Vitamin D-gær

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Vitamin D-gær

Fokuspunkter

  • Gær som indeholder D-vitamin
  • Kan bruges på helt samme måde og i samme mængde som almindelig gær
  • En pakke gær indeholder 22,5 µg D-vitamin
  • 100 g brød bagt med Vitamin D-gær vil give 1,5 µg D-vitamin
  • Danskerne anbefales at spise 10 µg D-vitamin dagligt, men vi spiser under halvdelen
  • En undersøgelse fra DTU har vist, at man kan få dækket sit D-vitamin-behov ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin
  • Koster 2 kr., som er det dobbelte af, hvad almindelig gær koster, men det halve af, hvad en pakke økogær koster

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Vitamin D-gær adskiller sig fra almindelig gær ved, at den er tilsat D-vitamin, som dannes under bagningen. Producenten, De Danske Gærfabrikker, beskriver den således: “Når du opholder dig i sollys, dannes der vitamin D i kroppen. På samme måde kan gær danne vitamin D, når det bliver belyst med ultraviolet lys. De Danske Gærfabrikker har udviklet en produktionsproces, der gør gær i stand til at omdanne de naturlige steroler i gæren til vitamin D.”

Producenten oplyser, at indholdet varierer med opskrifter, men at 100 g brød bagt med Vitamin D-gær (typisk 3,3 g) vil give 1,5 µg D-vitamin. Det svarer typisk til en gærdosering på 50 g gær pr. 1 kg mel.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Gær er en af de få fødevarer, som ikke indeholder en ingrediensliste. Formentlig fordi gær går ind under den kategori, som Fødevarestyrelsen kalder “Undtagelserne til kravet om ingrediensliste”. Det forklares sådan her: “Varer, der består af en enkelt ingrediens, og varebetegnelsen er identisk med ingrediensbetegnelsen, eller ingrediensens art klart kan udledes af varebetegnelsen.” (kilde: Mærkningsvejledning, Ingrediensmærkning af færdigpakkede fødevarer” )

Ingredienslisten er heller ikke at finde på De Danske Gærfabrikkers hjemmeside. Men på hjemmesiden kan du læse mere om de forskellige typer gær, og hvordan de er fremstillet danskgaer.dk 

 

Næringsstofindholdet

For at det bliver tydeligt for dig, hvori forskellen på en almindelig pakke gær og Vitamin D-gær er, så har jeg valgt at sammenligne Vitamin D-gær med en almindelig pakke gær. For at oplysningerne bliver mere brugbare for dig, så kan du også se næringsstoffet i en pakke Vitamin D-gær (50 g)

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. pakke gær, 50 g
Energi448 kJ/114 kcal449 kJ/114 kcal239 kJ/57 kcal
Fedt1,6 g1,6 g0,8 g
– Heraf mættede
fedtsyrer
0,2 g0,2 g0,1 g
Kulhydrat8,8 g8,8 g4,4 g
– Heraf sukkerarter0,0 g0,0 g0,0 g
Kostfibre8,2 g8,2 g4,1 g
Protein12 g12 g6,0 g
Salt0,05 g0,05 g0,025 g
D-vitamin45 µg0,0 g22,5 µg

Kilde: De Danske Gærfabrikker


Som du kan se ovenfor, er næringsindholdet i Vitamin D-gær og almindelig gær stort set det samme bortset fra indholdet af D-vitamin. Det samme gør sig gældende for økogær.

 

Varen er for dig som…

  • Har et lavt D-vitamin-niveau. Det anbefalede daglige indtag fra maden er 10 µg D-vitamin. De fleste danskere får 2-4 µg D-vitamin fra kosten. Kosten alene kan ikke dække behovet for D-vitamin, hvis man ikke får sol (Kilde: Sundhedsstyrelsen). Er du i tvivl, om du får nok, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at man supplerer med 5-10 µg D-vitamin om dagen om vinteren. Læs mere her, hvem Fødevarestyrelsen ellers anbefaler ekstra D-vitamin 
  • Ønsker at indtage vitamin D gennem kosten i stedet for supplement med D-vitamin-piller
  • Er vegetar eller veganer. De primære kilder til D-vitamin gennem kosten er animalske fødevarer. Der findes stort set ikke D-vitamin i planter. Derfor skal vegetarer og veganere være særlig opmærksomme på at få nok D-vitamin. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor veganere og vegetarer at få sol 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret og supplere med D-vitamin i vinterhalvåret (Kilde: Altomkost.dk)

 

Varen er ikke for dig som…

  • Som i forvejen supplerer med D-vitamin og har fået målt, at dine niveauer ligger inden for normalen

 

Fordele ved produktet

  • Giver forbrugerne flere valgmuligheder inden for kategorien gær
  • Giver forbrugerne flere valgmuligheder inden for berigede fødevarer. Mange forskere på området anbefaler netop flere berigede fødevare på hylderne for at øge danskernes D-vitamin-indtag (Kilde: Videnskab.dk). En undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet med 200 familier viste, at det er muligt at få nok D-vitamin om vinteren ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin (Kilde: DTU fødevareinstitut)
  • Giver forbrugerne en større mulighed for at øge deres D-vitamin gennem maden. D-vitamin findes nemlig kun i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover forekommer D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk, ost og æg. (Kilde: Altomkost.dk). D-vitamin har mange vigtige funktioner i kroppen såsom at bidrage til at vedligeholde normale knogler samt immunsystemets normale funktion
  • Prisen. Koster 2 kr., som er det dobbelte af hvad almindelig gær koster, men det halve af hvad en pakke økogær koster
  • Producenten oplyser at vitamin D er varmestabilt, også selv om du bager ved høje temperaturer. Indholdet af vitamin D i brød bagt med Vitamin D-gær påvirkes ikke af bagning og er stabilt i op til 14 dage efter bagning (Kilde: vitamindgaer.dk)

 

Ulemper ved produktet

  • Tilgængeligheden er ikke stor. Findes i meget få butikker
  • Producenten skriver på hjemmesiden, at 100 g brød bagt med Vitamin D-gær gør, at man får vil dækket 30 % af sit daglige behov af vitamin D (1,5 µg). Regnstykket er lavet ud fra, at referenceindtaget for D-vitamin er 5 µg pr. dag. Det er de Europæriske anbefalinger. De danske anbefalinger lyder på 10 µg pr. dag (Kilde: Sundhedsstyrelsen). Med denne korrektion så vil man få dækket 15% af sit behov for D-vitamin, hvis man spiser 100 g brød bagt med Vitamin D-gær.

Pris

ca. 2 kr.

Hvor kan varen købes

Primært i Irma, Fakta og Brugsen

 

Billederne er fra De danske gærfabrikkers hjemmeside www.danskgaer.dk