i tre af tidens madtrends nemlig “fri for kød/mindre kød”, “proteinrig” og “smagen i højsædet”. Læs mere Der er intet lovmæssigt forkert i disse fremhævelser, men de kan let forføre os, så vi glemmer at vende produktet og vurdere varens reelle oplysninger ud fra ingredienslisten og næringsdeklarationen. Og så kan sådanne fremhævelser let få os til at tro, at produktet er bedre end tilsvarende produkter. Hvorvidt det er det, kommer langt hen ad vejen an på dine værdier og behov.
Pris
Ca. 18 kr.
Hvor kan varen købes
Forhandles primært i Bilka, Bilkatogo, Føtex, Meny, Brugsen, coop.dk mfl.
Alternativer
Et mindre uforarbejdet alternativ
Ønsker du et produkt, som minder om dette altså i skiver som er let at komme på brødet men som indeholder mindre fedt, salt, færre tilsætningsstoffer, flere uforarbejdet ingredienser og måske økologisk, ja så er der ikke noget på hylderne lige nu.
(Foto: Hanegal.dk) Et alternativ kunne være denne veganske postej fra Hanegal. Den er primært lavet af sojabønner, quinoa og grøntsager. Postejen er økologisk og nøglehulsmærket, hvilket betyder, at den ikke indeholder tilsætningsstoffer og lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fedt og salt. Den koster ca. 21 kr. og kan købes i bl.a. Brugsen, Irma, Meny, coop.dk mfl.